"DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ KUTLU OLSUN!"

Atatürkçü Düşünce Derneği, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. ADD, " Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, “Her şeyden öte çocukların çocuk olmaya hakkı var!” diyerek 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününün bütün çocuklarımıza kutlu olmasını diliyoruz." dedi.

"DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ KUTLU OLSUN!"

Atatürkçü Düşünce Derneği, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. ADD, " Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, “Her şeyden öte çocukların çocuk olmaya hakkı var!” diyerek 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününün bütün çocuklarımıza kutlu olmasını diliyoruz." dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Kasım 2023 Pazartesi 00:00
"DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ KUTLU OLSUN!"

Atatürkçü Düşünce Derneği, mesajında şunları kaydetti:

"Çocuk hakları, hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır.

Çocuk haklarına dair Resmileşen ilk metin ise 1924 yılında Milletler Cemiyeti tarafından kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirisidir.

Bu bildirge Birleşmiş Milletler tarafından kuruluşunda kabul edilmiş, 20 Kasım 1959 tarihinde Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi olarak güncellenmiş ve 20 Kasım 1989 tarihinde daha geniş olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile değiştirilmiştir.

Çocuk hakları, bir insan hakları meselesidir. Çocuk hakları, insan hakları kavramının içinde ele alınması gereken bir konudur. Bugün, dünyanın birçok yerinde var olan insan hakları ihlalleri, çocuk boyutunda daha geniş kapsamlı ve büyüyerek, müdahale edilmesi daha zor bir şekilde yer almaktadır.

Uluslararası Af Örgütü’nün belirttiğine göre; az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, emek sömürüsü, pornografi, şiddet, yasa dışılık gibi çocuk hakları ihlalleri daha büyük boyutlarda olmaktadır. Bu nedenle çocuk hakları büyük bir önem taşımaktadır.

Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, günümüzde çocukların haklarını korumak için en geniş kapsamlı hukukî metin durumundadır. Günümüzde geldiğimiz noktada ise çocuk hakları konusunda örnek bir ülke olduğumuzu söylememiz maalesef mümkün değil. Çocuklara bayram armağan eden ilk ve tek ülke olan Türkiye’de her üç çocuktan biri yoksul. 2014'te Türkiye'de 40 bin ‘çocuğa taciz davası’ açıldı. Sadece 2015’te, 31 bin 337 kız çocuğu evlendirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de altına imza attığı Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre her birey 18 yaşına kadar çocuktur. Bunun çiğnenmesini mazur gösterecek herhangi bir açıklamanın geçerliliği de yoktur. Çocuk Hakları Sözleşmesine göre, her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir. Her çocuk vazgeçilmez haklara sahiptir.

Yaşama ve gelişme hakkı, Bir isme ve vatandaşlığa sahip olma ve bunu koruma hakkı, Sağlık hizmetlerine erişim hakkı, Eğitime erişim hakkı, İnsana yakışır bir yaşam standardına erişim hakkı, İstismar ve ihmalden korunma hakkı, Ekonomik sömürüden korunma hakkı, Uyuşturucu bağımlılığından korunma hakkı, Eğlence, dinlenme ve kültürel etkinlikler için zamana sahip olma hakkı ve Çocukların kendileriyle ilgili konularda görüşlerini dile getirme hakkı, sözleşmede yer alan vazgeçilmez çocuk haklarından bazılarıdır.

Kısacası, çocukların yaşamaya, eğitime, sağlıklı olmaya, seslerinin duyulmasına, kendilerine adilce davranılmasına hakları var. Çocukların yaşamaya, eğitime, sağlıklı olmaya, seslerinin duyulmasına, kendilerine adilce davranılmasına hakları var.

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şubesi Yönetim Kurulu olarak, “Her şeyden öte çocukların çocuk olmaya hakkı var!” diyerek 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününün bütün çocuklarımıza kutlu olmasını diliyoruz."

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.