Yüksek Mimar Ali Erol evlere yapılan mantoluma konusunda yaptığı açıklamada. “ İnsanların nasıl soğuk ve sıcaktan korunmak için üzerlerine elbise giyiyorlarsa, mantoluma da evleri sıcak ve soğuktan korumak amacıyla binayı giydirmek olarak tanımlanır. Mantoluma ile binaların beton yüzeyleri tuğla yüzeylerinin üzerine bir kat geçirip dış hava şartlarından korumak için mantolama yapılır.
Bölgemizde mantolama aracı olarak strafor denilen köpükler, üzerine sıva çekiliyor. Bir de izocam cinsinden maddelerle de mantolama yapılıyor. Bunlar cam ve taş yünü olarak tanımlanıyor. Duvarların üzerine döşenecek mantolama malzemesi talebe göre değişiyor bu ürünler 3-6 santim olarak değişebiliyor. Aslında mantolama yapmak için makine mühendislerinden binaların geçirgenlik katsayılarını almak gerekir. Buna bilimsel bir çözüm olmalı. Ne yazık ki böyle bir sistem uygulanmıyor. Yapılan mantolamalarda apartman yöneticileri bir mantolama firmasıyla pazarlık yaparak anlaşıyor. Bu arada hangi tür malzeme kullanılacağı gündeme gelmiyor. Bu tür mantolama işe yarar mı kuşkusuz yarar, adi ve ince mantoalama malzemesiyle yapılan mantotalamaların ömrü kısa olur. Aslında sağlıklı bir mantoalama için o binanın yapısı gözden geçirilmeli hesabı yalımları duvarların tuğla mı , çift duvar mı camlar binada ne kadar yer kaplıyor. Binanın yerinin konumu rüzgara açık olup olmadığı hesaplanıp. Hangi malzemelerle mantolama yapılacağı hesaplanarak yapılan işler çok daha sağlıklı olur. Bu konuda standart bir sistem yok herkes istediği malzemeyi kullanarak mantolama yaptırabiliyor. Bunun için yeni çıkan malzemeler va sıva sistemi ile mantolama veya strafor kullanılarak püskürtme ile de yapılanlar var her apartman yöneticisi apartman sahiplerinin onayını alarak ortaklaşa kararla bu işlemi yaptırıyorlar. Yapılan işlerin sağlıklı olduğunu söyleyemeyiz.” Dedi
MONTALAMA YAPILAN YERLER DENETLENMELİ
Mantolama yapılan binaların belediye tarafından denetlenmesi gerektiğini belirten Betasus Erol “ Belediye veya bir başka kurum tarafından mantolamanın sağlıklı yapılıp yapılmadığının denetlendiğini sanmıyorum. Üstelik bu işlerde çalışanların böyle bir işi yapacak becerisi olup olmadığına da dikkat edilmiyor.mantolama gibi evler için hayati önemi olan bir iş sıradan bir eşya alır gibi malzeme alınarak yapılması binalara da zarar verebilir bina içinde hava alınmadığı için bina içinde rutubet yapar.
Mantolama konusunda herhangi bir standardın olmaması işin sürüncemede bırakılması doğru değil. Aslında enerji ile yakından ilgili olan bu konuya ısı kaybını en üst düzeye çıkarmak için bir ölçü, standart getirilmeli. Rast gele yapılan montolamalar ile insanlarımız gereksiz yere para harcamış oluyor. yapılın mantolama bir süre sonra görevini yerine getirmiyor. Yeni yapılarda mimari proje hazırlanırken makine mühendisleri odası tarafından kullanılacak malzemelerin hesabı detaylı şekilde yapılıyor. Konut sahiplerinin buna uyup uymadıkları konusunda gerekli denetimin olduğu kanısında değilim. Eski binalar için böyle bir denetim yok. Aslında belediyenin binalarda bu tür işlemleri denetlemesi gerekir. Bu arada yapılarda çözüm olarak getirilen yapı denetimler soruna çözüm getirmiyor. Bunlar bağımsız kurum olmalı”
YENİ MANTOLAMA YAPTIRACAKLARA ÖNERİ
Evlerine mantolama yapılacaklara önerilerde bulunan Erol, Mantolama yaptıracak konut sahiplerinin mimar ve makine mühendislerine bir rapor hazırlatmalarının yararlı olacağını belirterek, “ Bu raporlar doğrultusunda bir fizibilite raporu hazırlanır. Bu raporda kullanılacak malzemeler sağlanacak ısı kaybı belirlenir. Kullanacağı malzemeye göre geri dönüş zamanları bildirilir.
Hollanda'da bu konuya çok ökem veriliyor konutlar için hazırlanan fizibilite raporlarında yatırım maliyeti belirleniyor. Devlet bu maliyetin %80'ini karşılıyor. Orada devlet desteği çok yüksek bunu enerji tasarrufu ile karşılıyor. Devlet verdiği paranın daha çoğunu enerjiden karşılıyor. Aslında ülkemizde de böyle bir sistem olması gerekir. Herkes kafasına göre montalama yapması doğru değil, bu konuya devletin de el atması destek sağlaması ve de yapılan işi denetlemesi lazım” dedi

VATANDAŞ
15 Aralık 2017 Cuma 09:50
