İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, AKP Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın desteklemelerle ilgili yaptığı açıklamaya cevap verdi.
İYİ Parti İl Başkanı Demir, yaptığı yazılı açıklama ile AKP Edirne Milletvekili Sayın Fatma Aksal’ın desteklemelerle ilgili yaptığı açıklamalara cevap verdi. Edirne’nin tarım kenti olduğunu ve çiftçinin ekmekten vazgeçtiği bir dönemin yaşandığını hatırlatan Demir, “Sayın Aksal rakamlarla vatandaşın kafasını lütfen karıştırmayın. Siz Edirne Milletvekilisiniz. Edirne tarım kentidir. Çiftçimiz tarlasını ekmekten vazgeçiyor, siz ne anlatıyorsunuz? Edirneli hemşerilerimize ne anlatacaksınız. Yazıktır,günahtır,ayıptır! Kimseye mal bağışlamıyorsunuz” dedi.
Demir, Aksal’a verdiği cevapta şunlara yer verdi:
“Tarımsal Desteklemelerin 3,2 milyar TL artırılması müjde olarak sunuldu. Artık sağır sultan bile biliyor (biraz sayemizde): Bu ödemeler bir yıl, hatta, kışlık ekilişler için 15 ay /bile/ sonradan ödeniyor. Desteklemelerin tutarı, bütçe açısından GSMH'ya oranı üzerinden;
Tarımsal Gelirler açısından ise Tarımsal Brüt Hasılaya (TBH) oranı üzerinden değerlendirilir/analiz edilir. Küresel kıyasları daha önce açıkladık. Küresel kıyas olarak TBH üzerinden ortalama destekleme oranın %15'ler biz de ise %3-4 seviyesinde olduğunu yazdık.
Peki bizdeki desteklemeler ile girdi fiyatları arasındaki ilişki nedir? Yani, 2021 yılında ödenen tutar ile (2020 hakedişleri ile) alınan bazı girdilerin miktarı ne kadardı?
DESTEKLEME ARTIŞLARI MALİYET ARTIŞININ ÇOK GERİSİNDE KALDI
2022 yılında (2021 hakedişleri ile) ne kadar oldu? Ne kadar alınıyordu? Şimdi ne kadar alınabiliyor?
Grafiklere bakınca çok açık bir şekilde görünüyor ki bu seneki destekleme ile geçen sene alınabilen tarımsal girdilerin ancak yarısı alınabiliyor. Destekleme artışları maliyet artışının çok gerisinde kalmış. Çiftçinin aldığı destek yarıya düşmüş.
AKP’nin destekleme diye verdikleri 29 milyar TL. 2021 yılının desteğidir. Çiftçilerin maliyetleri geçen yıl 160 milyar TL .iken bu sene bu rakam 375 milyar TL oldu. Dünya da verilen destekler ortalama % 15 iken bizim çiftçimize verdiğimiz destek GSMH’nin % 3,1 (binde 31) kadardır. Gelişmiş ülkeler, sektörlerin kendi yarattığı katma değere göre o sektörü destekliyor. Tarımın geçen yıl ki hasılası 550 milyar TL ve yarattığı katma değer ise 4 trilyon liradır.
ÇİFTÇİ MALİYETLER YÜZÜNDEN KÖYDEN UZAKLAŞIYOR
Sonuç olarak çiftçi girdi maliyetleri yüzünden tarlasından,işletmesinden uzaklaşıyor. Köyden uzaklaşan bir daha geri dönmek istemiyor.
Biz İYİ Parti olarak; destekleme sistemini tamamen değiştireceğiz. Onlarca destekleme kalemini ana kalemlere düşürüp tohum tarlaya atılmadan, ineğin memesinden süt çıkmadan desteklemesi yapılacaktır. Ülkemize 550 milyar TL. brüt hasıla ile 4 trilyon TL. katma değer katmış bir sektörün baş aktörü çiftçiye GSMH 'nin binde 31 kadar destekleme vermek onları yok saymaktır.”
Hasan Boyacıoğlu