Tarımın sorunlarını aklı estiğinde gündeme getiren Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yine bilinen üslubu ile çiftçilerin bitmeyen sorunlarına defalarca dile getirdi.
Bayraktar açıklamalarında günümüzde çiftçilikle uğraşanların yaşlandığına dikkat çekiyor.
O zaman kendisine sormak gerekmez mi? Bugüne kadar tarımın ihmal edilmesi,tarımla uğraşan genç nüfusun bu alanda geçinemediği için emeğini başka alanda aradığı uzun yıllardır biliniyordu.
O günlerde görevi kapsamında gerekli önlemlerin alınmasını başaramayan ,sadece koltuğunu düşünen, Başkan şimdi kalkmış köylerde çiftçiliğin gerilediğini bu işle uğraşanların yaşlanması nedeniyle gerekli verimin alınamadığından yakınıyor.
Gençler ,geçimkoşulları uygun olmadığı için tarımı bırakıp başka alanlarda geçim arayışına girmesi bir zorunluluk sonucu gerçekleşti.
Gerek miras yoluyla, gerekse ailelerin tarımla geçinememesi sonucu genç nüfus topraktan geçimini sağlayamayınca zorunlu olarak, köylerinden büyük kentlere göç etti.
Fabrikalarda ekmek parası kazama derdine düştü.
Ziraat Odaları Genel Başkan uzun yıllardır devam eden bu soruna ne yazık ki, bir çözüm öneremedi, sadece beylik söylemekle yetindi.
Şimdide kalkmış çiftçi nüfusun yaşlandığından bahsediyor.
Kendisine “günaydın” demek lazım. Tarım bu duruma gelinceye kadar siz neredeydiniz? Bu sorunun çözümü için hangi çabayı gösterdiniz? Bunu çiftçilerimizin sorması gerekir.
------------------------------------------------------------------------------
ÇİFTÇİLER YAŞLI DA YÖNETİCİLER GENÇ Mİ?
Bakıyorum meslek kuruluşlarımızın üst yöneticileri koltuklarını esir almış durumda. Seçildikten sonra oradan uzaklaşmaları çok zor.
Delegeleri ve tüzükleri kendilerini bu görevde uzun süre kalacak şekilde düzenlendiği için seçilenleri görevden almak çok zor.
Kendisini seçecek delegeleri de saltanatını devam edecek şekilde belirledikleri için neredeyse ömür boyu o görevde kalabiliyorlar.
Görev süreleri için bir sınırlama yok.
Hal böyle olunca koltuklarını kaybetmemek için her türlü önlemi alabiliyorlar.
İktidar ile de iyi geçinme yolunu bulan meslek kurum yöneticileri, meslektaşları dara düştüğü zaman laf olsun ,tabanına sahip çıkıyor görüntüsü vermek için bu tür açıklamalar yaparak akıllarınca çiftçi sorunlarını sahiplenmiş görünüyor.
Sadece Ziraat Odaları Genel Başkanı değil diğer meslek kuruluşlarının üst yöneticileri de uzun süre koltuklarını korumak için her türlü önlemi alıyor.
Aslında bu yönetimlere bir sınırlama getirilip gençlerin önünü açmak gerekmez mi.? Siyasetteki koltuk sevdasının daha fazlası meslek kuruluşlarımızın üst yönetimlerinde var.Ne yazık ki, bu gündeme gelmiyor.Bu arada üst yöneticilerin saltanat sürmesine katkı yapanlar aslında meslek mensuplarına iyilik yerine kötülük yapmış oluyor.
-------------------------------------------------------------------------------
TARLALAR EL DEĞİŞTİRİRKEN NEREDEYDİNİZ?
Bölgemizde olduğu gibi Türkiye'nin dört bir yöresinde topraklar el değiştiriyor.Ne olduğu,nereden beslendiği belirsiz bir sermaye çiftçilerimizi topraklarından koparıyor.
Gerekli desteği alamadığı için tarımla geçinemeyen genç çiftçilerimiz bir süre sonra kendi köylerinde ırgat haline gelebilir.
Üst yönetimlerdeki muhteremler bu tehlikeyi, bilmiyor mu?
Neden bugüne kadar uyarılarda bulunmadılar.Eğer böyle giderse kendileri de o koltuklarından mahrum kalacak. Bu ilgisizliğe bölge milletvekilleri ile tüm siyasiler de dahil.
Haberleri ola…
YÖNETİMLERDE GENÇ NÜFUS ARTMALI
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.