AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve AB Üyesi Devletler'in Büyükelçileri ve Eşleri, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı ziyaret etti. Gürkan, Büyükelçilere ilk olarak tarihi belediye binasını gezdirdi, bina ve binada yer alan tarihi tablolar hakkında bilgi verdi.
Edirne’nin eski yerleşimine ait ve belediye binasında yer alan bir haritaya işaret eden Gürkan, söz konusu harita lejantına bakıldığında; lejantta Müslüman Mahallesi, Rum Mahallesi, Yahudi Mahallesi, Ermeni Mahallesi tabirlerinin yer aldığını söyledi. Şuanda İstanbul’da restorasyonda olan ve 1902 yılı belediye meclisini gösteren yağlı boya tablo hakkında bilgi veren Gürkan, 1902 yılında 12 belediye meclis üyesinin yer aldığını ve 12 belediye meclis üyesinden 6’sının Türk ve Müslüman olduğunu diğer 6’sının ise gayrimüslim belediye meclisi üyelerinden oluştuğunu aktardı. Gürkan, “Diğer 6 belediye meclis üyesinden 1’i İtalyan, 1’i Rum, 1’i Bulgar, 1’i Ermeni, 1’i Roman ve 1’i Yahudi. Edirne; çok kültürlerin, farklı inançların farklı etnik kökenleri birbiriyle yaşama becerisini yüzyıllar öncesinde başarmış ve yaşatmış bir şehir. Ve biz Edirneliler, bu genetik kodlarımızda var olan bu özelliği halen kullanıyoruz. Mevlana’nın dediği gibi ‘Yaradılanı seviyoruz Yaradan da ötürü. Hoş geldiniz” dedi.
Atatürk Odası hakkında da bilgi veren Gürkan, “Atatürk en son Edirne’ye Cumhurbaşkanı olarak 1930 yılında geliyor. Buradaki eşyalar Atatürk’ün kullandığı orijinal eşyalar. Atatürk sağlığında bir kez yüz maskının alınmasına izin veriyor. O maskla yapılan orijinal heykel bugün Tekirdağ’da sergilenen heykel biz de o heykelden bir mask alarak bu heykeli yaptık” diye konuştu.
Gürkan ayrıca Geçtiğimiz günlerde Brüksel’de Avrupa Bölgeler Komitesi’nde anahtar konuşmacı olarak yer aldığını ve Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lambertz ile de bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.
AVRUPA BÖLGELER TOPLANTISI EDİRNE’DE
2018 Aralık ayında AB Bölgeler Komitesi ile Ankara’nın Kazan İlçesi’nde bir toplantı düzenleyeceklerini aktaran Gürkan, “2019 Mayıs’ta Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Karl-Heinz Lambertz ilk kez Edirne’ye gelecek ve bölgeler toplantısını Edirne’de gerçekleştireceğiz. Türkiye’de Sosyal Demokrat Belediyelerin kurduğu bir birliğimiz var; SODEM. Ben SODEM’in Yönetim Kurulu Üyesiyim. O yüzden her yıl Brüksel’e gidiyor, oradaki toplantılara katılıyoruz. Maalesef bir sonuç alamıyoruz ama mücadeleden de vazgeçmeyeceğiz. Çünkü sosyal demokratların ruhunda mücadele vardır. Sonuç alana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.
EDİRNE’NE TÜM DÖNEMLERDE HERKESİN İŞTAHINI KABARTMIŞTIR
Edirne’nin AB üyesi iki ülke olan Yunanistan ve Bulgaristan ile komşu olduğunu belirten Gürkan, “Binlerce yıldır kadim dostlarımızla dost ilişkilerimiz var. Bu ilişkiler her boyutta çok olumlu bir şekilde gelişerek devam ediyor. Özellikle ticaret anlamında çok iyi ilişkilerimiz var, Bulgaristan’ın dönem başkanlığı ile bu ilişkiler daha da iyi gelişti. Yunanistan’la da çabalarımız devam ediyor. Edirne Belediyesi IPA-2 kapsamında sürekli projeler üretmektedir. Geçen yıl uygulanan Edirne Belediyesi’nin 3; Katı Atık Birliği’nin de 1 olmak üzere 4 projemiz halen devam etmektedir. Bu 4 projenin 4’üde Bulgaristan ile devam ediyor. Edirne coğrafi konumu nedeniyle insanlığın tüm döneminde herkesin iştahını kabartan bir şehir olmuştur. Çünkü Edirne Avrupa’nın Anadolu’ya; Anadolu’nun da Avrupa’ya açılan bir kapısıdır. Bu nedenle tarihi boyunca birçok medeniyetin, kavmin işgaline uğramış ve farklı medeniyetlerin kültürel katman oluşturmasına neden olmuştur. Edirne’nin tarihi 8 bin 300 yıla dayanıyor. Traklar bilinen ilk medeniyettir. Daha sonra bu topraklar Makedonlar, Doğu Roma, Osmanlı Devletine ve şimdi de Türkiye Cumhuriyeti’ne ev sahipliği yapmaktadır. Bugün bu coğrafyada yaşayan bütün milletler olarak; biz çocuklarımıza, torunlarımıza; büyük büyük dedelerimizin bize bıraktığı gibi savaşları değil; barışı, uzlaşmayı ve sevgiyi bırakacağız. Ve bunda da coğrafyada yaşayan bütün devletler olarak kararlıyız” diye konuştu.
Edirne aslında küçük bir şehir olduğunu belirten Gürkan, “Belediye başkanları hep şehirlerini büyütmek ister; daha güçlü, büyük olsun ister. Ama ben şehrini büyütmemeye çalışan bir belediye başkanıyım. Nüfusu büyütmemeye, arttırmamaya çalışıyoruz çünkü sevgi, barışı ve birlikteliği korumak daha kolay. Plansız büyümelerin bizim gibi tarihi şehirleri çökerttiğini biliyoruz. Edirne’nin tarihi mirasını, kültürel dokusunu koruyarak geleceğe taşımaya çalışıyoruz. Edirne’de Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayladığı bin 400 tarihi eserimiz var. Bunu Edirne’nin coğrafyası ile kıyasladığımızda metrekare başına düşen tarihi eser bakımından Floransa’dan sonraki ikinci şehir. Yine bu eserleri koruyarak gelecek nesillere aldığımızdan daha iyi bir şekilde teslim etme çabasındayız. UNESCO’da 4 eserimiz var. 2 eserimiz de onay bekliyor. Selimiye Camii; kentimizin tacı. Türklerin kadim sporlarının biri olan Yağlı Güreş, 657 yıldır devam eden dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri. Seçimler nedeniyle 9-15 Temmuz tarihilerine aldık. Geçtiğimiz yıl 2 bin 200 pehlivan katıldı” dedi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, kendilerini güzel bir şekilde ağırlayan Başkan Gürkan’a teşekkür ederek, “ Bize Edirne’yi çok güzel bir şekilde tanıttınız. Edirne ziyaretimizde bir dizi hedef var. Bulgaristan’a geçiş yaptık. Ve yarında Sınır Ötesi İşbirliği ile bir konferans yapacağız. Sizin şehriniz iki AB ülkesi ile sınır komşusu. Bu sene de kültürel miras yılı. Edirne’nin birçok yerini gezme fırsatını bulduk. Bugün ve yarın da ziyaretimiz devam edecek. Bir dizi proje ve programlar var. Sınır ötesi ilişkiler, bizim işbirliğimizde çok önemli. Bu konuda daha çok turizme odaklanmaktayız” dedi.
Avrupa Birliği üyesi İsveç, İtalya, Romanya, Belçika, Bulgaristan, Finlandiya, Slovenya, Portekiz, Lüksemburg, Danimarka, Estonya, İrlanda, Litvanya, Letonya, Malta, Hollanda ve Hırvatistan ülkelerinin büyükelçileri de söz alarak Başkan Gürkan’a Edirne hakkında sorular yöneltti.