Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremin yaraları sarılmaya devam ediliyor. Depremin yaşandığı yerlerden biri olan Elbistan’da bulunan Devlet Hastanesi’nde görev yapan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı hekimleri tarafından acil cerrahi müdahaleleri tamamlanan hastalar, Trakya Üniversitesi Hastanesi’ne getirildi.
Deprem sonrası Elbistan Devlet Hastanesi’ne getirilen ve ilk müdahaleleri burada gerçekleştirilen yaralı vatandaşların, Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı’nın girişimleri ile tedavisine Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde devam ediliyor. Trakya Üniversitesi Hastanesi’ne, Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen başka hastalar ve afetzedeler de bulunuyor.
Trakya Üniversitesinde, depremin ilk gününden itibaren Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi başta olmak üzere depremden etkilenen bölgelere çok sayıda doktor, intörn hekim, tıp fakültesi öğrencisi ve aralarında hemşirelerin de olduğu sağlık personeli ile arama kurtarma ekipleri gitmişti.
Trakya Üniversitesi Hastanesi’nden kardiyoloji, anesteziyoloji, ortopedi, acil tıp, iç hastalıkları, çocuk ve ergen ruh sağlığı, deri ve zührevi hastalıklar alanında uzman 9 doktor, intörn hekimler ve aralarında hemşirelerin de olduğu sağlık çalışanları, Elbistan Devlet Hastanesi’nde görev aldı.
Depremin ardından Elbistan’a hareket eden Trakya Üniversitesi Hastanesi doktorları ve sağlık çalışanları, ilçe hastanesine getirilen çok sayıda yaralıya müdahalede bulundu ve acil cerrahi operasyonlar gerçekleştirdi.
Trakya Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı hekimleri tarafından Elbistan Devlet Hastanesi’nde ilk tedavileri yapılan çok sayıda hastadan 3’ü, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Özellikle pelvis yaralanmalarının tedavisinde bölgede referans sağlık kuruluşu olan Trakya Üniversitesi Hastanesi’ne getirilen hastalar, Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Çopuroğlu ve ekibi tarafından karşılandı.
Depremde yaralanan ve pelvis (leğen kemiği), kaval kemiği kırığı ile uzuv kaybı olan hastaların tedavisine, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Servisi’nde devam ediliyor. Bir veya birden fazla kez operasyona alınan depremzedelerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Deprem bölgesinden, Ortopedi ve Travmatoloji kliniğine kendi isteğiyle gelen ve tedavi altına alınan başka hastalar da var.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ ANA BİLİM DALI HEKİMLERİ OLARAK, ENKAZDAN KURTARILAN 147 YARALIYA MÜDAHALE ETTİK
Elbistan Devlet Hastanesinde görev yapan Trakya Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğr. Gör. Dr. Eşref Selçuk, ekip arkadaşları Arş. Gör. Dr. Ozan Güner ve Arş. Gör. Dr. Fırat Gülağacı ile birlikte depremde yaralanan ve hastaneye getirilen çok sayıda yaralıya müdahalelerde bulunduklarını belirterek şunları söyledi:
“Trakya Üniversitesi Hastanesi’nden çok sayıda hekim arkadaşımız, intörn doktorumuz ve sağlık çalışanımız ile birlikte hızlıca organize olarak depremde yaralanan afetzedelerin tedavilerine destek olmak ve yaralarını hafifletmek için Elbistan’a gittik. Türkiye’nin her yerinden gelen Ortopedi ve Travmatoloji uzmanları ile birlikte Elbistan Devlet Hastanesi’nde, enkaz altından kurtarılan yaralıların tedavileri konusunda görevler üstlendik. Acil cerrahi müdahale gerektiren yaralılarımızın ameliyatlarını gerçekleştirdik. Ameliyat olmadığı zamanlarda Acil Servis’te görev alarak intörn hekimlerimizin de desteği ile gelen hastalara tıbbi müdahalelerde bulunduk. Depremden etkilenen ve enkaz altından yaralı şekilde kurtulan 147 vatandaşımızın hayatına dokunduğumuz için mutluluk duyuyoruz. Trakya Üniversitesi Hastanesi’nden, Elbistan Devlet Hastanesi’nde görev alan farklı branşlardan hekim arkadaşlarımız da oldu. Ortopedi ve Travmatoloji hekimleri olarak orada ilk ameliyatını gerçekleştirdiğimiz 3 yaralımızın da 112 ekipleri aracılığıyla üniversitemiz hastanesine naklini sağladık. Tedavileri, Ortopedi ve Travmatoloji Servisimizde devam ediyor. Ekip olarak ameliyatlarını planlamayı ve gerçekleştirmeyi sürdürüyoruz. Hatay, Adana gibi depremden etkilenen diğer illerden de kendi istekleri ile kliniğimize gelen hastalar da var. Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Cem Çopuroğlu liderliğinde, servisimizde yatan toplam 6 hastanın tedavi ve bakımları konusunda gereken sorumluluğu yerine getiriyoruz.”
DEPREM YARALANMALARININ TEDAVİSİ KONUSUNDA HAZIRLIKLIYDIK
Deprem yaralanmalarının tedavileri konusunda, Trakya Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı hocalarının çalışmaları olduğunu kaydeden Öğr. Gör. Dr. Eşref Selçuk “Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği’nin (TOTDER) yayın organı TOTBİD dergisinin Prof. Dr. Cem Çopuroğlu’nun davetli bölüm editörlüğünde hazırlanan 2022 Mayıs sayısının başlığı ‘Deprem Yaralanmaları’ olmuştu. Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalımızın tüm hocaları, bu sayıda konuyla ilgili bilimsel makaleler kaleme almıştı. Dergi sayısının, depremden önce yayımlanmış olmasını önemli buluyoruz. Bu bilimsel çalışmalar, deprem sonrası enkaz altında kalan vatandaşlarımızın yaşadığı fiziksel travma ve yaralanmalara müdahaleler konusunda en çok yararlanılan kaynaklardan biri oldu. Deprem Yaralanmaları konusunda önemli bilimsel katkıların yer aldığı dergi ile hem Trakya Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı olarak bizler hem de ülkemizdeki diğer hekimler, depremden etkilenen vatandaşlarımıza müdahale ve tedavi konusunda daha hazırdı.” dedi.
REKTÖR PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU: “TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NE GETİRİLEN DEPREMZEDELERİMİZİN TEDAVİLERİ SÜRÜYOR.”
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgeden Trakya Üniversitesi Hastanesi’ne getirilen depremzedeleri ziyaret ederek, sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin ile Hastane Müdürü Muzaffer Tudan da eşlik etti.
Trakya Üniversitesinde, bir yandan depremin yaralarını sarmak için bölgeye sağlık ekipleri ve yardım malzemesi gönderilirken, diğer yandan Trakya Üniversitesi Hastanesi’ne getirilen depremzedelerin tedavilerine devam ediliyor.
Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde tedavileri devam eden depremzedeler ile bir araya gelerek, sağlık durumları ve ihtiyaçları ile yakından ilgilenen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, yaralıların takip ve tedavilerinin devam ettiğini söyledi.
Deprem bölgesinde yer alan hastanelerde ve sahada görev alan Trakya Üniversitesi hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarına özverileri nedeni ile teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, tedavileri devam eden hastalara da acil şifalar diledi.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ayrıca, Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören depremzedelerin ihtiyaçlarının belirlenerek giderilmesi konusunda da gereken desteği verdiklerini belirtti.
Haber Merkezi