SÜT FİYATI, ÜRETİCİYİ MEMNUN ETTİ

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez 1 Ocak 2023 itibariyle üretici müstahsil fiyatlarının 11 lira olduğunu hatırlatarak, “11 lira güzel bir fiyat. Bunun yanın da 50 kuruş devlet desteği devam ediyor. Bu belirlenen fiyatla beraber tekrar üretime yönenildi. Bunu görüyor ve gözlemliyoruz” dedi

SÜT FİYATI, ÜRETİCİYİ MEMNUN ETTİ

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez 1 Ocak 2023 itibariyle üretici müstahsil fiyatlarının 11 lira olduğunu hatırlatarak, “11 lira güzel bir fiyat. Bunun yanın da 50 kuruş devlet desteği devam ediyor. Bu belirlenen fiyatla beraber tekrar üretime yönenildi. Bunu görüyor ve gözlemliyoruz” dedi

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Ocak 2023 Çarşamba 06:00
SÜT FİYATI, ÜRETİCİYİ MEMNUN ETTİ

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez 1 Ocak 2023 itibariyle üretici müstahsil fiyatlarının 11 lira olduğunu bildirerek, bu fiyatın üreticiyi memnun ettiğin dile getirdi.

Suiçmez, gazetemize yaptığı açıklamada açıklanan 11 lira fiyatın üreticiyi memnun ettiğini ifade etti. Bu fiyatın yanı sıra 50 kuruşluk devlet desteğinin de devam ettiğini hatırlatan Suiçmez, bu fiyatların üreticiyi tekrar üretmeye yönelttiğini de kaydetti. Suiçmez açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Buraya gelene kadar geçtiğimiz yıl biliyorsunuz dünyada ve ülkemizde kriz vardı. Sıkıntılar yaşandı, süt üreticisi ciddi sıkıntılar yaşadı. Dişi hayvanlar kesime gitti. Bu belirlenen fiyatla beraber tekrar üretime yönelik, (Dişi hayvanlarda) gebe düve arayanlar, inek sayılarını artırmak isteyenler piyasada var. bunu gözlemliyoruz ve biliyoruz. Hep dediğimiz gibi süt üreticisi para kazanmaya devam ederse et de olur. Eğer süt üretiminde kötü bir gidiş olduğunda bu ete de yansıyor. Çünkü eti tedarik ettiğimiz erkek danalar veya üretimden çıkmış hayvanlar nihayetinde bir anadan doğuyor.

YEMCİLER DURDUĞU YERDE DURSUNLAR

Şu anda iyi bir yerdeyiz. Ağzımızdan yel alsın, dişimizi eşek arası soksun diye bir tabir vardır, yemciler dursun durduğu yerde. Şu anda devlet bunları da destekliyor ve süspansiye ediyor. TMO hala süspansiye edilmiş arpa veriyor. Bir sürü destekler var bunun yanında.

ÜRETİCİ DESTEKLERİ TAKİP ETMELİ

Bazıları bana göre takip etmiyor noksan kalıyorlar, destekler konusunda. Özellikle Ziraat Bankasının hayvancılıkla bu kırsal yatırımlarla ilgili destek programları var. Bunları iyi takip etsinler. Bu destekler yeni başladı. Yılın birinci ayındayız. Bunlar yaklaşık olarak çeşitli olarak isim başlıkları altında Nisan ayına kadar devam edecek. Tarım İl Müdürlüklerimizin açıklamaları, Tarım Bakanlığımızın açıklamaları var. Bunları takip etsinler. Yüzde 50 hibeler var. Yani 100 bin liralık bir mal, tarımsal aletlerde 50 liraya alıyorsun. Bunların hepsi, yeni. Ziraat Bankasının limitlerini yükselttiler. Hayvan alımında özellikle 0 faizli 2 yıl ödememiz 7 yıllık krediler var. Hayvancılığa girmek isteyen veya sürüsünü çoğaltmak isteyenler varsa bunları da değerlendirsinler. Yani bakanlığımız bu konuda destekler ve kredilerle yanımızda.

GEÇTİĞİMİZ YIL CİDDİ BİR KRİZ VARDI

Geçtiğimiz yıl ciddi bir kriz vardı orta yerde. Dünyada olduğu gibi bu kriz bizim ülkemizde de oldu. Süt üreticisi hep savunduğumuz, 1.3-1.5 palitesi o zamanlar biz 1’e biri zor buluyorduk. Şimdi iyi. İnşallah yemciler dursun durduğu yerde. 11 lira üretici fiyatı iyi. Emeği geçenlere herkese teşekkür ediyoruz.

DİŞİ HAYVAN KESİMİ ŞU ANDA DURDU

Dişi hayvan kesimi şu anda durdu. Edirne’de canlı hayvan borsası var. Orada kayıtlar var girip bakılabilir. Geçtiğimiz yıl oraya kesime giden hayvanlar arasında dişi hayvan sayısı erkek hayvan sayısından fazlaydı. Şimdi baktığımızda erkek hayvan sayısı fazlalaştı. Bu ne oluyor. Dişi hayvanlar kesime gitmiyor. Hatta kaliteli düve gittiyse, kesime gitmiyor. Alıcı bunu alıyor, tohumlatıp üretime sokuyor. Sahadan da haberimiz var. sürekli sağmal inek arayanlar ve düve arayanlar ciddi anlamda var. soruyorlar. Biraz canlı hayvan sayımız düşüt ama bunu telafi etmemiz çok da uzun sürmez. Bunu 2023 yılı içerisinde birkaç seneki rakamlara bir yıl içinde geliriz. Bir dişi hayvan 2,5 yıl içinde üretime geçiyor diyoruz. Ama, şu anda üreticilerimizin elinde 6-7 aylık düve dolu. Önceden böyle kötü durum olduğunda bu düveleri gidip satıyorduk kesime gidiyordu. Şimdi tam tersi olmakta. Bu da hayvan sayısının artmasındaki vadeyi  öne çekiyor. 10 ay gibi bir sürede süt üretiminde bir iki yıl önceki seviyemize geliriz. Yeter ki yem ve süt palitesini bu seviyelerde tutabilelim.”

Gözde Kabasakal

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.