KADINLARDAN İL GENEL MECLİSİ ÇIKARTMASI

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 88’inci yıl dönümünde Kadın Meclisi üyeleri, Siyasi Partilerin Kadın temsilcileri, Edirne Belediye Başkan Vekili Emine Kahyalar ve Trakya’nın tek kadın belediye başkanı Özlem Becan İl Genel Meclisini ziyaret etti. İl Genel meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, “Kadınlarımız sosyal hayatta, siyasal hayatta, iş yaşamında varlar. Ancak hak ettikleri yerde değiller” dedi.

KADINLARDAN İL GENEL MECLİSİ ÇIKARTMASI

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 88’inci yıl dönümünde Kadın Meclisi üyeleri, Siyasi Partilerin Kadın temsilcileri, Edirne Belediye Başkan Vekili Emine Kahyalar ve Trakya’nın tek kadın belediye başkanı Özlem Becan İl Genel Meclisini ziyaret etti. İl Genel meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, “Kadınlarımız sosyal hayatta, siyasal hayatta, iş yaşamında varlar. Ancak hak ettikleri yerde değiller” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Aralık 2022 Salı 06:00
KADINLARDAN İL GENEL MECLİSİ ÇIKARTMASI

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 88’inci yıl dönümünde Kadın Meclisi üyeleri, Siyasi Partilerin Kadın temsilcileri, Edirne Belediye Başkan Vekili Emine Kahyalar ve Trakya’nın tek kadın belediye başkanı Özlem Becan İl Genel Meclisini ziyaret etti.

İl Genel Meclisi Aralık ayı olağan toplantısı İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında yapıldı. Dünkü İl Genel Meclisinin konukları kadınlardı. 5 aralık Türk Kadınını seçme ve Seçilme hakkının verilişinin 88’inci yıl dönümü nedeniyle kentteki Kadın STK ve siyasi parti temsilcileri İl Genel Meclisini ziyaret etti.

Ziyarette konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, kadınların seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 88’inci yıl dönümünü kutlayarak konuşmasına başladı. Atatürk’ün bir çok konuşmasında övgüyle söz ettiği Türk Kadının İstiklal Savaşında kan döktüğünü ve şehitler verdiğini hatırlatan Geçmiş, şunları söyledi:

“Kadınlarımızın özellikle yönetimde ve siyasette yer alabilmesi onun kedi tercihiyle alakalıdır. Kadınımızın böyle bir tercihi yoksa bu konularda ilerlemesini imkanı yoktur. Artık her konuda kadınımızın elinin değmesini arzuluyoruz. Çalışma ve aile hayatını bütünleştirmiş kadınlarımızla gelişmeye ulaşacağımıza inanıyoruz. Kadınlarımız sosyal, Siyasal hayatta, iş yaşamında var. Ancak hak ettikleri yerde değiller. İl genel meclisi adına sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

İl Genel Meclisi AK Parti Grubu Adına konuşan İl Genel Meclisi Kadın Üyesi Melek Uzgör, “Bugün çok mutluyuz. Bu çatının altında bu kadar kadını görmek beni mutlu etti. Kadına seçme ve seçilme hakkı bir çok Avrupa ülkesinden önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk kadınlarına verildi. Geçen süreden bu yana kadınlarımızın parlamentoda ki temsil oranları maalesef yüzde 4’ü geçmedi. Günümüzde bu oran yüzde 17,1’dir. Türkiye’deki nüfusun yüzde 50’si kadınlarımızken kadınlarımızın anayasal hakları yok sayıldı.  Umuyor ve istiyorum ki başta kendi yaşadığımız Edirne’de olmak üzere belediye meclisinde ve il genel meclisinde seçilmiş kadın sayılarını dikkate alınarak hak ettiği yere gelsin” şeklinde konuştu.

MAALESEF GELDİĞİMİZ NOKTA İÇLER ACISI

CHP Grubu adına konuşan İl Genel Meclisi Üyesi Çiğdem Gegeoğlu ise yaptığı konuşmada, şunlara yer verdi:

“Maalesef geldiğimiz nokta içler acısı. Bugün Türkiye’de yapılan araştırmalara göre 88 yıl önceki konumumuza gelebilmek için 152 yıla ihtiyacımız var.  

1934 yılından bu yana 23 Genel Seçim yapıldı. Toplam 11 bin 385 milletvekili Mecliste görev yaptı. Bu vekillerin sadece yüzde 5’i, yani 598’i kadın. Bugün Meclis’teki 580 milletvekilinin ise yüzde 17,4’ü, yani 101’i kadın. Ülkemizdeki 17 bakandan sadece biri, yani yüzde 5,8’i kadın. 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. 31 Mart yerel seçimlerine göre 1389 belediye başkanının sadece 37’si, yani yüzde 3’ü kadın.

2019 sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam 50.217 muhtardan sadece 1.119’u kadın. Yani sadece yüzde 2’si. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı ise en fazla yüzde 3 olabildi.

Gördüğünüz gibi rakamlar her yıl artacağına geriye gidiyor. Birde Trakya’ya bakarsak., iki kadın milletvekili var. Trakya’da bir kadın belediye başkanımız var. Belediye Meclis üyelerine baktığımızda Edirne’de 3 ilçemizde hiç kadın meclis üyesi yok. Edirne genelinde 7 kadın kadın muhtarımız var.”

TRAKYA’NIN TEK KADIN BELEDİYE BAŞKANI

Trakya’nın tek kadın belediye başkanı olma özelliğini taşıyan Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan’da yaptığı konuşmada, “159 kadın belediye başkanından biri de benim. Ben siyasette mücadeleyi çok severim. Trakya’nın tek kadın belediye başkanı olmak gibi bir unvanım var. İnşallah bunu en kısa sürede kaybederim. Ben bu unvanı kaybetmek istiyorum.

Bugün Ulu önderimiz Gazi Mustafa Atatürk’ün kadına verdiği değeri en iyi şekilde gösteren Türk kadının seçme ve seçilme hakının verilişinin yıl dönümü. Bundan 88 yıl önce bugün Türk kadını uğruna canını kanını feda ettiği bu ülkenin geleceğinde söz sahibi olma hakkını elde etti. Biz kadınlar tam 88 yıldır ülke siyasetinde varız giderek büyüyerek gelecekte de var olacağız.  Biz bu gücü Atatürk devrimlerinden alıyoruz. Ülkemizin aydınlık yarınları için çalışmaya devam edeceğiz. Biz kadınlar her geçen gün dayanışmamızı büyütüyor ve güçleniyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına giderken kadınlarımızın üstleneceği rolün büyüyeceğini ve ülkemizin yönetiminde daha fazla söz sahibi olacağını buradan söylüyoruz. Kendimize olan tüm inancımızla, bilgimizle gücümüzle yarınları yaratmak bizim elimizde. Güçlü kadınlar güçlü yarınlar” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İl Genel Meclisi adına kadınlara çiçek takdim edildi.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.