KÜTÜPHANELER BOŞ KALMAMALI

Her yaşta Edirne’de halkın yararlanabileceği yeterli, sayıda kütüphane var.Cumartesi Pazarı yanındaki İl Halk Kütüphanesinin geçen yıl Ayşekadın Talat Paşa Caddesi yanındaki eski Çocuk Kütüphanesinin yerine taşınması çok yararlı oldu.

Yeni düzenlenen binada büyük oranda istediğiniz eseri bulup okuma imkanınız var .Kütüphanenin mekan çok geniş,. oturulacak yerler yeterli.

Faydalanacağınız eserleri de bulmanız çok personel de yardımcı oluyor, İnternetten yararlanabiliyorsunuz .Ben her 15 günde bir kütüphaneye gidip evde okumak üzere kitap alıyorum.

Teknoloji internet imkanları her ne kadar gelişmiş olsa da kitap okumanın güzelliği,zevki bir başka oluyor.

Gözlerin satır aralarında gezinmesi okumaya ayrı bir güzellik getiriyor.

Baktım kütüphanede gençlerin bazıları kitap okuyor,bazıları ders çalışıyor.Az sayıda olsalar da mutlu oldum.Bu arada odalarda orta yaşlı ve yaşlıları aradım yok denecek kadar azdı.

O anda eski günleri anımsadım.İll Halk Kütüphanesinin bugünkü Halk Eğitim Merkezi yanındaki daracık, oturulacak yeri bulunmayan günleri hatırladım.

O günlerde zor koşullarda da olsa da her yaşta halkımız okumaya daha da meraklıydı,burada istenilen eserleri bulman çok zordu.

-----------------

AYAKTA KİTAP OKURDUK

Günümüzde kitap okuma oranı gittikçe azalıyor:Buna gerekçe olarak da bilgisayardan ve sosyal medyadan yararlanmanın yeterli olduğu ifade ediliyor.Gelişen yeni haberleşme sistemi bırakınız okumadan yoksun bırakmayı insanlar kalemle yazı yazmayı,hesap yapmayı da unutturdu.Her konu sosyal medya ile çözüm yoluna gidilmesi amaçlanıyor.O olmadığı zaman eller kollar bağlanıyor.Bu teknoloji bağımlılığı beynimizi de hantallaştırıyor.

Elimize kalem alıp kafa yorarak hesap yapma yerine bilgisayar ,telefon tuşlarına bakarak işlem çözmek belki bazılarına göre yararlı görülebilir.Bu konuyu araştıran uzmanlar teknoloji bağımlılığının insan sağlığı açısından zararlı olduğunu iddia ediyor.

-------------

ŞARTLARI UYGUN OLANLAR ZAMANLARINI KÜTÜPHANELERDE DEĞERLENDİREBİLİR

Kütüphanelere gidip oradaki eserler arasında kaldığınızda huzurlu oluyorsunuz.Kütüphane dolaplarındaki tüm eserler bir çaba ,yoğun çalışma sonucu meydana gelmiştir.Okuyarak onlardan yararlanmak,bilgi sahibi olmak günümüzde en yararlı zaman geçirmedir.

Bazıları “kitap okuyup elime ne geçecek “şeklinde kitap okumayı değersiz gösterebilir .Aslında kahvelerde ve benzeri yerlerde sağlıksız ortamlarda tüketilen zamandan kütüphanelerde kitaplar arasında geçen zaman çok daha değerlidir.Kütüphaneden çıktığınızda kendinizde huzur mutluluk içinde hissedersiniz. Yeni bir şeyler öğrenmek insanı mutlu eder.

Unutmayalım ki, hayatta başarının yolu kütüphanelerdeki ,kitaplardaki bilgilerden geçer.Gelişen ülkeler hatta bu teknolojiye önderlik eden ülkeler bizim kadar teknolojiye bağımlı değil. Örneğin Japonya’da bizde olduğu gibi ulaşım araçlarında herkes telefon tuşları ile meşgul değil Kısa yoğculuk anında da bir kitap okuyor.

Onun için, bugün İl Halk Kütüphanemizin yeni yerine gidip zamanın bir bölümünü kitaplar arasında geçirmenin bugün sağlık koşullarını dikkate aldığımızda sağlığımız açısından da önemli olduğunu belirtirim.