Bu durumun sonucu olarak köylerde süt üretiminin düştüğünü de belirten Ilgın sektörde istikrarın çok önemli olduğunu vurgulayarak Türkiye’de 2020 yılında 23,5 milyon ton olan süt üretimi 2021 yılında yüzde 1,3 azalışla 23,2 milyon tona, 2022’de ise bir önceki yıla göre yüzde 7 düşüşle 21,5 milyon tona geriledi. Süt üretici desteklenmezse süt üretimi, talebinin oldukça altında kalacaktır” dedi.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği(TÜSEDAD)’ın bir litre çiğ inek üstünün maliyetini 17 lira 46 kuruş olarak açıkladığını ifade eden Ilgın buna karşılık Ulusal Süt Konseyi’nin litre başına 13 lira 50 kuruşluk çiğ süt referans fiyatı verdiğini bunun da maliyetlerin altında bir rakam olduğunu söyledi.Başta en temel girdi maliyeti yem olmak üzere hayvancılık maliyetinin sürekli arttığının altınını çizen Ilgın bölgemiz köylerinde ise 1 litre çiğ inek sütünün 15 lira düzeyinde satıldığını ifade etti. Market fiyatlarının ise bu fiyatının 2-2,5 katı düzeyinde olduğunu ve bu durumda hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olduğunu belirtti.
Hem üretenin hem de tüketenin kazandığı bir düzenin gerekliliğine dikkat çeken Egemen Ilgın şuan ciddi bir gıda enflasyonu olduğunu bu gıda enflasyonunun çözümünün de kooperatifçilik olduğunu vurguladı.
Haber Merkezi