DÖVİZ YÜKSELDİ, ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLDÜ

Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, döviz kurunun yükselmesinin çiftçiyi olumlu anlamda etkilediğini söyledi. Döviz kuru yükselince ithal ürünlerin daha fazla maliyete ulaşmasından dolayı ithalatçının iç piyasaya yöneldiğini belirten Akgün, rekabet ortamı doğduğunu ve bunun fiyat konusunda yerli üreticiye olumlu olarak döndüğünü ifade etti.

    Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, çeltik, ayçiçeği ve buğday konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Çeltik üreticisinin verimden ve fiyattan memnun olduğunu dile getiren Akgün, döviz kurunun yükselmesinin ise üreticiye artı olarak geri döndüğünü belirtti. Akgün, bunun sebebinin ise döviz kuru yükseldikçe ithal ürünlerin daha fazla maliyete ulaşması ve ithalatçının iç piyasaya yönelerek rekabet ortamının artmasından kaynaklandığını söyledi. 
    “ÇELTİK ÜRETİCİSİ VERİMDEN DE, FİYATTAN DA MEMNUN”
    Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, çeltik üreticisinin bu yıl hem verimden hem de fiyattan memnun olduğu dile getirerek; “Çiftçilikte en zor işlerden biri çeltikçiliktir. Çünkü çok masraflı. Geçtiğimiz 2 yılda çeltik üreticisi çok zor zamanlar geçirdi. Bu yıl hala hasadı devam etmekte şuana kadar çiftçi verimden de memnun, fiyatlardan da memnun. Bu yıl hiçbir çeltik üreticisinin şuana kadar fiyatlardan dolayı şikayet ettiğini görmedim. Doğal afetlerden biraz etkilenen bölgeler oldu ama çiftçi kardeşlerimiz en az zararla atlatacaklar. Buğday hasadında uygulanan yanlış bir politika vardı. Buğday hasadı başlamışken hiç kimsenin kimseye yapmayacağı kötülüğü Tarım Bakanlığı buğday üreticisine yaptı.  Buğday ithalatındaki gümrük vergilerini neredeyse sıfıra düşürdü. Biçerdöverlerimiz tarladayken, mübarek Ramazan Bayramı'nı kutlarken, Tarım Bakanlığı resmen Türk çiftçisinin vicdanını kanattı. Tarımla ilgisi, alakası olmayan insanların Tarım Bakanı olduğu bir ülkede, bunları görmek gayet Bahsine doğal.” dedi.
    “DÖVİZ KURUNUN YÜKSELMESİ, ÇİFTÇİYİ OLUMLU ETKİLEDİ”
    Akgün, döviz kurunun yükselmesinin çiftçileri bir anlamda olumlu anlamda etkilediğini belirterek; “Çeltikte de ayçiçeğinde de fiyatların iyi olmasının sebeplerinden bir tanesi, Trakya Birlik kurumu iyi bir fiyat açıkladı. Çiftçinin beklentilerine bir anlamda cevap vermiş oldu. Biz, ayçiçeği fiyatları çiftçiyi ağlatmadı, diyoruz. AK Parti Genel Başkanı'nın Türkiye'yi her geçen gün zora soktuğu bir ortamda döviz kurunun yükselmiş olması çiftçileri bir anlamda olumlu etkiledi. Döviz kurunun yükselmiş olması çiftçiye artı olarak döndü. Çünkü döviz kuru yükselince ithalatçı zora giriyor. Döviz kuruyla alım yaptığı için ithal edeceği pirinç, ham yağ ve ayçiçeği daha fazla maliyete ulaşıyor. Bu sayede tüccar ve sanayici iç piyasaya yönelmiş oluyor ve rekabet ortamı yaratılıyor.” ifadelerini kullandı. 
    “AK PARTİ İKTİDARININ EN BÜYÜK YANLIŞLARINDAN BİRİ”
    6-7 yıldan beri süt piyasasının aynı fiyatta olduğunu ifade eden Akgün; “Biz dünyada tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biriyken hiçbir zaman hiçbir ürünün hasadında ithal ürün gelmemiştir. İsterse üretim fazlası olsun, tarih boyunca böyle şeyler olmamıştır. Tarih boyunca çiftçiyi fakirleştirme yollarıydı bunlar. Onun için işte tarlalarımız, topraklarımız satılıyor. Artık büyük sermaye arsalarımıza kadar girdi ve almaya da devam ediyor. Ayçiçeği hasadında bir bakıyorsunuz ayçiçeği ithalatı yapılıyor. Buğday hasadında gümrük vergileri sıfırlanıyor. Bakın 6-7 yıldan beri süt piyasası aynı, kuruş kıpırdamıyor. Çok az bir kıpırdamada markette bulunan süt ürünlerinin fiyatları hemen artıyor. Biz üretici olarak süte gelen ufacık zamdan şubat ayında faydalanmaya başlayacakken sanayici daha şimdiden zamlı fiyattan satmaya başladı. AK Parti iktidarının ülkeye yapmış olduğu en büyük yanlışlardan bir tanesi de bu oldu.” dedi.

banner8
Haberler