S.S Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Edirne Birliğinin 2018 yılını kapsayan olağan mali genel kurulu üyelerin büyük katılımla ETSO salonunu doldurmasıyla gerçekleşti.
ETSO toplantı salonunda yapılan Genel Kurula Genel Başkan Mehmet Özkurnaz, Kırklareli ve Konya Kooperatif Başkanları, ilçe yöneticileri ile Köy Koop üyeleri katıldı. Divan Başkanlığına Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, katip üyeliklere ise Bülent Çimen ve Mustafa Tezcan getirildi.
YEM FİYATI SÜT FİYATIYLA EŞİT
Gündem gereği saygı duruşu ardından istiklal Marşı okundu. Divan Başkanı Özkurnaz toplantıda yaptığı konuşmada şunları kaydetti. “ Bilindiği gibi ülkemiz süt konusunda büyük sıkıntı yaşamaktadır.
Geçtiğimiz nisan ayında ,alınan kararla bir mayısta geçerli olmak üzeri süte iki lira fiyat belirlendi. Onun ardında yemlere gelen zamlar da iki liraya ulaştı.
Sütün iki lira olduğu yerde yem fiyatı da aynı olursa bu konuşlarda çiftçilerimiz hayvancılık ve sütten para kazanması mümkün değildir” dedi
Bu sistem kapsamında bizin nisan ayında yaptığımız toplantıda süt fiyatlarını iki lira olarak teklif etmiştik. Girdi fiyatlarının artması nedeniyle süt fiyatı ancak iki buçuk lira olursa hayvancılık devam eder.Bu şartlarda çiftçilerimizin hangi zorluklar altında tarım ve hayvancılık yaptığını girdi fiyatlarının yükselmesinin çiftçileri güç durumda bıraktığını görüyoruz. Bu mesleği sürdürenler kırk yaşı ve üstü üreticilerimiz.
Bu koşullarda tarımı sağlıklı sürdürmek mümkün değil.Bu sorunların her toplantıda Bakanlık seviyesinde dile getiriyoruz.Bakanlık da bunun farkında.Geçen hafta süt konseyi toplantısı yapıldı. bilindiği gibi yaz aylarında sütün yağ oranı düşüyor.Bu duru sanayicileri de etkiliyor. Yağ oranının normalde üç buçuğun altında olmaması gerekiyor. bu mevsimde yağ oranı 3,3’de kalıyor” dedi
KALİTELİ SÜTE KALİTELİ FİYAT
Kaliteli süt elde etmek için kaliteli fiyat verilmesi gerektiğini belirten Özkurnaz. “Bu sağlandığı zaman çiftçilerimiz üzerine düşeni yerine getirir. Köylülere imkan sağlandığı takdirde köylerimizden göç olayı son bulur,halkımız tarımdan, hayvancılıktan geçimini sağlar.
Ülkemizde geçmişten bugüne kadar ciddi anlamda bir tarım politikası oluşmadı.
Bu aksaklıkları ona bağlamak gerekir. Ülkemizde tarımı ihmal ve inkar edemeyiz.
Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar, üreticilerimiz kırsalda çabası ile ülkemizin gıda ihtiyacını sağlamıştır.
İşin kolayına dayalı yurt dışından tarım ürünü ithal edersek,gelinen nokta bugünkü durum olur.
Bunları her zaman dile getirmeliyiz.
Bu taleplerimizi Bakanlığımız ve yerel yöneticilerimizden isteme hakkına sahibiz.” Dedi
DİĞER KURULUŞLARDAN KATILIM YOK
Edirne Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erken, 45. Genel Kurulu yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü.”1974 yılında kurulan birliğimize 1995 yılında ilk kez başkanlığı seçildiğimden bugüne kadar belirli sürelerde yöneticilik yapıyorum. Bizler ömrümüzün yarısını bu tür hizmetlere örgülü çalışmaya ayardık.Birliğimizi inceleyenler bunu görür. Biz bu genel kurulumuz için kuruluşlarımızın tamamına davetiye gönderdik. Ne yazık ki çiftçilerimizin en önemli örgütlü gücü olan kooperatifimizin toplantısına katılma gereği görmediler. Bu beni derinden yaraladı. Burada bir tek Sayın Valimiz genel kurulumuz için mesaj gönderdi ., kendisine teşekkür ediyorum. Bu diğer sevil toplum kuruluşlarımıza örnek oluşturur. Genel Başkanımız hayvancılık ve sütle ilgili değerlendirme yaptı. Bu arada Edirne Birliği 198 kooperatifimizden yükümlülüklerini yerine getiremeyen kooperatiflerimizin yasa gereği üyelikleri son buldu. Biz daha sonra çalışarak, yine bu sayıya ulaştık. 158 köyde 7000 süt üreticisinin ürününü pazarlıyoruz. Üçlü sözleşmelerle 15 firmaya sütümüzü pazarlıyoruz. Birliğin en görkemli genel kurulu Edirne Birliğinin genel kurulu oluyor.Bizim birliğimizin nereden nereye geldiği biliniyor.Bugüne kadar üreticilerimiz ve kooperatif başkalarımızın süt parasında başlarını öne eğdirmedik.Bundan sonra da aynı durumda devam ederiz bilançolar okunduğunda birliğimiz hakkında bilgi sahibi olacaksınız.” Dedi..
Erken, süt alımı yapan firma yetkililerine teşekkür etti.
Daha sonra Yönetim ve denetim kurulu faaliyet raporları okundu. Ve oylanarak kabul edildi. Toplantıda gündemin diğer maddelerinin okunup kabul edilmesinden sonra Köy Koop Genel kurulu sona erdi