EDİRNE'DE DEPREM OLUR MU?

Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen "Her Yönüyle Deprem Sempozyumu" dün başladı. 19-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenen sempozyumun açılış konuşmacısı Prof. Dr. Yücel Yılmaz, Anadolu'da depremler neden oluyor? ve Edirne'de deprem olur mu? sorularına yanıt verdi.

EDİRNE'DE DEPREM OLUR MU?

Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen "Her Yönüyle Deprem Sempozyumu" dün başladı. 19-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenen sempozyumun açılış konuşmacısı Prof. Dr. Yücel Yılmaz, Anadolu'da depremler neden oluyor? ve Edirne'de deprem olur mu? sorularına yanıt verdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Ekim 2023 Perşembe 00:00
EDİRNE'DE DEPREM OLUR MU?

Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen "Her Yönüyle Deprem Sempozyumu" dün başladı.

T.Ü Balkan Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Sempozyuma, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını Trakya Üniversitesi Doğal Afet Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜDAM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya yaptı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu sempozyumda yaptığı konuşmada, sempozyumda farklı alanlardan 35 bildirinin yer alacağını bildirerek, çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin bir araya geldiği bir etkinlik düzenlediklerini dile getirdi.

Tabakoğlu’nun konuşmasının ardından sempozyumdaki ilk sunumu İstanbul Teknik Üniveristesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisliği emekli üyesi Prof. Dr. Yücel Yılmaz yaptı. Yılmaz, ‘Anadolu’da depremler neden oluyor? Edirne’de deprem olur mu?’ konularını anlattığı sunumunda, Anadolu'da yaşanan depremlerin nedenleri üzerine uzun bir konuşma yaptı.

RAHAT NEFES ALDIRAN BİLGİ

Yılmaz, Kuzey Anadolu Fay'ının Doğu'da Bingöl üzerinden başlayarak, Tüm Anadolu ve Marmara denizini biçip geçtiğini ve Eğe denizine gittiğini bildirerek, şunları söyledi:

"Yapılan haritada Trakya’da büyük bir deprem üretebilecek bir fay çizilmemiş. Ama Trakya’da birçok fay görülüyor. 35 milyon yıldan beri Trakya havzamız, kenarlarıyla birlikte büyümüş, genişlemiş, çökmüş. Sismik kesitlerin ve önemli derinliklerin kalınlığını araştırdığımız zaman, fayların günümüze gelirken etkinlikleri sönümlenmiş. En son gelişen çökeller bunların üzerini örtmüş. Deprem oluşturacak aktif fayları görmüyoruz.

EDİRNE'NİN ETKİLENECEĞİ FAYLAR VAR

Edirne çevresini etkileyen depremselliğin ana kaynağı Kuzey Anadolu Fayı’dır. Uzaklığı ve büyüklüğü oranında etkilemeye devam edecektir. En önemlileri Mürefte, Tekirdağ ve Saros’tur. Kuzey Anadolu Fayı, Marmara denizi içinde devam ediyor. İstanbul çevresini etkileyecek çok büyük bir deprem olacak. İstanbul’u buna hazırlamak lazım. Edirne’miz de bunlara çok yakın, en az 100 kilometre uzaklıkta. Doğrudan bir Edirne fayı yok ama Kuzey Anadolu Fayı hareket ettiği zaman Edirne’nin zemininde bu depreme karşı dayanamayacak çok fazla bina var. Çünkü Edirne’nin temelinde çok güçlü olmayan zemin çok fazla. Depremin gücünü artıracak zeminler var. Edirne çevresinde büyük deprem olma ihtimali zayıf. Kuzey Anadolu Fayı’ndaki depremler burayı etkileyecektir

Yılmaz’ın sunumunun ardından sempozyum, çeşitli sunumlarla devam etti.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.