Suriyeli aile geçinebilmek için de iş sıkıntısı çekiyor. Çok nüfuslu ailenin büyük oğlu iş bulmuş, ailesine gelir sağlıyor. Suriyeli ailenin babası 52 yaşındaki Zekeriya Afiş, göç etmezden önce liseyi bitirmiş. Çocuklarından beşi kız yedi erkek. 27 yıllık evli. Suriyeli aile her iki yılda bir çocuk sahibi olmuş.
Ailenin büyük çocuğu iş bulmuş ailesinin geçindirmeye çalışıyor. Bu çok nüfuslu Suriyeli aile apartmanın iki katını kiralamış. Bir çocuğu evli onun da üç çocuğu var. Baba çocuğu için “o da benim yoluma devam ediyor” diyor. Çocukların en büyüğü 26 yaşında en küçüğü ise 6 yaşlarında. Oğlu Türkiye’de evlilik yapmış.
GEÇİM ZORLUĞU ÇEKİYORUZ
Suriyeli baba Zekeriya Afiş, tekrar ülkelerine dönmelerinin zor olduğunu ülke idaresinde yetkili Esad’ı ayrı mezhepten olduğu için sevmediklerini, kendileri süni mezhebinden oldukları için memleketlerine de gitmelerinin çok zor olduğunu söyledi , Afiş,Türkiye’de yaşamaya devam edeceklerini söyledi. Devletten yardım olarak sadece kömür aldıklarını, başka yardım olmadığını belirten Afiş, “Suriye’nin iklimi de burası gibi kış aylarında çok soğuk oluyor. Bizim de kış günlerinde en çok ihtiyacımız yakacak. Bize yakacak yardımı yapılmasını istiyoruz. Geçimimiz için Allah yardım eder. Bu arada yardımsever insanlardan da yardım bekliyoruz. Çocukların giyecekleri de yok. Bu kadar çocuğu giydirmede beslemede zorlanıyoruz” dedi
Çocukların anası Esma Sellum 42 yaşında 12 çocuğu olmasına rağmen dinç sağlıklı bir kadın. Gününün çocuklarına bakmakla onlara yiyecek hazırlamakla geçiriyor. Bu kadar çocuğa bakmanın çok zor olduğunu, bunun zorluğunu kendisinin üstlendiğini belirten Esma hanım, geçim için bir gelirleri olmadığı için kendilerine yardım yapılması talebinde bulundu.
Çocuklarının oyuncakları olmadığı için komşu çocuklarından özendiklerini belerterek” Çocuklara oynamak için sadece plastik bir bisiklet alabildik. Onu da kullanırken birbiri ile kavga ediyorlar. Çocukları Başka bir eğlenceleri yok. Ne yapılım kaderimiz böyleymiş. Biz de ülkemizden ayrılmak bu sefaleti çekmek istemezdik. Fakat. şartlar böyle oluştu Buraya göç etmek zorunda kaldık. Bundan sonra da ülkemize dönmemiz çok zor. Buralarda geçinmeye çalışacağız. Çocuklarım iş bulsa iyi olacak. O da çok zor. Yardımsever ailelerin bizlere yardım etmelerini bekliyoruz” dedi.
Fikri Yalın