ESNAFA KREDİ FAİZİ ŞOKU

Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın son dakika kararıyla Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri üzerinden çekilen eski kredilere yapılan faiz artışlarına tepki gösterdi.

ESNAFA KREDİ FAİZİ ŞOKU

Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın son dakika kararıyla Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri üzerinden çekilen eski kredilere yapılan faiz artışlarına tepki gösterdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Mayıs 2024 Çarşamba 00:00
ESNAFA KREDİ FAİZİ ŞOKU

Başkan Özen, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı son dakika kararıyla, Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri üzerinden çekilen eski kredilerin faiz oranlarına büyük bir artış yapıldığını belirterek, bu durumun, özellikle borçlarını ödemekte zorlanan esnafları etkilediğini belirtti.

Halkbank aracılığıyla çekilen eski kredilerin faiz oranlarındaki bu artışın, esnafı yeni güne borçları daha da artmış bir şekilde uyandırdığını belirten Özen, böyle bir durumla ilk kez karşılaştıklarını ve durumun esnafların işlerini daha da zorlaştırdığını ifade etti.

“ESNAF ŞOKA GİRDİ”

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandıkları kredilerin faiz oranları, yüzde 7.5’ten yüzde 17’ye yükseltildiğini belirten Başkan Özen şöyle dedi:

 “Bu artış, eski kredilerde faiz oranının yüzde 120’ye varan oranlarda artış gösterdiği anlamına geliyor. Yeni faiz oranlarıyla güne başlayan Edirne esnaflarımız, durum karşısında şok ve endişe içiresinde. Esnaflarımız için bu durum, işlerini sürdürebilme kabiliyetlerini daha da tehlikeye atıyor. Bu uygulama yerine, yeni kullandırılacak olan kredilerde kredi faiz oranlarının artırılmasının daha makul olacağını ifade etmek isteriz. Esnaf, Sanatkarlarımızın ve üyelerimizin adına; Hükümet yetkililerimizden Esnaf ve Sanatkarlarımızı zora sokacak bu faiz artışının yeniden değerlendirilerek kaldırılmasını talep ediyoruz".

TEPKİLER SÜRÜYOR

Bu arada, Edirne Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Göksel Çakman'da kredi faizlerinin artırılmasına tepki gösterdi. Çakman, esnafı zor günlerin beklediğini, acilen faizlerin düşürülmesi gerektiğini belirterek, açıklamasında şöyle devam etti:

“Küçük Esnafların Esnaf Kredi Kooperatifleri Aracılığıyla Hazine destekli Halkbank üzerinden yüksek enflasyon karşısında artan sermaye ihtiyaçlarını karşılamak için uygun koşullarda mevcut kullandıkları kredinin faizi yükseltilmiştir.Günün ekonomik şartlarına göre, Esnaf kredi faizlerinde kullanmakta olduğunuz kredilerde 01 Mayıs tarihinden geçerli olmak üzere faiz aşağıdaki oranlarda yükselmiştir. Yüzde 7,5 olanlar yüzde 17,yüzde 8,5 olanlar yüzde 18,yüzde 9,5 olanlar yüzde 21,yüzde 12,5 olanlar yüzde 24,yüzde 15 olanlar yüzde 24,yüzde 17,5 olanlar yüzde 25,yüzde 20 olanlar yüzde 26,yüzde 22,5 olanlar yüzde 27,yüzde 24 olanlar yüzde 28,yüzde 25 olanlar yüzde 29 dur".

“ESNAFI  ZOR GÜNLER BEKLİYOR"

Göksel Çakman, pandemi dönemende iş yapamayan esnafın mecburiyet karşısında kredi çektiğini hatırlatarak, doğan borçlardan dolayıda sıkıntı yaşandığını, faiz artırımı ile birlikte daha zorlu bir sürece girildiğini ifade etti. Çakman şöyle dedi:

"Covid 19 pandemide yaklaşık iki yıl çalışamayan esnaf zorunlu olarak düşük faizli kredi çekti. Pandemi bittikten hemen sonra ekonomik kriz patladı. Başta akaryakıt, amortisman, vergi,bağkur, sigorta vs. tüm giderlerimiz yıllık yüzde 120 -150 oranında artmıştır.  Esnaflarımız araç veya işyeri yenilemek ve işini yürüte bilmek için zorunlu olarak kredi kullandı. Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle  esnafımızın işlerinden gerileme olmuştur. Çektiği krediyi zor ödeyen esnafın, birde faizler yükselince kullanmış olduğu krediyi ödeyecek gücü kalmamıştır.  ülkemizde 1 milyona yakın esnafımızın kullandığı kredi faiz oranlarını geriye dönük olarak arttırdı. Pandemiden  kalan borçlarımız ve ekonomik krizden doğan borçlarımızdan dolayı zorda olan esnaf faizlerin arttırılması ile daha da zora giriyor”

ALİ ŞAHİN "ESNAFIMIZ ÇIKMAZA GİRECEK"

Kredi faizlerinin yükseltilmesine Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'ndan da tepki geldi. Oda Başkanı Ali Şahin, "yetirince zor durumdu olan esnafımız artık ayakta kalamayacak. Faizlerin geri çekilmesini istiyoruz" dedi.

Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatifleri üzerinden çekilen eski kredilerin faiz oranlarında büyük artış yapılmasını eleştiren Şahin, yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Yeterince zor durumda olan esnafımız söz konusu kredileri ayakta kalabilmek, işlerinin durmaması ve araçlarını yenilemek için kullandı. Ülkemizin içinde bulunduğu enflasyonist ortamda gelir-gider dengesinin sağlanması mümkün olmadığı için sürekli borçlanan esnafımıza alınan bu kararla Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri'nden kullandıkları kredilere geriye dönük faiz yükü bindirilmiş durumda ve esnafımız mevcut kredilerini ödemekte zorlanırken bu yükün altından kalkması mümkün değildir.Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak üyelerimiz adına yetkili makamlardan esnafımızı iyice çıkmaza sokacak olan söz konusu kararın tekrar gözden geçirilerek büyük bir mağduriyet oluşturacak bu uygulamaya son verilmesini talep ediyor ve diğer esnaf odalarının da konuya ilişkin yapmış oldukları açıklamaların göz önünde bulundurularak yaşanan bu durumun ivedilikle çözülmesini bekliyoruz".

Gözde Kabasakal

Son Güncelleme: 15.05.2024 17:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.