“ISTIRANCA KORUNACAK BİR HAZİNE”

Interreg-Ipa Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2014-2020 kapsamında, Bulgaristan "Bulgar Karadeniz" Ulusal Birliği ile Edirne Doğa Sporları Kulübü Derneği ortaklığında yürütülen “Sınır ötesi alanda ekolojik eğitim için ortak girişimler - Eco Strandzha”  projesi kapsamında “Istıranca- korunacak bir hazine” başlıklı konferans düzenlenmeye başladı.

“ISTIRANCA KORUNACAK BİR HAZİNE”

Interreg-Ipa Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2014-2020 kapsamında, Bulgaristan "Bulgar Karadeniz" Ulusal Birliği ile Edirne Doğa Sporları Kulübü Derneği ortaklığında yürütülen “Sınır ötesi alanda ekolojik eğitim için ortak girişimler - Eco Strandzha”  projesi kapsamında “Istıranca- korunacak bir hazine” başlıklı konferans düzenlenmeye başladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Mart 2022 Cuma 06:11
“ISTIRANCA KORUNACAK BİR HAZİNE”

"Bulgar Karadeniz" Ulusal Birliği ile Edirne Doğa Sporları Kulübü Derneği ortaklığında yürütülen proje kapsamında dün başlayan ve bugünde devam edecek olan konferansta Istıranca’nın doğal güzellikleri, turizme etkisi ve doğanın korunması gibi konularda bilgiler verildi.

Edirne’de bir otelde başlayan ve gün boyu süren konferansların sonunda yapılan basın açıklamasında proje koordinatörü Neslihan Çakır proje hakkında bilgiler verdi. Çakır açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Avrupa Birliği tarafından fonlanan INTERREG-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2014-2020 kapsamında yürüttüğümüz bir proje için buradayız. Projemizin adı Ekolojik eğitim için ortak girişimler. Bulgaristan Karadeniz  Ulusal Birliği ve Edirne Doğa Sporları Kulübü Derneği ortaklığında yürütülen 17Aralık 2020 tarihinde başlayıp 16 Mart 2022 yılında sona erecek bir proje. Projenin son aşamasında da bir konferans gerçekleştiriyoruz. Istıranca Korunacak bir hazine konu başlığı adı altında yaptığımız bu konferantan önce farklı etkinlikler gerçekleştirdik. Sürdürülebilir turizm rehberini hazırladık. Bunun haricinde bizler Edirne tarafından ortağımız Bulgaristan tarafında 15-18 yaş grubu gençlerden oluşan 10 farklı lisede eğitimler verdik. Önümüzdeki hafta bu eğitimler Edirne’de bitecek. Yaklaşık olarak her şehirde 300 öğrenciye ulaştık. Yine aynı şekilde Bulgaristan Burgaz’da diğeri de Edirne’de olmak üzere profesyonel turist rehberleri için bir workshop gerçekleştirdik. 3 gün süren bu workshopların her birinde 4 eğitmen tarafından Istırancalar hakkında eğitimler aldık. Istırancaların fotoğraflanmasını, turizmini, korunması için neler yapmamız gerektiğini konuştuk. İki gün boyunca Edirne’de Istırancaları konuşacağız. Istırancaların geleceğine dair konuşacağız. Mevcut durumu ve geleceğini konuşacağız. İklim krizini nasıl etkileneceği konusu gibi konuları konuşacağız.”

TEMİZ BİR ÇEVRE İÇİN TOPLANDIK

Bulgaristan Karadeniz  Ulusal Birliği Başkanı Anelia Ivanova ise yaptığı açıklamada şunlar yer verdi:

“Bulgaristan  Karadeniz Ulusal Birliği Derneği 2013 yılında kuruldu. Kar amacı gütmeyen bir STK’dır. Pek çok kurum ve kuruluşla işbirliği yapıyoruz. Kurumumuzun temel amacı çevreyi korumak, sürdürülebilir girişimlerde bulunmak. Deneğimizin temel amacı ve misyonu temiz ve yaşanabilir bir Bulgaristan ve bunun sürdürülebilmesi. Şu andaki bu projenin lider konumundayız. Bu projenin tüm etkinlikleri tarafımızca yürütülmekte. Projemiz başladığı günden beri EDOS’daki partnerlerimizle çalışıyoruz. Projemiz kapsamında değişik çalışmalarda bulunduk.

Proje etkinlikleri esnasında iki tane workshop etkinliği düzenledik. Bunlara STK ve katılımcılar, rehberler ve turizmle ilgisi alakası olan insanlar geldi. Bu toplantılar esnasında değişik konularda tartışmalar oluşturduk. Fikir birliği yaptık. Doğanını korunması için iki tarafla da bilgi paylaşımında bulunduk. Projemizde gençlere de eğitimler verildi. Temel amacımız bu çocuklara doğa eğitimi vererek doğayı sevdirmek ve doğayı korumak için adımlar atmak. Bugünde etkinliğimiz son günlerindeyiz. Bugünkü toplantılarımızda Istırancayı koruma altına almak için sunumlar yapılıyor. Bugünkü konferansta şunu gördük. Çok sayıdaki çevre sever fikirlerini burada sunuyor. Temiz bir çevre için herkesin burada olması benim için önemli. Projenin finansmanı AB tarafından yapılıyor.”

Edirne Turizm Tanıtım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Bacıoğlu, ise “İki ülkeden iki paydaş STK’yı böyle bir projeyi yürüttüğü için kutluyorum. Doğa ve Turizm birbiri ile ilintili koruma, kullanma dengesi gözetilerek yapılması gereken, ele alınması gereken 2 tema. Bende bu projede 1 saatlik sunumla bölgedeki doğa turizmi, kültür turizm ve bunun sürdürülebilirliği konusunda doğal rezervleri ele aldım. Bu projenin çocukları ve gençleri hedef grup olarak ele alması çok önemli. Çünkü bölgede koruma, kullanma dengesi ile ilgili ciddi sıkıntılar söz konusu. Bizler turizmi destekliyoruz, doğa turizmini destekliyoruz ama bunun çevreye biyolojik çeşitliliğe ve bölge halkına zarar vermemesini öncelikli olarak ele alıyoruz” şeklinde konuştu.

Gözde Kabasakal

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.