Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Harun Özen, esnaf ve sanatkarın da EYT’den eşit şekilde yararlanmak istediğini bildirdi.
Harun Özen, yaptığı yazılı açıklamada, Esnafın iş yeri açtığında Bağ-Kur'a kaydolarak sigortalı sayıldığını belirterek, bu durumda 9 bin gün prim ödeyerek emekli olabildiğini sözlerine ekledi. Esnaf ve sanatkaarların da SSK'lı işçiler gibi pirim sayısını 7 bin 200 güne indirilmesini istediklerini kaydeden Özen, açıklamasında şunlara yer verdi:
“Yapılacak düzenleme ile esnaf ve sanatkarın sosyal güvenlikte yaşadığı eşitsizliği gidererek, emekli olabilmelerinde mağduriyetleri ortadan kaldırılmalıdır.
Toplumda en çok çalışan kesim olan esnaf ve sanatkaarlarımız, sabahın seherinden gecenin geç saatlerine kadar işinin başında durup risk alıyor,katma değer üretiyor, yanında çalıştırdığı işçilerle birlikte istihdama katkı sağlıyor. Ancak esnafın yanında çalışan işçi 7 bin 200 prim gününden emekli olurken, esnafımız 9 bin günü doldurmak zorunda. En fazla primi ödeyen esnafımız olurken,en düşük emekli maaşı almaktadır. Esnafımızın aldığı emeklilik maaşında da düzenlemeye gidilmeli. 1479 sayılı yasada prim ödeme gün sayısı kadınlarda 5 bin, erkeklerde ise 5400’ gün idi.
"Norm birliği"ile Sosyal Güvenliğin tamamı aynı şemsiye altında toplanmasına rağmen esnafımızın prim gün sayısı düşürülmedi. 1800 gün daha fazla prim öderken,emeklilik borçlanmasında da bir o kadar fazladan boçlanmak zorunda kalıyor.
2000 yılı öncesinde iş yeri açan birçok esnafa vergi dairesine ya da esnaf odasına kayıt olup Bağ-Kur'a kayıt zorunluluğu yoktu,isteğe bağlı oluyordu, geçmişteki vergi ve Oda kayıtlarını olmasına rağmen emeklilikte borçlanma mağduriyetleri devam etmektedir. Yeni EYT düzenlemesinde esnaf ve sanatkaarlarımızın mağduriyetleri hakkaniyetli bir şekilde mutlaka çözümlenmelidir.
“ESNAF VE SANATKAARIMIZIN TALEPLERİ MUTLAKA DEĞERLENDİRMEYE ALINMALI”
Esnafın mağduriyeti ilgili Komisyonlarda, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündeme alınmadan önce,sektör temsilcilerimizin taleplerini bir daha gözden geçirerek,değerlendirilmesini beklemekteyiz.
Esnafımızın istihdama ve ekonomiye katkıları göz önünde bulundurularak, sosyal devlet ilkesi gereği "Norm birliği eşitliği"den istifade etmesi sağlanmalıdır.
Esnafımızın bugüne kadar kaybettiği haklarının EYT düzenlemesi kapsamındaki çalışmaların içine alınarak hakkaniyetle bağdaşır şekilde çözülmesini talep ediyoruz.
Mevcut durumda esnafımız büyük bir mağduriyet yaşamaktadır,giderilmesi ümidi içinde, tüm yetkililere kamuoyu önünde sesleniyor, sağlıklı günler diliyorum.”
Gözde Kabasakal