Veterinerlerin sorunları hakkında açıklama yapan Trakya Veterinerler Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü, “Veteriner hekimlerinin sadece hayvan sağlığı ile ilgilendiği yolunda yaygın kanı var. Bu doğru değil. Veteriner hekimlerinin görevleri arasında yer alan hayvan sağlığı ilgi alanlarından biridir. Aslında veteriner hekimleri halk sağlığı ile ilgilidir. İnsanların gıda güvenliği ile ilgilidirler.” dedi
“DOKTOR İNSAN İÇİN, VETERİNER HEKİM İNSANLIK İÇİN ÇALIŞIR”
Doktorların insan için veteriner hekimleri insanlık için çaba harcadığını belirten İlgü, “Veteriner hekimler insanların tükettikleri gıdaların tamamının canlıyken, kesimde muayenesinde ve sofraya gelene kadar gelmesinden veteriner hekimler sorumludur. Avrupa'da bu böyle uygulanır. Türkiye'de bu farklı gruplara verilmeye çalışmakla büyük hataya düşülüyor. Avrupa Birliği ile yapılan görüşmelerde dahi bu işlerin başında veteriner hekim Goldenbahis bulunacak denilmesine karşın bu işleri üstlenen Avrupa ülkelerinde bulunmayan bazı meslek gurupları yaratılıyor.” dedi.
“VETERİNERLER FARKLI SEKTÖRLERDE GÖREV YAPIYOR”
Kamuda çalışan veterinerler 657 sayılı yasa çerçevesinde görev yaptığını belirten Erdal İlgü, “Bu veterinerlerin odalara kayıt olma zorunluluğu yoktur. Serbest olarak görev yapanlar ise kendileri hesabına çalışırlar, sigortalarını kendileri yatırır. Kendisi kazanıp vergilerini verirler. Onun haricinde çiftlilerde, gıda işletmelerinde görev yapan meslektaşlarımız var. Ülkemizde yerli ırk hayvanlar uzun süredir yok edilmeye çalışılıyor. Bilindiği gibi yerli ırk hayvanlarımızın verimi düşük. Birim hayvandan elde edilen verim yüksek olmadığı için yükseltmek amacıyla kombine ediliyor, melezleştiriliyor. Bu tür çalışmalar yıllardır devam ediyor. Hayvanların verimini yükseltirken o hayvanlarına doğal seleksiyonda başarılı olması hastalıklara dirençli olmasını sağlamalı. Bunu sağlama çalışmalıları ile melez bir ırk doğmuş oluyor böylece verim de artıyor.” dedi.
“SÜT İTHAL EDECEK DURUMA GELDİK”
Ülkede hayvancılığın en önemli sorunlardan birisinin hayvancılık olduğunu bu sorunun ihmal edildiğini belirten İlgü, “Bilindiği gibi son günlerde televizyonlarda yer alan haberlere göre ülkemiz süt ithalatına başladı. Daha önceleri süte para verilmiyordu. Biz defalarca uyardık bir kilo süt bir buçuk kilo yem fiyatına eşit olmalı diye. Bu çağrımız dikkate alınmadı. Süte yeterli fiyat verilmediği için süt hayvanları kesildiği için süt veren hayvan sayısı azaldı. Süt üretimi düştü. Bunun üzerine süt ithal edilmek isteniyor. Böylece ülkeyi dışa bağımlı hale getirilmek isteniyor. Maalesef ülkemizin tarım politikası bu. Türkiye'nin tarım politikasına bakıldığında ülkede hayvancılık bitsin dışarıdan alalım içerde üretmeye gerek yok. Denilmek isteniyor.” dedi.
“ GEREĞİNDEN FAZLA VETİRİNER FAKÜLTESİ AÇILDI”
Türkiye'de çok sayıda veteriner fakültesinin açıldığını belirten İlgü, “Ülkemizde açılan veteriner fakülteleri ihtiyacın çok üzerinde. Ülkemizdeki veteriner fakültelerinin sayısı Avrupa ülkelerinden fazla. Ülkemize üç veteriner fakültesi yeterli olur. Açılan fakültelerde altyapı yok, eğitici, laboratuvar mikroskop yok, hiçbir araç gereç yok. Öğrenci alamıyor. Bizim bir yılda öğrenemediklerimiz şeyleri, bunlar herhangidir fakülteden hoca getiriyorlar. Kısa zamanda öğrencilere öğretme yoluna gidiliyor. Böylece diploma alarak ben de veterinerim diyor. Bu mesleğimize zarar veriyor, gıda kontrolüne zarar veriliyor. Veteriner hekimlerin tüm görevlerine zarar geliyor ve tarıma da zararı oluyor. Tarım ve hayvancılığımız bundan zarar görüyor. Tarım ve Hayvancılık ülkemiz için çok önemli. Ülkemiz insanlarının sağlıklı beslenmesi için tarım ve hayvancılığa ayrı bir önem gösterilmeli. Bu konu uzmanları veteriner fakültelerinin açılmamasını uyarıyor. Meslek kuruluşlarımız da gereken uyarıyı yapıyor. Siyasiler popülist yaklaşımla her yere fakülte açıyorlar. Buna engel olunmalı var olanların bir bölümü de kapatılmalı.” dedi.
“TARIM BAKANLIĞI VETERİNERLERİ ÜVEY EVLAT GİBİ GÖRÜYOR”
Veterinerlerin her zaman özveri ile çalıştığını belirten Erdal İlgü “ Ülkeyi en önemli hayvan hastalığı olan sığır vebasından kurtarmış bir meslek gurubudur. Kurtuluş Savaşında dahi veterinerlerimiz önemli görevler yaptı. Atların, sağırların beslenmenin sağlıklı olmasını sağladılar. Bizim eğitimimiz diğer meslek guruplarından yüksektir. Biz yüksek lisans diplomasıyla mezun oluyoruz. 1983 yılında kapanan veteriner İşleri Genel Müdürlüğünden sonra mesleğimiz kan kaybediyor. Tarım Bakanlığında üvey evlat muamelesi görüyoruz. Haklarımız kayboluyor. Biz sahada görev yapıyoruz eskiden daha yüksek ücret alıyorduk şimdi ücretler düşürüldü. Sosyal haklarımız da yeterli değil. Bunları dile getirdiğimizde dikkate alınmıyor. Tarım bakanlığı veteriner hekimleri üvey evlat gibi görüyor. Bu zihniyetten kurtulmadığımız sürede tarım ve hayvancılığın gelişeceğini düşünmüyorum.” dedi.
Emre SEDEF
08 Şubat 2018 Perşembe 10:31