MERİÇ "KİRALAR NORMALE DÖNECEK"

Edirne İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Başkan Vekili Yüksel Meriç, 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek "enflasyon oranında kira artışı" kararının ev sahibi ve kiracı açısından olumlu sonuçlar vereceğini söyledi.

MERİÇ "KİRALAR NORMALE DÖNECEK"

Edirne İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Başkan Vekili Yüksel Meriç, 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek "enflasyon oranında kira artışı" kararının ev sahibi ve kiracı açısından olumlu sonuçlar vereceğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Haziran 2024 Perşembe 00:00
MERİÇ "KİRALAR NORMALE DÖNECEK"

Daha önce iktidar tarafından uygulanan yüzde 25'lik kira artışı kararı sonucu olumsuzluklar yaşandığını ve ev sahibi ile kiracılar arasında sıkıntıların ortaya çıktığını belirten Meriç, yeni düzenleme ile birlikte piyasanın düzeleceğini, kiracıların zarar görmeyeceğini iddia etti. Meriç, "yüzde 25 sınır olmamalıydı. Hükümet burada yanlış bir adım attı. Yanlış 2 yıl sonra nihayet düzeltilmiş oldu" dedi.

"En başta enflasyon oranına göre kira artışı yapılsaydı isabetli bir karar verilmiş olurdu" diyen Yüksel Meriç, "bugün 25 bin TL bandında olan ev kirası 13-15 bin TL seviyesinde olurdu. Ancak yeni kararla bundan sonra yeni kiracıların daha düşük kira ödemelerini bekliyoruz" diye konuştu. Meriç şöyle konuştu:

"1 Temmuz itibariyle hükümetimiz, almış olduğu 2 sene önceki kararı gözden geçirerek kira artışlarını enflasyon oranına endeksleyecek. Enflasyon oranında yapılacak artışlar, hem kiracı hem de ev sahibi açısından olumlu olacaktır. Çünkü daha önce yapılan yüzde yirmi beşlik sınır yanlıştı ve iki sene boyunca ev sahipleri ile kiracılar arasında sıkıntılar yaşandı.Bu yeni düzenleme ile birlikte kira artışları enflasyon oranında yapılacak ve her şey normale dönecektir. Bizim temennimiz ve isteğimiz, ev sahibi ile kiracı arasında olumsuzlukların yaşanmaması, kardeşçe geçinmeleridir. Kiracı kirasını ödesin, ev sahibi de kirasını alsın. Düşüncelerimiz bu yönde.Yüzde 25 sınır olmamalıydı. Hükümet burada yanlış bir adım attı ve bu yanlışı 2 sene sonra düzeltti. Bu süreçte ev sahipleri ve kiracılar arasında sıkıntılar yaşandı. Ev sahipleri, kiraların düşük olması nedeniyle evlerinin değerinin düştüğünü savundu. 5 yılı dolduran kiracılar arabulucuya gitmek zorunda kaldı. Hükümet ve adliyenin verdiği kararlarla mahallelerin kira teşkil komisyonlarında belirlemeler yapıldı. Bu süreçte kiracılar zarar gördü. 10 yılı geçen kiracılar ise kanunen evlerinden çıkarıldı. Ev sahipleri bu durumu yüksek kira talep etmek için kullandı.Başlangıçtan beri enflasyon oranında artış yapılmış olsaydı, bu doğru ve isabetli olurdu. Bugün 20-25 bin lirayı bulan 3+1 evlerin kira değerleri şu anda 13-15 bin lira bandında olacaktı. Enflasyon artışıyla 10-12 bin lirayı yakalayacaktı. Böylece değerler eşit olurdu ve ayrıcalık yaşanmazdı. Şu anda yüzde 25 sınırı nedeniyle, yeni kiracılar daha düşük kira ödeyebiliyor. Ancak bu durum da dengeleri bozuyor"

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.