Keşan ilçesine bağlı Karacaali, Altıntaş, Çobançeşme, Karasatı, Maltepe köyleri ile Paşayiği Mahallesi’nin ortasında yer alan 840 hektarlık alana patlatmalı kömür ocağı kurulmak istenmesi üzerine vatandaşlar harekete geçti. Ocağın kurulmasının başta tarım ve hayvancılığı bitireceğini söyleyen vatandaşlar, binin üzerine itiraz dilekçesi hazırladı. Köy muhtarları, ocağın kurulmasına karşı hazırlanan itiraz dilekçelerini Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim etti.
HESAPÇI: “UMARIZ YETKİLİLER SESİMİZİ DUYAR”
Çobançeşmesi Köyü Muhtarı Serhat Hesapçı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Biz bu projeye karşıyız. Köyümüzde tarım ve hayvancılığa büyük zararlar verebileceğini düşünüyoruz. İnsan sağlığına çok daha fazla zarar verebileceğini düşünüyoruz. Olabilecek patlatmayla ilgili tozlanma, titreşim, sarsıntının köyümüze yüksek derecede hasar verebileceğini düşünüyoruz. Çünkü patlatma sahası köyümüz sahasına çok yakın. Bunun için imza topladık. Sadece benim köyümde 200 imza topladık. Umarız yetkililer sesimizi duyar.” şeklinde konuştu.
AKTAŞ: “ŞİDDETLE KARŞIYIZ”
Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş ise, “Patlatmalı kömür çıkarma işleminden 6 köyümüz etkilenecek. Biz köylüler olarak 5 köyden binin üzerinde itiraz dilekçesi topladık. Bu 6 köyümüzün geçim kaynakları başta tarım olmak üzere hayvancılık ve arıcılık. Bu patlatmadan dolayı bu gelirlerimizi kaybedeceğiz. Buna şiddetle karşıyız. Gereğini yetkililere bildireceğiz.” dedi.
KARAGÖZ: “OLUMLU BAKAN BİR TANE YURTTAŞ YOK”
Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz de, “Bu işlem için patlama yapıldığında, 6-7 şiddetinde deprem etkisinden söz ediliyor. Tozuşmadan kaynaklanarak bir defa tarım bitecek, hayvancılık bitecek. Geniş bir tarım arazisi, verimli bir yer ve aynı zamanda ormanlık alan. Milyonlarca canlı söz konusu burada. Bir de Karasatı Göleti var 200 metre mesafede. Bu patlatmada o gölette su falan kalmaz. Karacaali Köyü’nün içme suyunun kaynağı bu alanda. Patlatıldığında o köy içme suyunu kaybeder. Patlamadan kaynaklı her türlü tozuşmadan dolayı hastalığın da önü açılmış olacak. Dolayısıyla bu duruma olumlu bakan bir tane yurttaş yok. Şu anda toprağın altından çıkarılacakla üstündekini kıyasladığımızda üstündeki altındakinden kat ve kat daha değerli. İşin gerçeği bu. Süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Ola ki ÇED’le ilgili bu kararı geri çekmezler ve ÇED halkın katılım toplantısı olursa ona da aynı şekilde bütün köylüler olarak karşı durulacak. Oradan da olumlu bir şey çıkarsa yargı yoluna gidilecek. Hukuksal anlamda ne hak varsa sonuna kadar bu mücadele sürdürülecek.” ifadelerini kullandı.