ZOBAR "AÇLIK SINIRI KATLANIYOR"

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın yaptığı araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Eylül ayında 21 bin liraya yükseldi.

ZOBAR "AÇLIK SINIRI KATLANIYOR"

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın yaptığı araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Eylül ayında 21 bin liraya yükseldi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Eylül 2024 Çarşamba 00:00
ZOBAR "AÇLIK SINIRI KATLANIYOR"

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Edirne İl Temsilcisi Nedim Zobar, son bir yılda açlık sınırının 6 bin 485, yoksulluk sınırı da 25 bin 884 lira arttığını belirterek, asgari ücretin açlık sınırının 4 bin lira altında kaldığını açıkladı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Edirne İl Temsilcisi Nedim Zobar, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Zobar açıklamasında şöyle devam etti:

“Yaşanan ekonomik kriz yoksulluk ve yoksulluk riskini büyütmeye devam ediyor. Açlık sınırı eylülde bir önceki aya göre 42 lira artarak 21 bin liraya çıkarken yoksulluk sınırı da özellikle barınma, ulaşım ve eğitim gibi harcama kalemlerine gelen zamlar yüzünden 1.715 liralık yükselmeyle 65 bin 873 liraya kadar tırmandı.Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın dört kişilik bir modül, dengeli ve sağlıklı beslenmesi için tüketilmesi gereken gıda ile beslenmenin yanı sıra diğer ihtiyaçları da yoksunluk hissini çekmeden karşılayabilmesi için yapılması gereken harcamaları dikkate alınarak hesapladığı açlık-yoksulluk sınırının azalması Eylül 2024 sonuçları açıklandı.Açlık sınırının bir önceki aya göre 42 lira arttığı eylülde gıda dışı ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 1.674 liralık artışla 44 bin 873 liraya çıktı. Her şeyin toplamının oluşturduğu yoksulluk sınırı ise bir önceki aya göre 1.715 lira arttı. Son bir yıllık dönemde açlık sınırı 6 bin 458 lira, gıda dışı ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 17 bin 764 lira ve yoksulluk sınırı ise 24 bin 221 liralık artış kaydedildi.Eylülde tam 21 bin ortaya çıkan açlık sınırı; bu yılsonuna kadar 17 bin lira olarak satış olan asgari ücretin 4 bin lira üzerine çıktı. Asgari ücreti 65 bin 873 liralık yoksulluk sınırının sadece yüzde 25,8’ini karşılayabildi. Temmuzda 12 bin 500 liraya kayıtlı en düşük emekli aylığı ise açlık sınırının ancak yüzde 59,5’ini karşılayabiliyor.Bir önceki aya göre 12 lira azalarak 4 bin 640 liraya inen süt, yoğurt ve peynir için yapılması gereken harcama son bir yılda ise 1.398 lira arttı. Meyve için harcanması gereken para önceki aya göre 77 lira azalırken, geçen yılın aynı ayına göre ise 645 lira artarak 2 bin 9 lira oldu. Sebze için harcaması gereken tutar ise önceki aya göre 29 lira azalması, geçen yılın aynı ayına göre ise 576 lira artarak 2 bin 424 lira olarak hesaplandı.Ekmek, un ve makarna gibi ürünler için yapılması gereken harcama eylülde değişmeyerek 1.761 lira kalırken, pirinç ve bulgur harcamaları 9 lira artarak 844 liraya yükseldi. Yağ için yapılması gereken harcama ise 10 liralık artışla 583 liraya çıktı.Şeker, bal, pekmez, reçel gibi gıda ürünlerine yapılması gereken harcama önceki aya göre 66 lira artarak 1.468 lira oldu. Aynı zeytin için yapılması gereken harcamalar değişmedi ve 746 lirada kaldı".

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.