Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama ise şöyle; "Osmanlı'da Çingenelerin yoğun olduğu bölgelerde onların haklarını savunan, önderlik yapan çeribaşları vardı. Çingeneler göçebe yaşamı terk etmesi, yerleşik düzene geçmesi ile birlikte unutuldu. Bugünün anlayışı Roman STK' lar kuruldu. Görünen manzara “Romanlarda örgütleniyor”, idi. Roman dernekleri mantar gibi türedi. Oysa soruna yeterli derecede vakıf olmayan dernek başkanları bilinçsiz ve yetersiz idiler. Açılım politikalarının heyecanına kapılanlar kurdukları dernekler vasıtasıyla fırsatı kendilerine yeni olanaklar yaratmaya çalıştılar. Roman sorunlarını farkında olmadan siyasallaştırmaya yardımcı oldular. Sorunların çözülmesi noktasında sorun olmaya başladılar.
Bugün baktığımızda; bilinçsiz ve yetersiz örgütlenme, bölünmeyi getirdi. Soruna ortak bir dille değil, parçalanmışlık ile devam ediliyor
Roman açılımında yer alan Roman dernekleri süreci iyi yönetemediler. Kendi aralarındaki uzlaşmazlık ve liderlik yarışları muhataplarında güvensizlik yarattı. Çantayı kapan Ankara'nın yolunu tuttu. Çingeneler adına değil, kendi adına bazı imtiyazlar istedi.
MECAHALİM VAR KOMŞULAR!
500'e yakın Roman derneği olduk. Mantar gibi çoğaldık, arı kadar bal yapamadık. Siyasete yaranmaktan, hasetlik, fesatlıktan başka. Avrupa Birliği Projesi alma adına, kendi aralarındaki üstünlük yarışları, hızla dernekleşmeyi hatta federasyonların çoğalmasını sağlıyor. Gelinen noktada; Roman derneklerinin tamamına yakını siyasi Matbet parti çalışmaları yapmakta, Romanlar adına sosyal politika üretmekten yoksundur. Roman dernek başkanları kardeşlerim hiç darılmasınlar çoğunluğu belirli işi gücü olmayan kişiler dernek başkanlığı yapıyor. Bunların gelir kaynağı Romanlar üzerinden gerçekleşmektedir. İçimizde çok iyi işler yapan iyi niyetli Roman dernek başkanlarını da yok saymıyoruz.
Türkiye'de Roman dernekleri enflasyonu yaşanıyor. Bazıları Roman davası için varız diyorlar. Öpsünler sizi !.Mesele milletvekili olabilmek, belediyelerde yer alabilmektir.
Roman STK'ların Romanlar için hak temelli çalışmaları diye bir amacı yoktur.
Roman STK'lar Romanların sesi değil, siyasi partilerin sesi olmuşlardır. Sorunları ile mücadele eden Roman vatandaşlarımız kendi mücadelesini yürütmektedir. Romanlar, Roman derneklerinden şikâyetçiler. Geçenlerde çadırda Kıymet ablayı ziyaret ettim.”Kızanım bizim sesimiz olun, bizim” diyor.
Türkiye'de ahkâm kesen Roman derneklerine duyurulur:
Soğukta çadırda ölen Roman bebeği unuttular. Soğukta çadırda donarak ölen Roman kadını unuttular. Kentsel dönüşümde yerle bir edildik. Unuttular. Roman davasından bahsediyorlar. Roman davası yok. Çıkar davası var.
Geldiğimiz yer: Edirne'de 42 Roman derneği var şimdilik. Mantar gibi çoğaldık, arı kadar bal yapamadık!"
Emre SEDEF
01 Ağustos 2017 Salı 09:42
Edirne' de dernek sayısı 52 oldu. Hak temelli çalışma yine yok.