10 Ekim Dünya Ruh Sağliği Günü

Özel günler bir konu hakkında dikkat çekmek amacıyla belirlenmiştir.Dikkat çekmenin amacı hem konu ile ilgili farkındalığı oluşturmak ve arttırmak hem de eksiklik ve aksaklıklara dikkat çekerek halkı bilinçlendirmektir.

Toplum olarak ruh sağlığı ile ilgili olumlu olumsuz istatistikleri konunun uzmanlarına bırakıyorum. Sadece mesleki deneyimlerimlerim ve birey olarak hangi noktada olduğumuzu paylaşmak istiyorum.

Ruh sağlığımızın nasıl olduğunu anlamamız için konu ile ilgili ne kadar bilinçli olduğumuz önemli. Bir yandan “Ben delimiyim psikologda ne işim var” diyen ve aralarında yüksek öğrenimli olanların azımsanmayacak oranda olduğu bir kitle,bir yandana da   bu konuda kendini geliştirmiş ve ruhsal bir hastalığa yakalanmadan günlük yaşamda başetmekte zorlandığı sorunları ile yüzleşip destek almak isteyen bir kitle var.

Ruh sağlığı yerinde olmak kişinin kendini sürekli mutlu hissetmesi değildir. Yaşam olayları ile başetme becerilerini geliştirmeyi öğrenmesi, yerinde ve zamanında uygulamaya koymasıdır. Bunun için kişisel gelişimini öğrenmesi gerekir. Kişisel gelişim yaşam boyu sürer. Bu beceriyi geliştirebilmek için sorunlarla yüzleşmeyi öğrenmek ve çözüm odaklı değişim için çaba göstermek gerekir. Tüm bunlar için değişime açık olmak,sabırla sonuç odaklı haraket etmek gerekir.

Toplumun gelişmesi bireylerin gelişimi ile doğru orantılıdır.Hala gelişmekte olan bir ülke olduğumuzu düşünürsek ruh sağlığı yerinde bireylerin artacağı bir toplum olmak için çok geç kalmadığımızı söylemek umut verici olabilir.

Herkese ruh sağlığının nasıl olduğu farkındalığı ile yaşayacağı günler dileğiyle ...