Dr. Yılmaz aşıya dikkat çekti

Özel Trakya Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yılmaz, aşılar hakkında kapsamlı bir bilgilendirme yaparak toplum sağlığı açısından aşılamanın önemine dikkat çekti.

Dr. Yılmaz aşıya dikkat çekti

Özel Trakya Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yılmaz, aşılar hakkında kapsamlı bir bilgilendirme yaparak toplum sağlığı açısından aşılamanın önemine dikkat çekti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Eylül 2024 Pazartesi 00:00
Dr. Yılmaz aşıya dikkat çekti

Dr. Yılmaz, enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık kazanmanın en etkili yollarından birinin aşı olduğunu vurgulayarak, aşı türlerini ve her birinin özelliklerini ayrıntılarıyla anlattı.
Aşı Türleri Nelerdir?
Yılmaz, canlı ve inaktif aşıların yanı sıra, toksin ve rekombinant aşılar gibi farklı türlerin bulunduğunu belirtti. 
Canlı aşıların zayıflatılmış mikroorganizmalar içerdiğini söyleyen Dr. Yılmaz, örnek olarak BCG ve su çiçeği aşılarını verdi. Ölü mikroorganizmalar içeren inaktif aşılara ise Hepatit A ve grip aşısını örnek gösterdi. Ayrıca, polisakkarit ve polipeptit aşılarının bakterilere karşı etkili olduğunu ve menenjit gibi hastalıklara karşı kullanıldığını ifade etti.
Grip Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?  
Dr. Yılmaz, grip aşısının özellikle Ekim ve Kasım aylarında yapılması gerektiğini, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin her yıl düzenli olarak aşı olmalarının kritik olduğunu belirtti. 
Aşının Tarihçesi
Dünyada ilk aşı çalışmasının 1796 yılında Edward Jenner tarafından gerçekleştirildiğini ve çiçek hastalığına karşı geliştirildiğini hatırlatan Dr. Yılmaz, Türkiye'deki ilk aşı üretimlerinin 1836 yılında başladığını söyledi. Yılmaz, Türkiye'de başta dizanteri, kolera ve menenjit olmak üzere pek çok hastalığa karşı aşı üretildiğini ekledi.
Dr. Adil Yılmaz, toplum sağlığının korunması için aşılama çalışmalarının düzenli yapılması gerektiğini ve aşılamanın salgın hastalıkları kontrol altına almadaki en önemli araçlardan biri olduğunu bir kez daha vurguladı. Mert Hamarat

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.