DSİ 11. Bölge Müdürlüğü’nde 21 yıl çeşitli görevlerde üst düzey yöneticilik yapan ve yurt dışında 12 sanayi kuruluşunun fabrikalarında yatırımların proje ve yatırım direktörlüğünü yapan Edirneli Sabahattin Yaz, Meriç Nehri üzerinde yapılan projeler hakkında bilgiler verdi.
Atatürk Kültür Merkezi salonunda yapılan ve az sayıda katılımcının katıldığı görülen toplantıda Sabahattin Yaz, önce kendisini tanıttı. Ardından Meriç Nehri üzerinde yapılan fore kazıklardan yapılan duvarları eleştiren Yaz, “Bu kazıkların DSİ’ye sorulmadan kesildiğini öğrendik. İyi de oldu. Bu kazıklar Meriç Köprüsü’ne yük binmesine neden olacak ve tarihi köprüye zarar verecekti” dedi.
3 Nehir -1 Şehir Projesi adı altında Arda-Tunca-Meriç Taşkın Alanı içinde yapılan millet bahçesi, Arşimet tribünlü elektrik üretim tesisi ve Meriç Nehri üzerine yapılması planlanan 3 köprünün havzadaki etkilerini anlattığı seminerde, Yaz, hazırlanan projelerde çok büyük hataların olduğunu bildirdi.
Özellikle Arşimet Türbinli elektrik üretim tesisini eleştiren Yaz, “Ben DSİ’de göreve başladığımda ve sonrasında bu nehirden elektrik üretimi ile ilgili hep kafa yorduk. Ama ne yazık ki değişik sebeplerden dolayı bunu başaramadık. Bugün ise bu türbinlerden 1,14 megawat elektrik üretileceği söyleniyor. Bakın etrafta gördüğünüz bir rüzgar gülü 3 megawat elektrik üretiyor.
Lastik savaklı arşimet trübinli elektrik üretim tesisi hakkında bir yıldır yanlış olduğunu söylüyorum. Ekonomik olmayan, hayali, Meriç nehri yatağına ve yöreye çok zarar ve riskler doğuracak, kesinlikle sürdürülebilir olamayacak bir tesis olduğunu bir yıldır haykırdım. Üç hafta evvel, tesis işletmeye alınırken temelde yapılmış bir inşaat hatası yüzünden bir mesnet çökmüş olup bir savağın hasarlandığı söylenmektedir. Hatta Valilikçe sorumlular hakkında idari ve hukuki soruşturma/kovuşturma başlatıldığı resmen açıklanmıştır.
Ben Edirneye evvelki gün geldim ve dün tesise ancak köprü üzerinden bakabildiğimde,
son savak segmentinin yine mevzi olarak bir batardo sedde ile (nehir yatağında tamir için olacak), izole edildiğini zannediyorum. Daha ilk su yükünde temelde olan bu problemin tesisin diğer noktalarında da olması muhtemeldir. Yapanlar olmayacağının garantisini verebiliyorlar mı?
Bence bu tesis genişletilmiş bir uzmanlar heyeti tarafından yeniden masaya konup proje birçok yönden tekrar tartışılmalıdır. Zira bu olayla projenin güvenirliği zihinlerde soru yaratmıştır” dedi.
Bu arada yaklaşık 1 saat süreceği bildirilen seminere katılımın azlığı dikkatlerden kaçmadı.
Yavuz Göktaş