TARİHİ KONAKLARDA ‘İLK ADIM’ ATILDI!

Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne'de bulunan tarihi konaklarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tarihi konakların restore edilmesi konusunda bir çalışma başlattıklarını söyleyen Vali Özdemir, “Önemli olan ilk adımı atmaktır. Biz burada ilk adımı atmaya çalışıyoruz. Yürüme ilk adımla başlıyor.” dedi.

    Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne'deki tarihi bina çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Restore edilen Çevre Vakfı Binası'nda, kurum müdürlerinin de katıldığı bir basın toplantısı düzenleyen Vali Özdemir, Edirne'de bulunan 463 tarihi konaktan 66 tanesinin acilen onarılması gerektiğini ve restore etmek isteyen vatandaşlara her türlü teknik desteğin sağlanacağını belirtti. Bunun bir başlangıç olduğunu ifade eden Vali Özdemir, “Önemli olan ilk adımı atmaktır. Biz burada ilk adımı atmaya çalışıyoruz. Yürüme ilk adımla başlıyor.” dedi. 
“ACİLİYETİ OLAN 66 TANE KONAK VAR”
Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne'de bulunan 463 konaktan 66 tanesinin acilen çalışma yapılması gerektiğini belirterek; “Edirne'de 463 tane konağımız mevcut. Devlet olarak bunların hepsini bizim yapma imkanımız yok ama gücümüz oranında bütün imkanlarımızı kullanarak hem hizmet anlamında, hem de kamunun diğer ihtiyaçlarında kullanmak üzere tarihi değerlerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Tabi kamu olarak bizim yapabileceğimiz bir kapasite var ama 463 tanesinin hepsini yapma şansımız yok. Edirne'deki işadamlarımızı, tüm Edirne halkını bu çalışmaya katılmaya davet ediyoruz. Çünkü bu Edirne'nin bir değeri. Eğer bu değere bugün sahip çıkmazsak gelecekte bu değerler kaybolur. Şu anda 39 tane konağımız tamamen yıkılmış ve hiçbir eser kalmamış. O nedenle öncelikle kötü durumda olan, aciliyeti olan 66 tane konağımız var. Bunları bir an önce hizmete sokup kurtarmamız gerekiyor. Bununla ilgili de işadamlarımızdan, Edirne halkından bu işe katılacaklarına inanıyorum.” dedi.
“HER TÜRLÜ TEKNİK DESTEĞİ VEREBİLİRİZ”
Konak sahibi vatandaşlara ve satın almayı düşünen işadamlarına her türlü proje ve teknik desteği vermeye hazır olduklarını dile getiren Vali Özdemir; “ETUR şirketimiz de geçmiş yıllarda ilk kuran valilerimiz de başta olmak üzere ciddi bir çalışma yapmış. Edirne'nin turizmine, tarihine, kültürüne çok ciddi katkılar yapmış ve tarihi eserlerin kurtarılmasıyla ilgili ciddi bir Venüsbet birikim oluşmuş bir kuruluş. Bununla da ilgili elimizde ciddi envanter çalışmaları ve teknik anlamda bilgiler var. Bizim bundan sonraki amacımız yine ETUR olarak vatandaşlarımıza tekil anlamda, proje anlamında destek olmak ve tarihi eserlerimizin restorasyon aşamasına gelene kadar her türlü teknik, proje desteğini vermeye hazırız. Bununla ilgili de şirket olarak ciddi anlamda bir bilgi birikimimiz ve kapasitemiz var. Biz bu kapasiteyi Edirne halkının geleceği için kullanmak istiyoruz. Özellikle tarihi eser sahibi vatandaşlarımız restorasyon yapacaklarsa kurul aşamasında onaylanmasına kadar bütün çalışmaları biz ETUR şirketi olarak teknik anlamda destek vermeye hazırız. Bazı işadamlarımızın teknik konularda serzenişleri olduğunu duydum. Bizim amacımız da o işadamlarımıza destek olarak bu tür eserlerimize sahip çıkmak. Tabi bu noktada öncelikle devlete, kamuya bağış yapmak isteyenler olursa onların da alıp restorasyonunu yapıyoruz. Daha ileriki vadede amacımız belki satın alarak da yapabiliriz. Dün ETUR'la ilgili genel kurul yaptığımızda şirketin bu şekilde bir faaliyet yapmasıyla ilgili bir karar aldık. Şu anda şirketimiz de çalışıyor. İnşallah Edirne için hayırlı olacağını düşünüyorum. Edirne'ye dair güzel şeyler yapmak için güzel bir adım attığımıza da atacağımıza da inanıyorum.” İfadelerini kullandı. 
    “YÜRÜME, İLK ADIMLA BAŞLIYOR”
    Edirne Valisi Günay Özdemir, bunun ilk adım olduğunu söyleyerek; “Bir an önce hizmete sokalım, bir an önce restorasyonunu yapalım, bir an önce rölövelerini yapalım, istiyoruz. Bizim derdimiz bu. Bu tarihi eserlerin kurtarılması için yeni bir anlayış, yeni bir çalışma. Böyle bir hizmet anlayışı henüz Edirne'de yok. Biz bunu Edirne'ye getirmek istiyoruz. Bizim bir yerden başlamamız gerekiyor. Bizim burada kurtarmamız gereken 3-5 tanesinden başlarsak yeni anlayışların, yeni çözüm yollarının bulunacağına inanıyorum. Önemli olan ilk adımı atmaktır. Biz burada ilk adımı atmaya çalışıyoruz. Yürüme ilk adımla başlıyor. Çocuklar da ilk adımı attıktan sonra yürüyor ve ondan sonra koşuyor. Siz bizden koşmamızı istiyorsunuz ama önce bir ilk adımımızı atalım.” şeklinde konuştu

banner8
Haberler