Cumhurbaşkanı, bakanı, bilim adamı, valisi, belediye başkanı, aklı başında kişiler aynı şeyi tekrarlatıp, duruyor: ‘’Evde kalın, gerekmedikçe dışarıya çıkmayın’’…
Ama kime ne söylüyorsun?
Çoluk-çocuk, genci-yaşlısı sokaklarda, caddelerde, oturma gruplarında, piknikte, bir arada, el ele, göz göze, Coronavirüs’te neymiş?
Sonunda devlet tedbir aldı: 65 yaş üstüne dışarıya çıkma sınırlandırıldı.
65 yaş üstünün virüse yakalanması halinde ölüm oranının yüksek olduğu söyleniyor. TV’de izliyoruz. Yaşlılarla röportajlarda akla sığmayacak ifadeler var; ‘’Nasılsa öleceğiz’’ diyenine kadar umursamaz cevaplar…
Edirne’de çağın vebası haline gelen koronavirüsle mücadele devam ediyor. Belediye anons sisteminden yapılan duyurular, kamu ve belediyenin çalışmaları dikkat çekiyor.
Günün ilk ışıkları ile çalışmaya başladığını bildiğimiz valimiz Ekrem Canalp, virüsün etkisini artırması ile belediyeye düşünleri fazlası ile yapan Belediye Başkanı Recep Gürkan ile çalışkanlığı ile Edirne’de ayrı bir yer edinen Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan başta olmak üzere, tüm kamu çalışanlarını kutluyorum.
Sağlık çalışanlarına ayrı bir teşekkür gerekiyor. Yaptıkları hizmet kutsal olduğu kadar, büyük özveri istiyor.
Virüsle mücadele için çok önemli hizmet verilirken, bu kişilere bizlerinde yardımcı olmamız gerekiyor.
Evden gerekmedikçe çıkmayalım. Söylenen tedbirleri mutlaka uygulayalım.
Her şartta görev
Bizler gazeteciler olarak elimizden geldiği kadar haberlerimiz ve yazılarımızla gereken uyarıları yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde 3 gazeteci derneği olarak yayınlanan virüs uyarısı içeren açıklamayı yayınladık.
Arkadaşlarımız zaten zor şartlarda yürüttükleri çalışmalarını bir de koronavirüs tehlikesi ile birlikte yürütmek zorunda kalıyorlar.
Gazetecilik böyle bir şey.
Nasıl sağlık çalışanları, polis, jandarma, gümrük görevlileri ve diğer kamu çalışanları görevleri başında ise gazetecilerde toplumu bilgilendirme görevini yerine getirmek için tüm tehlikelere rağmen görev yapıyor.
Bu meslekle geçinip, bu meslekten kazandığımla hayatımı sürdüren birisi olarak, sahada görev yapan arkadaşlarımın her şeyi göze alıp, nasıl koşturduklarını en iyi bilenlerdenim.
Bugün bir çok liderin söylediği gibi ülkeler adeta savaş veriyor.
Geçmişte de Edirne’de yayınlanan (Osmanlıca) gazetelerde savaşlarda ülkelerinin menfaatleri yönünde yayınlar yapmış.
Yeri gelmişken bunları hatırlayalım:
Ahali (Edirne): İlk sayısı 8 Eylül 1919'da yayımlanan Ahali Mehmet Behçet (Perim) tarafından Edirne'de çıkarılmaya başlanmıştır. 25 Temmuz 1920'de Edirne'nin Yunanlıların işgaline uğramasından sonra yayınına kısa bir süre ara vermiş, 4 Aralıkta Sofya'da tekrar yayınına devam etmiştir.
Trakya'daki Türklüğün haklarını savunmuş, Millî Mücadele hareketinin bu yöre
halkına benimsettirilmesi için büyük gayret sarf etmiştir.
Arda: 1921 yılında kurulmuştur. Haftada iki gün yayınlanmıştır. Sosyal, siyasal, edebi, resimli gazete olan "ARDA" gazetesinin imtiyaz sahibi ve başyazarı Nail Hikmet'dir. İki sayfa olarak yayınlanan bu gazete Edirne'de resimli basılmıştır.
İtilâf: 1919 yılında Edirne'de yayın hayatına başlamıştır. Günlük olarak yayınlanan gazetesinin sahibi ve sorumlu müdürü Ahmet Hilmi'(Tunca) dır. Bilim ve edebiyat konularında yayın yapan bağımsız gazete olup Edirne il basımevinde basılmıştır.
Paşaeli Trakya: 2 Aralık 1918 tarihinde yayın hayatına Edirne'de başlamıştır. İmtiyaz sahibi ve sorumlu müdürü Mehmet Şeref Aykut. Haftalık olarak yayınlanmıştır.
Her yer toz-duman
Birazda virüs dışı bir konuya değinelim.
Edirne’nin alt yapısının yenilenmesi için ikinci dönemini işaret eden Belediye Başkanı Recep Gürkan, sözünü yerine getirme adına işe başlamıştı.
Bahriye Üçok Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi ile bağlantı cadde ve sokaklarda kazı yapılarak yağmur suyu için gerekli çalışmalar yapıldı. Kazılan yerler toprak ve taş malzeme ile kapatıldıktan sonra üzerine malzeme atılıp, silindirlerle düzlendi.
Ancak havaların sıcak olduğu güneşli günlerde bu bölgede yaşayanlar tozdan kurtulamadı. Havalar soğudu, yağmur yağdı bu seferde çamur, oluşan çukurların suyla dolması yaşanan sıkıntının seyrini değiştirdi.
Hiç unutmam Havsa eski Belediye Başkanı Oğuz Tekin bir görüşmemizde, ilçede yaptığı alt yapı çalışması sonrasında yaşanan şikayetlerle ilgili şunları söylemişti: ‘’Benim eşim bile tozdan şikayet ediyor.’’
Aynı şey Edirne’de yaşanmaya başladı.
‘’Neden alt yapı çalışması yapmıyor?’’denilen Gürkan işe başladı. Ancak kazılan ve kapatılan yolların yeniden asfaltlanmaması çalışmanın olumlu etkisini azaltıyor gibi…
İnsanlar araçları ile yollardan geçerken çukurlara girerkenşikayetçi. Evlerin içlerine kadar tozlar giren, balkonlarını kullanamayan, pencerelerini açamayanlar şikayetçi.
Her şeyden önce bahse konu caddelerden birisi ambülans yolu olarak kullanılıyor.
112 merkezinden yeni yerleşim ve Kıyık bölgesine giden ve hastaları getiren ve saniyelerle yarışan ambülansların bu yolu kullanmadaki zorluğunu gelin siz değerlendirin.
Gürkan’ın yağmur suları nedeniyle yaşanan sıkıntıları ortadan kaldıracak ve alt yapı çalışmasını taçlandıracak asfaltlamayı en kısa sürede başlatması bekleniyor.
Virüsten uzak durmak için gerekmedikçe evden çıkılmaması ve ellerin sık yıkanması gibi tedbirleri unutmamamızı hatırlatmasıyla, daha iyi günlerde buluşmak üzere sağlıklı kalın…