Edirne İnşaat Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Tezcan Liznak, Edirne’deki eski binaların hepsinden örnekler alınarak, binanın sağlamlığının kontrol edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Liznak, gazetemize yaptığı açıklamada, Türkiye’yi yasa boğan ve 10 ilimizi etkileyen depremde yaşamını yitirenlere Allahtan Rahmet, yaralılara da şifa dileyerek, “Geride kalan tüm vatandaşlarımıza sabırlıklar dilerim” dedi.
Oda olarak deprem bölgesine ellerinden geldiğince yardımda bulunduklarını da dile getiren Liznak, “Oda olarak göndermiş olduğumuz yardımları bizlere ulaştıran tüm esnaf üyelerimize de buradan teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
DERS ALMALIYIZ
Liznak, açıklamasında şunlara yer verdi:
“Yaşadığımız bu üzücü deprem felaketinden sonra ülke olarak yaşananlardan ders almamız gerektiğini ve hiç vakit kaybetmeden aksiyon alınması gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle ülke olarak önemli fay hatları üzerinde yaşadığımızı, bu fay hatlarının büyük depremler üretebileceğini, bu depremlere hazırlıklı olmamız gerektiğinin farkına varmalı ve toplum bilincini biran önce kazanmamız gerekiyor.
DEPREM DEĞİL TEDBİRSİZLİK CAN ALIYOR
Bu ülkede deprem geçmiş tarihimizde yaşandı, günümüzde de yaşandı, gelecekte de yaşanacak. Bilmemiz gereken depremin değil tedbirsizliğin öldürdüğüdür. Edirne, her ne kadar deprem bölgesinde olmasa da bölgemizde oluşacak depremlerden etkilenebilir. Bu nedenle her vatandaşımız da tedbirli olmalı. Kurum ve kuruluşlarımız ve STK’larımız da bu konuda ellerinden geleni yapmalı. Kentimizdeki konutlarla ilgili olarak öncelikle yapmamız gereken ilk iş, konutların depreme dayanıklılıklarının kontrol edilmesi gerekli. Ayrıca bölgede ciddi bir zemin etüdü çalışması yapılmalı. Bölgede zemin etüdü risk haritası oluşturulmalı. Oluşturulan risk haritası kapsamında şehrimizde bulunan sağlam bölgeler belirlenmeli ve sadece belirlenen sağlam bölgeler imara açılmalıdır. İmar planlaması yapılırken de, planlamalar depreme karşı alınabilecek en önemli tedbirleri göz önüne alarak yapılmalıdır.
DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN OLMAYAN BİNALAR KENTSEL DÖNÜŞÜME SOKULMALI
Mevcut yapılarımız eğer deprem yönetmeliğine uygun değilse mutlak suretle kentsel dönüşüme sokulmalı, bulunduğu zemin uygun değilse de parsel değişimi yapılarak belediyenin ve valiliğin uygun gördüğü parsellerde, depreme uygun zeminde yeni binalar yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yeni yapıların şehrimizin dokusuna uygun olacak şekilde yapılması da önem arz etmektedir. Son zamanlarda yatay mimariden uzaklaşıp sağlıksız dikey mimariye geçiş olmuştur. Tarihte olduğu gibi tekrardan görsel olarak gözü tırmalamayan, göze hoş gelen şehrin kültürel mimarisini taşıyan depreme uygun binalar yapılması gerekmektedir. Bu tarz alınacak önlemlerle gelecekte gerçekleşebilecek depremlerden Edirne'mizin en az zarar görmesini sağlayabiliriz.”
Bülent Sarıçiçek