ILGIN,"ÇİĞ SÜT 22 TL OLMALI"

Süt fiyatlarının maliyetinin altında olmasına tepkiler sürerken, Genç Çiftçiler Derneği Başkanı ve Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Egemen Ilgın, çiğ süt fiyatının en az 22 TL olması gerektiğini açıkladı.

ILGIN,"ÇİĞ SÜT 22 TL OLMALI"

Süt fiyatlarının maliyetinin altında olmasına tepkiler sürerken, Genç Çiftçiler Derneği Başkanı ve Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Egemen Ilgın, çiğ süt fiyatının en az 22 TL olması gerektiğini açıkladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Ekim 2024 Cuma 00:00
ILGIN,"ÇİĞ SÜT 22 TL OLMALI"

 Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı ve Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Egemen Ilgın, Konseyin verilerine göre, üretim maliyeti yüzde 5 oranında artarak 1 litre sütün maliyeti 12 lira 96 kuruşa ulaştığını ancak, Mayıs ayından bu yana süt üreticisinin satış fiyatında herhangi bir güncelleme yapılmadığını belirterek, bu fiyatın maliyetlerin altında kaldığını ifade etti.

Ilgın, konseyin maliyet hesaplamalarının piyasa gerçekleriyle örtüşmediğini belirterek yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde Ulusal Süt Konseyi Eylül ayı çiğ süt üretim maliyetini açıkladı. Ulusal Süt Konseyi’nin verilerine göre eylül ayında sütün üretim maliyeti yüzde 5 oranında arttı ve böylece bir litre sütün üretim maliyeti konseyin hesabına göre 12 lira 96 kuruş oldu.

Ancak konseyce maliyet artmasına rağmen Mayıs ayından bu yana üreticinin sütü satış fiyatında bir güncelleme maalesef olmadı. Ancak tüketicinin market rafından aldığı sütün ve sütün ürünlerinin fiyatı sürekli yükseldi".

"HAVALAR SOĞUDU MALİYET YÜKSELDİ"

Süt maliyetinin Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı fiyatların üzerinde olduğunu, havaların soğumasıyla birlikte milayetin daha da artış gösterdiğini kaydeden Egemen Ilgın, şöyle devam etti:

"Farklı kurum ve kesimlerce yapılan hesaplamalarda çiğ sütün üretim maliyeti ulusal süt konseyinin açıkladığı maliyetin oldukça üzerindedir. Konseyce açıklanan maliyetler piyasa gerçekleri ile örtüşmemektedir. Havaların soğuması ile birlikte çiğ Sütün üretim maliyeti 18 liranın üstüne çıkmıştır. Şuan bölgemizde 15 liradan satılan sütün fiyatının en az 22 lira olması gerekmektedir.

Süt üreticisi kritik eşiktedir, kasım ayı içerisinde süte zam beklemektedir. Küçük üreticilerin sürdürülebilir bir şekilde üretim yapabilmesi ve üretimden vazgeçmemesi adına süte zam yapılması kritik bir öneme sahiptir. Aksi halde süt üreticisi süt üretmekten vazgeçecek ve hayvanlarını kesime yollayacaktır.”

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.