Kırkpınar'ın davul-zurnası 'tescillenmeli' !

Edirne Eski Belediye Başkanlarından İbrahim Ay, Edirne davul zurna ekibinin tescil ettirilerek güvence verilmesi, ayrıca davul ve zurnaların belediye tarafından alınarak Kırkpınar zamanında ekibe zimmetlenmesi gerektiğini dile getirdi.

    Edirne ekibinin çaldığı güreş havalarının bambaşka olduğunu söyleyen Eski Belediye Başkanı İbrahim Ay, ancak gelecek kaygısı yüzünden çocukların bu işten soğuduğunu belirtti. Bunun düzeltilmesi için davul, zurna ekibinin tescillendirilmesi ve güvence altına alınması gerektiğini dile getiren Ay, davul ve zurnada ise ekonomik olduğu için deri davul ve erik ağacından zurna kullanılmadığını ifade etti. Bunun bozuk seslere yol açtığını belirten Bonus veren bahis siteleri Ay, deri davul ve zurnaların belediye tarafından temin edilerek Kırkpınar zamanında ekibe zimmetlenmesi gerektiğini söyledi. 
    ''ŞU ANDA İŞ BOZULDU''
    Edirne Eski Belediye Başkanlarından İbrahim Ay, Edirne davul zurna ekibinin çaldığı güreş havalarının bambaşka olduğunu ancak alttan gelen çocukların yetişmemesi sebebiyle işin bozulmaya başladığını belirterek; ''Davul zurna ekibi yağlı güreşin olmazsa olmazıdır. Türkler harbe giderken davulla, zurnayla, mehter takımıyla giderdi. Ne korku kalırdı, ne tasa, ne endişe. Davulla, zurna da güreşte böyledir. Edirne'de ki davul ve zurna ekibinin yağlı güreş havalarını çalması süper bir olaydır. Edirne dışına çıktığınız zaman davul ve zurna ekiplerinin çaldığı güreş havaları bunlara uymaz. Edirneliler bunu anlar. Bu bakımdan Edirneli davul, zurna ekiplerinin çaldığı yağlı güreş havaları bambaşkadır. Peşrev havasından başlar, başpehlivan havasına kadar. Bir de huzur havası vardır. Edirne ekibinden başkası çalamaz. Ama şu anda iş bozuldu. Neden? Alttan gelen çocuklar yetişmiyor. Gelecek kaygısı sebebiyle İmajbet bu meslekten soğuyorlar. Edirne'de davul ve zurna ekiplerinden 3-4 tane aile var. Onların akrabaları yürütüyor bu işi.'' dedi.
‘'DAVUL ZURNA EKİBİ TESCİL ETTİRİLMELİ''
    Edirne davul ve zurna ekibinin tescil ettirilmesi gerektiğini dile getiren Ay; ''Edirne'nin nasıl peynirini tescillemeye gidiyorsan, Edirne'nin ciğerini nasıl tescil ettirdiysen, Edirne davul zurna ekibi güreş havalarını da tescil ettirmen lazım. Edirne Belediyesi, Valilik, Sivil Toplum Kuruluşları, Borsa ve ya Ticaret Odası bir araya gelerek bunu yapmalı. Bu tescili yaptıktan sonra da bu çocukları küçüklükten alıp konservatuara göndereceksin, sosyal güvence verip bu çocukları yetiştireceksin, ekmek paralarını vereceksin, sağlık güvencesini vereceksin. '' ifadelerini kullandı. 
‘DOĞRU SESLER ÇIKMIYOR''
    Ay daha ekonomik olduğu için deri yerine plastik davul kullanıldığını ancak bu yüzden seslerin doğru çıkmadığını söyleyerek; ''Plastikten yapılan davulun verdiği sesle, deriden yapılan davulun verdiği ses arasında çok büyük fark var. Neden plastiğe geçildi? Çünkü ekonomik. Herhangi bir yerde çalarken deri davulu patlattığında çok büyük masraf oluyor. Plastiği patlattığında fazla problem olmuyor. Plastik davulla doğru sesler çıkmıyor, çatlak sesler çıkıyor. Plastiğinde sesini düzeltmek için üzerine bez, mendil bağlanıyor. Tokmağın geldiği yere siyah bir yuvarlar yapılır. Sesi düzeltmeye çalışırlar. Ama sesler hep cırtlak çıkar. En güzel zurna sesi erik ağacından yapılandan çıkar.''dedi.
    ''DAVUL VE ZURNALARI BELEDİYE TEMİN ETMELİ''
    Belediye tarafından deri davul ve erik ağacından yapılmış zurnaların alınarak Kırkpınar zamanında davul zurna ekibine verilmesi gerektiğini belirten Ay; ''Belediye Kırkpınar'da 40 tane davul, 40 tane zurna almalı. Belediye deri davul ve erik ağacından zurnaları alır, kenara koyar, Kırkpınar'da gelen ekibe bunları zimmetler, Kırkpınar'dan sonra alır. Davulcu ve zurnacılar, düğünlerde ve ya dışarıda kendi ekipmanıyla çalsın ancak Kırkpınar'ın davul ve zurnası ayrı olmalı. Çıkacak sesin de ulvi bir ses olması gerek.'' şeklinde konuştu. 

banner8
Haberler