HAYVANSEVERLER SOKAKTA

Kadın Platformu, "Sokak Hayvanları Koruma Yasası"’nda yapılacak değişiklikle sahiplenilmeyen hayvanların hayatlarına son verileceği iddialarına tepki gösterdi.

HAYVANSEVERLER SOKAKTA

Kadın Platformu, "Sokak Hayvanları Koruma Yasası"’nda yapılacak değişiklikle sahiplenilmeyen hayvanların hayatlarına son verileceği iddialarına tepki gösterdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Mayıs 2024 Perşembe 00:00
HAYVANSEVERLER SOKAKTA

Saraçlar Caddesi’nde toplanan hayvanseverler burada açıklamalarda bulundu.Platform adına açıklama yapan  Zeynep Birdal, hayvan yasasının değiştirilecek olmasına tepki gösterdi ve hayvanların uyutulmasını eve bir yere kapatılmasını istemediklerini ifade etti.

2011 yılından bu yana yasa değişikliği süreciyle ilgili olarak mücadele ettiklerini, hayvan yasasının tuzaklarla dolu olduğunu kaydeden Birdal, açıklamasından şöyle devam etti:

" Örneğin; daha önce hayvanların cami, okul, hastane olan bölgelere bırakılamayacağı gibi bir maddenin denenmesiyle yasada hayvanları öldürmeye izin verilmese de fiilen bu mümkün kılınmıştı. Hayvanların bakımevlerinde ölmesine/öldürülmesine sebep olacak bu maddeye benzer bir değişiklikle kamuoyunun tepkisini çekmeden bu katliamları yapmayı amaçlıyor olabilirler.Her ne kadar kısırlaştırmanın hayvan popülasyonunu azaltmadığı yönünde demeçler verilse de aslında yıllardır uygulanan ve en başta hayvanların sorunlarını artıran şey kısırlaştırma değil, toplu katliamlardır. Bu coğrafyada sokakta yaşayan hayvanlara yönelik toplu katliamlar defalarca gerçekleşti. 17. yy’ın başında Nasuh Paşa, İstanbul’un köpeklerini toplayarak Üsküdar ve Kadıköy’e bırakmış, 1820’lerde köpekler zehirlenerek topluca katledilmeye çalışılmış ve yine Üsküdar’a sürülmüşlerdi. II. Mahmud döneminde köpekler toplanıp Büyük Ada’ya yakın kayalıklara bırakılmış, 1910’da Hayırsızada’da binlerce köpek ölüme terk edilmişti. 2004 yılına kadar da öldürme ve toplu katliamlar devlet politikası olarak uygulandı. Belediyelerin masraf kalemleri arasında zehirleme için kullanılan maddeler açık bir şekilde yer aldı. Ancak yüzyıllara dayanan bu yok etme pratikleri sonuç vermedi, sayısız köpek zalimce öldürülmüş olsa da sokaklardan hayvanları silemediler. Çünkü hem katliam yaparak ve kısırlaştırma ve üretimi yasaklama dışında bir yönteme başvurarak hayvanların sayısını azaltmak bilimsel olarak mümkün değil, hem de bu toplumun azımsanamayacak bir kesimi köpeklerin yaşadığı bu zülme her daim dur dedi ve demeye devam ediyor. Son birkaç günde bile gördüğümüz gibi hayvanların sadece toplanmasının dahi oluşturduğu toplumsal muhalefet çığ gibi büyümüş durumda.

Katliam yöntemiyle hayvanlardan kurtulmaya çalışan Romanya’da yapılan bir araştırma hayvanların öldürülerek değil ancak kısırlaştırılarak sayısının azalabileceğini ortaya koyarken, üreme oranının öldürmeyle beraber yükseldiğini vurguluyor. 2004’te çıkan Hayvanları Koruma Kanunu hiçbir zaman düzgün bir şekilde uygulanmadı, 2021 yılında değiştirilen kanunda hayvanlar lehine olan maddeler de maalesef ki hayata geçirilmedi. Bu son değişiklikle büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler 31 Aralık 2022’ye kadar bakımevi kurmakla yükümlüydü ancak bakımevlerinin sayısı artmadı, şartları iyileşmedi. Şu noktada yeni bir yasa değişikliğini konuşmak anlamsız çünkü mevcut kanunlar uygulanmıyor. Bizler için hayvanların yaşam hakkı tartışma konusu bile olamazken bugün bazı insanlar köpeklerin topluca öldürülmesini istiyor. Bugün hayvanların öldürülmesini isteyen kişilerin bazıları ameliyat masasında, anesteziyle acı çekmeden öldürüleceklerini hayal ediyor olabilir ama hatırlatırız ki bu ülkede köpekler zehirlenerek, kalplerine çamaşır suyu enjekte edilerek, kafalarına kürekle vurularak öldürülüyor. Hayvanların ötanazi ve uyutma kelimeleriyle yumuşatılmaya çalışılarak öldürülmesini de doğal yaşam alanı denen toplama kamplarında düzgünce bakılacakları yalanına sığınılarak buralarda katledilmelerini de kabul etmemiz mümkün değildir. ‘Hayvanların yeri sokaklar değil sıcak barınaklardır’ diyenler Hayırsızada’ya, Konya’ya, Beykoz’a baksınlar ve tecritin, işkencenin ne anlama geldiğini görsünler.

“KARA BİR LEKE OLARAK TARİHE GEÇECEK”

Bugün yine yıllardır kısırlaştırma yapmayan belediyeler, bu belediyeleri denetlemeyen Tarım ve Orman Bakanlığı, bu görevlere bu bürokratları atayan kişiler değil, hayvanlar suçlanıyor. Bu meseleyi hayvanları suçlayarak değil kurumları çalıştırarak çözebiliriz. Bunu yapmadığımız sürece toplum olarak belirli aralıklarla toplu katliamlar görmeye, bu mesele üzerinden kutuplaştırılmaya devam edeceğiz. Tüm yaşam hakkı savunucuları köpeklere yönelik başlatılan bu saldırının karşısında durmalı ve hayvanlar için ses çıkarmalıdır. Yoksa yine hiç kimsenin yüreğinin dayanamayacağı görüntülerle karşılaşacağız. Bu hayvanların öldürülmesi veya toplanarak hapsedilmesi durumunda ortaya çıkacak görüntüler, toplumun onlarca yıl unutamayacağı bir kara leke olarak tarihe geçecek"

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.