3 Aralık Uluslararası Engelliler Gününde toplanan engelli dernekleri, uzun yıllardır verilen sözlerin yerine getirilmesini, engellerin ortadan kaldırılmasını talep ettiler.
Edirne'de bir grup engelli derneği tarafından kurulan Edirne İl Engelli Meclisi düzenledikleri basın toplantısında, uzun yıllardır engellilere verilen sözlerin yerine getirilmesini talep ettiler. Kentteki bir tesiste toplanan engelliler dernekleri adına basın açıklamasını Edirne İl Engelli Meclis Başkanı Nilüfer Sivrikaya Tokgöz, okudu. Tokgöz, açıklamasında şunlara yer verdi:
"1992 yılında Birleşmiş Milletler kararı ile 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edilmiş; Tüm dünyada engeli olan bireylerin toplumsal yaşama diğer bireylerle eşit katılım sağlayabilmelerine dikkat çekilerek engeli olan kişilerin hayatın tüm alanlarında güçlendirilmesi amaçlanmıştır.
Engelli bireylerin geçmişten günümüze maruz kaldıkları hak mahrumiyetlerini ortadan kaldırmak için pek çok uluslararası sözleşmeler ve ulusal yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerde, insan haklarının insan olan herkesin hakları olduğu ve bu haklara sahip olmada din, dil, ırk, cinsiyet ve farklı bedenler gibi hiçbir faktörün önemli olmadığı, sadece insan olmanın yeterli olduğu vurgulanmaktadır.
Engellilik olgusunun sadece yasal düzenlemelerle ele alınmasının yeterli olmadığını, toplumun bireye bakış açısından kaynaklanan sosyolojik bir olgu olduğunu, sosyal devlet anlayışı ve fırsat eşitliği çerçevesinde engelli bireyin kamusal alanda görünürlüğünü artırmak ve sosyal yaşam içinde dezavantajlı bir grup olmalarını engellemenin tek yolunun ise “yaşam haklarını” korumak olduğunu hatırlatmak isteriz.
Engelliler Günü bir kutlama ya da güzel cümlelerle geçiştirilen bir gün olamaz. Bugün, engelli bireylerin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel hayattaki görünürlüğünü arttırmak, daha rahat bir yaşam sürmeleri için çözüm üretmek, sahip oldukları haklara dair farkındalığı geliştirmek, yaşadıkları zorluklara son vermek için neler yapılabileceğinin gündeme alındığı, sürdürülebilir çalışmaların güçlendirildiği bir gün olmalıdır.
ENGELLİLERİN SOSYAL HAYATA KATILIMLARINA DESTEK OLUNMALI
Engelli bireylerin insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürülebilmeleri için devlet ve toplum olarak hepimize düşen ortak görev olduğu bilinciyle engeli olan bireyleri hayatın her alanına ve sürecine dâhil etmek, desteklemek ve teşvik etmek, ihtiyaç duydukları hizmetleri en etkin ve hızlı bir şekilde sunmak, onların sorunlarını önceleyip çözmek, hizmet sunum mekanizmalarını buna uygun hale getirmek ve sosyal hayata katılımlarında destek olmak için çalışmalıyız.
Bu amaç ve hedeflerden hareketle engelli bireyleri ilgilendiren her düzenlemede ilgili STK’lar ile iş birliği içinde çalışılmasının önemini bir kere daha vurgulayarak taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz; Engellilik olgusu tek bir eylem planıyla çözümlenemeyecek derecede ağır ve acil olduğundan kapsamlı, sistematik ve takvime bağlı politika ve programlar geliştirilmeli. STK’lar tüm bu sürecin içinde aktif rol almalı. Baskı gücü oluşturmalı. Tüm iç mevzuat gözden geçirilmeli ve Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (EHİS) ile uyumlu hale getirilmeli. Sistematik biçimde sürekli izleme ve değerlendirme yapılmalı. Yaşantımızın her alanı eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık bakış acısı ile düzenlenmelidir."
BELEDİYEDEN TALEPLERİ
Belediyenin şarj istasyonları ve ETUS araçlarında yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Edirne Bedensel Engelliler Derneği Üyesi Mehmet Abdü, bu konularda da çözüm beklediklerini vurguladı.
Bülent Sarıçiçek