Ekranların çoğunda sigarayı bırakma konusunda nutuk atanlar giderek çoğalıyor. Şifalı bitkilerle sigarayı bırakmak mümkünmüş. Bırakmaya karar veren kişiye bunlar vız gelir. Adamın niyeti yoksa şifalı bitkiler ne yapsın? Yok şu kadar günde yok şu kadar saatte…
Sav üstüne, sav… Ne kadar doğru, ne kadar yanlış… Sıradan kişiler bu konuda karar veremez. Yetkililerin ve bilimin işi bu.
Birçok bitkinin şifalı olduğu doğru elbet. Ama onlar ancak belli işlemlerde geçirilirse, ilaca dönüştürülebilirse şifalı olabilir...
Yan etkilerine rağmen.
Sağlığın pek önemi olmadığı ve tıbbın bu denli gelişmediği “Kocakarı ilaçları” rağbette idi.Başka çare olmadığı için, bunlara baş vurulurdu. Geçerse ilacı verenden, geçmezse Allah!tan yaklaşımı…
Sigarayı bırakmak yerine, başlamamak daha yerinde ve doğru. Bu da ilaçla, bitkilerle değil ama egitimle mümkün olabilir. Eğitim devreye girerse, belki o zaman daha çocuk sayılabilecek başlanmaz.Bu sigara olayının dışında kalan başka şeyler de var. Tinercilik, uyuşturucu kullanma, olayları daha tehlikeli boyutlarda ve aşağı doğru (yaş olarak) inmekte. Yazılan ve söylenenlere göre İlkokul çocuklarına kadar gelmiş. Bu tehlikenin üzerinde durulsa da bir türlü de önüne geçilemediği bilinmekte. Bu türleri insanlığın yüz karasıdır, kanımca.İnsan; kim olursa olsun kaç yaşında olursa olsun, sağlığını nasıl düşünmez? Kaçak ve gizli satışları yapanlar kolayca köşeyi dönerken, bir çok kişi de sağlığını yitirmrkte. Zehirlenip, intihar etmekte. Yazık değil mi? Ne yazık ki terörün ana kaynağı.
Sigara paketlerinin üzerinde ,iri iri yazılmış uyarıcı yazılar var. Caydırıcı olur diye hesaplansa da çoğu insanın moralini bozmakta.
Merak ediyorum, bu yazılanlardan etkilenmek bir yana okuyan var mı? Okuyanlar mutlaka vardır. Ama çoğu dalga geçmek içindir. Böyle tepkilere çokça tanık olmuşumdur.
Yani üç-beş kişi de etkilense yine de iyi sayılabilir.
Efendim, bazı Dr.lar da ekran ekran dolaşarak Hangi bitkinin hangi hastalığa iyi gelebileceğini ballandıra ballandıra anlatıyor. Bir başkası doğa da var oldukları için “Doğa Eczanesi” yakıştırması yapıyor.
Oysa doğa eczane değil ama ham madde deposu. Akıl ve bilimi hiçe sayıp üfürüklere ve şuna buna başvurarak şifa bulanlara Dr. Bile olsalar, yakışmıyor.
Sigara kullanmanın zararlı olduğu bir gerçek. Ama bunu bile sömürüsünü yapmak ve her gün her saat kafa ütülemek ve ne olduğu kanıtlanmamış şeyler üreterek pazarlamaya çalışmak, bunun için ekranları kullanmak en azından hoş değil.
Hala kırıkçıdan- çıkıkçıdan ve üfürükçüden umar aramak, Ham medet durumunda bulanan bitkilerden medet ummak tıp varken olacak iş mi?
Bunların yarar sağlayanları da olabilir. Ama kullanma şekli ve dozu olmaz. İlaç haline dönüştürülmedikçe kullanmak, olumsuz sonuçlar bile verebilir
Bu tür yaklaşımlar bana hep ters gelir, geliyor.
Şifa aramak elbette en doğal haktır, ama bunun yolu tıptır…
--------------------------------
ONUR KUŞLARI
Akşamın ak saçında yarının zorlu ekmeği
Varoşlarda kent örümcekleri ağ örer
Aklımda gücel ve yarım uçuşlu düşler
Yoksulluğun sessizliğine yuvalanan onur kuşları
İpi gerdikçe geren yüzü yok adamlar
Fırınlar birer birer öksürürken rüzgarlı
Aksi seda mı gördüm, geçmişte kalan yıllar
Yaşamın yamalı sırtında her gün aynı giysiler
Burjuva sesleniyor sana paslı diliyle
Koptu kopacak tufan en ince yerinden
İşte yine burnumun dibinde son ören
Mikrop kapmış bir sevda geçiyor üzerimden
Dikiş tutmaz aramızda bozuk makineler
Bir tanbur sesiyle inler durur eşdeğer
N.T