KIRKPINAR TARİHİNDE BİR İLKİ YAŞADIK

Bu yıl 663’ncüsünu kutladığımız, dünyada  Maraton’un ardından en eski spor organizasyonu olan Kırkpınar  festivalinde bir ilk gerçekleşti.

Tüm yönleri ile bir erkek sporu olan yağlı  güreşin finali yapılıp Türkiye’de yağlı  güreşin  baş  pehlivanının belirlendiği Edirne Kırkpınar çayırında  bu organizasyondan tek  sorumlu ilin  belediye başkanı  bir kadın olan Av.Filiz Akın Gencan.

 

Bu kentimiz açısından anlamlı  ve onur verici bir görüntü olarak kabul edilmeli. Tüm faaliyetleri erkeklerce organize edilen bir spor dalının en üst yönetiminde bir kadının olması,bu konuda sorumluluk yüklenmesini rahmetli Aramız görse çok mutlu olurdu.

Bakıyorsunuz spor etkinliğinin her aşamasında erkeklerin ön saflarda bulunduğu bir spor etkinliğinin sorumlusu olan belediye başkanı kadın.

Bu durum  güreşleri izleyen vatandaşların da dikkatini çekmiş olacak ki bu konuda Edirne halkının kutlanması  gerektiğini  ifade ettiler.

Bugün ,Edirne’de huzur ,mutluluk  içinde yaşayan her vatandaşımızın   bundan mutluluk duyması gerekir. “Erkek sporu içinde kadının ne işi var” mantığı  bu görüntü ile boşa çıkmış oldu.Edirneliler olarak bu anlayışı yok ettik.

Kadınların da bu tür spor etkinliklerinde öndelik edebileceğini kanıtladık.

Bunun  663 yıllık  geçmişi olan Kırkpınar  güreşlerinde bir ilk olması da ayrıca halkımız  için  bir  onur vesilesi bir  durum   olmalı.

Edirne gibi çağdaşlıkta önder bir kente  yakışan  bir görüntü bu.  Etkinlikleri  izleyen yerli ve yabancı konukların da  durum dikkatlerini çekmiş olacak ki  bu yıl yapılan  Kırkpınar  görüntülerini  yayın organlarında gündeme getireceklerini ifade ettiler.

Kırkpınar böyle güzel ve anlamlı görüntülerle başladı ve devam ediyor.

Düğün,bayramımız olan  Kırkpınar,yine  bu  güzellikle son bulması en büyük dileğimiz.

Bu arada  yağmurun yağması havanı az da olsa serinlemesi güreşçiler ve izleyiciler için  faydalı olacak.

Bu arada Kırkpınar marşını besteleyen  Beyazıt Sansı  hocamızı rahmetle anıyorum.