HAYVANCILIK DESTEKLEMESİNDE EDİRNE ES GEÇİLDİ

Hayvancılık desteklerine ilişkin kararname Resmi Gazete'de yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile hayvancılıkta 3 yıl uygulanacak yeni destekleme modeli belli oldu.

HAYVANCILIK DESTEKLEMESİNDE EDİRNE ES GEÇİLDİ

Hayvancılık desteklerine ilişkin kararname Resmi Gazete'de yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile hayvancılıkta 3 yıl uygulanacak yeni destekleme modeli belli oldu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Temmuz 2024 Salı 00:00
HAYVANCILIK DESTEKLEMESİNDE EDİRNE ES GEÇİLDİ

Konuyla ilgili konuşan Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın “Bizim için Edirne için değişen bir şey yok. Süt ve Besi havzaları ile oluşturulan destekleme modelinden faydalanamıyoruz. Hayvancılık alt yapısı güçlü olan Trakya illetini kapsayan yeni destekler verilmeliydi.” dedi.

Süt ve besi havzaları oluşturularak belirlenen yeni sistemde, belli illerde üretim yapan yetiştiricilere ilave destek veriliyor. Süt havzası olarak Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli illeri, Besi havzası olarak da Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Şırnak, Tunceli ve Van illeri olarak belirlenmiş durumda. Hem süt hem de besi havzası olarak ise Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş ve Tunceli illeri var. Yeni modelde de bu illere ilave destekler veriliyor.

Bu konuda dert yanan Ilgın “Sizlerde fark etmişsinizdir, süt ve besi havzası destek modelinde destek verilen tüm iller Ankara’nın doğusunda olanlar. Bir tane bile batıda süt ve besi havzası seçilen ve destek verilen il yok. Edirne yok, Kırklareli yok, Tekirdağ yok. Oysa bir zamanlar bizim köylerimiz de günlük 10 ton süt üretilirdi, şimdi üretilen 100 litre süt, kazanının elektrik parasını bile karşılayamıyor. Üzgünüm, desteklemediniz ve biz bittik!” dedi.

Bu şartlarda hiç bir gencin tarıma ve hayvancılığa yönelmeyeceğini de ifade eden Ilgın “Verimli meralara, geniş otlaklara sahip Edirnemizde hayvancılık alt yapısı oldukça sağlam. Türkiye’nin çeltik üretiminde birinci, ayçiçeği üretiminde birinci olan Edirne'mizde gerekli destek sağlanırsa süt ve besi hayvancılığında da fark yaratılacağına yürekten inanıyorum. Edirne ve Trakya ihmal edilmemelidir” şeklinde konuştu.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.