1926vvdoğumlu… Ankara-Polatlı Ömerler Köyünde dünyaya gelmiş. Çifteler Köy Enstitüsü ve Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü mezunu
Müzik Öğretmeni ve şiir , öykü, roman yazarı…
Nerden geldi aklına derseniz, söyleyeyim.
Su APAYDIN ÖĞE O’nun kızı. 27 Eylül tarihli Cumhuriyett’te babası ile ilgli çok güzel ve anlamlı bir yazısı çıktı. Çok etkilendim doğrusu. Girişe bir bakalım.
“Derelerin içinde bir diken tohumu,
Tomurcuk olmuş dünyaya karşı’
Kendime benzettim.”
Bu dizeler kızı tarafından mezar taşına kazıtılmış…Onunla beraber bu dizeler de yaşıyor, diyebiliriz. Bu üç dizede kendini en anlamlı biçimde tanıtmış.
Yaşarken ürettiklerinden bazılarını okumuştum. Çok etkilenmiş ve duygulanmıştım.Ama acımasız zaman geçip gitti O da her fani gibi sonsuza taındı. Sevilen, sayılan bir sanatçıydı. Önce Emin Özdemir:
“… özgür bir düzenin özlemini dile getiren, halkının acılarını, çektiklerini yüreğinin derinliklerinde derinliklerinde duyan bir yazar,bir ozan”
Talip Apaydın’nın Kurtuluş Savaşı üçlemsi için:
“… O romanlarda savaşan güçler arasında eşraf, ağalar subaylar vardır. Köylüler yoktur.Talip Apaydın ise savaşan güçlerin odağına köylüleri koymuştur.Kurtuluş Savaşı bir halk hareketi olarak ele alınmıştır.”Topraktan öğrenip kitapsız bilenler savaşı kazandıktan sonra büyük bir düş kırıklığı yaşamışlardır. Bu tümce ile Talip Apaydın’ı şöyle tnımlıyor. “Halkın acılarını roman ve öykülerinin özdeği kılan, aydınlık günlerin özlemini yalın bir dille umudun toprağında çiçeklendiren bir bahçıvandır o.”
“Öykücü Osman Şahin’e göre: Talıp Apaydın insan emeğini eksen almıştır… Bütün olumsuzluklara karşın yeni bir çağın, yeni bir umudun sökmekte olduğunu okurlarına ustaca sezdirirken, kendi yaratıcı gücünü de katarak, sosyalist gerçekçi sanat anlayışının getirdiğitaze renk ve tonlarda, kıyıda köşede kalmış insan ruhlarının sözcüsü olmuştur.(…) Ayrıca bazı öykülerinin derininde yer yer bir caz müziğinin hafif uçarılığı var) demiştir.
Ahmet Say Ortakçı’nın oğlu isimli makalesinde: “Topraksız köylüler yöresine göre ‘yancı’,maraba, ortakçı diye atlandırılır. ‘efendi’ olan yoktur içlerinde ama bir ortakçının oğlu Talip Apaydın vardır ki o herhangi bir edendi değil tam anlamıyla “Beyefendi”dir.
“Talip Apaydını tanıyan herkes onun “ipek” gibi bir insan olduğunda birleşir.”
“yaşamı mücadelelerle, üretkenlikle geçen babam Talip Apaydın’ın, boşa harcanmamış sevgi dolu onurlu bir yaşamı vardı. Sevgiyle özlemle…
Yazının başlığı da Şu: TOPRAĞI ÇİÇEKLENDİREN YAZAR: TALİP APAYDIN
Ve işte yapıtlarından bazıları;
*Sarı Traktör
Ve işte yapıtlarından bazıları;
*Sarı Traktör
*Yerbükü
*Emmioğlu
*Toprağa Basınca
*te yandaki Cennet
*O güzel İnsanlar
*Ferhat ile Şirin
*Tütün Yorgunu
NOT:Sayın SU Apaydın Öke’ye örnek evlat oluşundan ötürü kutluyor… Artık sonsuzlukta yaşayan Yazarımıza “Işıklar içinde yatsın” demekten kendimi alamıyorum..