TARİHİ KIRKPINAR'A MUHTEŞEM AÇILIŞ

Edirne’de bu yıl 663. kez düzenlenen  Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin resmi açılış töreni Sarayiçi'ndeki güreş alanında gerçekleşti.

TARİHİ KIRKPINAR'A MUHTEŞEM AÇILIŞ

Edirne’de bu yıl 663. kez düzenlenen  Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin resmi açılış töreni Sarayiçi'ndeki güreş alanında gerçekleşti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Temmuz 2024 Cuma 00:00
TARİHİ KIRKPINAR'A MUHTEŞEM AÇILIŞ

Er Meydanı’nda ki törene Vali Yunus Sezer, CHP Edirne Milletvekilleri Ahmet Baran Yazgan ve Ediz Ün,, İYİ Parti Milletvekili Mehmet Akalın, Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Süloğlu Belediye Başkanı Mehmet Ormankıran, Lalapaşa Belediye Başkanı Zafer Sezgin Geldi, CHP İl Başkan Vekili Bahar Şevik Elibol, CHP  Merkez İlçe Başkanı Yücel Balkanlı,Meclis üyeleri, İl Genel Meclisi üyeleri, pehlivanlar, güreşseverler ve çok sayıda davetli katıldı.

 ZEYBEK BAYRAĞI GÖNDERE ÇEKTİ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu  Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende 662'nci Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı Yusuf Can Zeybek, Türk bayrağını göndere çekti.

Törende ,daha sonra merhum eğitimci ve yazar  Beyazıt Sansı tarafından yazıılarak bestelenen Kırkpınar Marşı, Belediye Bandosu eşliğinde okundu. Kırkpınar Marşı'na Merhum Beyazıt Sansı’nın oğlu Seven Sansı'da eşlik etti.

SELİM "AĞALIK İÇİN BURDAYIM"

Törenin açılış konuşmasını Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim yaptı. Selim, konuşmasında 15’inci kez ağa olmak için Kırkpınar’a geldiğini ifade ederken, ata sporunu sevdirmeye devam edeceğini, bu konuda elinden geleni yapacağını söyledi.

Selim, bu yıl güreşlerdin çok daha heyecanlı geçmesini beklediklerini, kural değişikliği sonucu katılımcı sayısında azalma yaşandığını ve güreşseverlerin daha güzel müsabakalar izleme şansını yakalayacaklarını kaydetti.

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş'de, Türkiş, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yeni konseptte daha güzel ve heyecanlı olacağını, son 40 yılın en güzel mücadelelerini izleme şansının yakalanacağını ifade etti.

 BAŞKAN GENCAN AKIN “KIRKPINAR’I YAŞATACAĞIZ"

Göreve geldikten sonra ilk kez Kırkpınar yaşayan Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan konuşmasında tüm güreşseverlere Kırkpınar Yağlı Güreşleri geleneğini yaşattıkları için teşekkür ederken, bu geleneği yaşatmaya devam edeceklerini söyledi. Akın, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde canla başla görev yapan herkese teşekkür etti.

Başkan Gencan Akın, Belediye olarak çok daha güzel bir Kırkpınar geçirmek için tüm imkanların seferber edildiğini, günler öncesinde tüm belediye birimleri ile birlikte çalışmalara başladıklarını kaydederken, "tüm güreşseverleri buraya davet ediyorum. Çok daha güzel güreş müsabakaları izleyeceğiz. Bizim amacımız 633.yıllık Türk geleneğini genç kuşaklara aktarmak. Var gücümüzle çalışacağız, daha güzel Kırkpanar'lar yaşayacağız" şeklinde konuştu.

“GELENEĞİ SÜRDÜRMENİN GURURUNU YAŞIYORUZ"

Vali Yunus Sezer'de yaptığı konuşmada, Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile 663 yıllık geleneği sürdürmenin gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni gelecek nesillere aktarmak için her şeyi yapmaya devam edeceklerini belirten Vali  Sezer," Kırkpınar’da lig usulüyle 852 pehlivanın güreşerek finale kalacak. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde finalin herkes tarafından büyük coşkuyla izlenecek. Gelecekte yapılacak Kırkpınar Güreşleri'nin daha güzel olmasını, daha geniş kesimlere hitap etmesini diliyorum. Kırkpınar her geçen gün daha iyi yerlere gelecek ve adını bir kez daha duyuracak" dedi.

Törende Kırkpınar Yağlı Güreşleri için devlet büyükleri tarafından gönderilen  telgraflar okundu ve daha sonra geçen yılın Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı Yusuf Can Zeybek, Türk bayrağını taşıyarak saha içinde tur attı. Belediye  bandosu eşliğinde  cazgırlar ve hakemler ile Kırkpınar davul zurna ekibi katılımı ile resmi geçit gerçekleştirildi.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.