Suiçmez, üreticinin eline desteklerle birlikte 17.25 TL geçeceğini ve bu fiyatın maliyetleri dahi karşılamadığını söyledi. "Olması geren fiyat 29.5 TL. En az 19 TL olmalıydı ki üretici para kazanabilsin,” diyen Suiçmez, özellikle yem fiyatlarına gelen yüzde 100’lük zamma dikkat çekti.
“ÜRETİM DEVAM EDEMEZ”
Konseyin 1 hayvandan 35 kilo süt ortalaması aldığını söyleyen Suiçmez, bu rakamların gerçekçi olmadığını, sahadaki üretimin 18 litreyi geçmediğini belirtti. Anadolu’daki üreticilerin Trakya’ya kıyasla daha kötü durumda olduğuna vurgu yapan Suiçmez, “Bu iş böyle devam ederse hayvan kalmaz, aile şirketleri kapanır,” dedi.
“FİYATLAR REVİZE EDİLMELİ"
Suiçmez, artan enflasyon ve sürekli yükselen maliyetler karşısında süt fiyatlarının yılda bir kez belirlenmesinin üreticiyi mağdur ettiğini ifade ederek, “Ulusal Süt Konseyi 3 ayda bir fiyat revizyonu yapmalı. Hiçbir şeyin fiyatı 3 ay sabit kalmıyor. Biz ise 8 aydır fiyat bekliyorduk,” dedi.
Süt üreticilerinin zor bir süreçten geçtiğini belirten Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi’ni daha adil ve gerçekçi bir fiyat politikası izlemeye çağırdı.
Bülent Sarıçiçek