Edirneli Tarihçi-Yazar Ayhan Tunca kitaplarının sergilendiği Edirne Kitap Fuarı'nda bulunan standında yaptığı açıklamada; “Ben 21 yıldan bu yana gazetelerde sadece köşe yazısı değil, Edirne içerikli yazı dizileri de yazıyorum. Son günlerin modası, sosyal medya denilen haberleşme türünün kapsamında gazete yazarlığının da kaybolma sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Ben 17 yıldan bu yana bölgenin tarihi konularını içeren Yöre dergisini çıkarıyorum. Bunu devam ettirme çabası içindeyim. Bu yıl açılan Kitap Fuarına 13 yıldan bu yana çıkmış olan dergileri ciltleyerek satışa sundum. Bu işler masraflı işler. Dergilerin bazı fasikülleri kayboluyor. Bu bize sıkıntı yaratıyor. Onun için ciltletmeyi uygun buldum. Bu ayrı bir külfet. Zaten çoğu kez kredi kartlarıyla bu işi sürdürdüğümü hemşerilerimiz biliyor. Bunun hiç önemi yok. Bu konuda kimseyi suçlamak istemem.” dedi.
ÜÇ KİTABIM DAHA VAR
Tunca 3 kitabının daha geleceğini belirterek; “Bu kitaplarım Edirne konularını kapsıyor. Edirne tarihi ile ilgili eserler. Biri Evliya Çelebiyi ve Edirne'yi, diğeri Balkan Savaşlarında kaybedilen Türkiye Avrupa'sını bu savaşta Edirnelilerin çektikleri bilinmeyen çilelerini içeriyor. Üçüncü kitabım da Edirnelilerin çok azının bildiği Trakya Paşa eli ve Misak-ı Milliyi kucaklayan, hatta Trakya Paşa elini kuran Misak-ı Milliyi de mecliste onaylatan Mehmet Şeref Aykut konusunu gündeme aldım. Lüleburgaz'da yapılan törende bana Mehmet Şeref Aykut ödülü verildi. Ben çıkardığım dergilerde de bu konuyla ilgilendim. Bunları kitabımda topladım. Bunların tümünün Edirneliler tarafından sahiplenmesi gereken konular olduğu kanısındayım. Bu eserleri çok düşük fiyatlarla satışa sunuyoruz.” dedi.
EDİRNELİLER KiTABA İLGİSİZ
Tüm imkanlara rağmen Edirnelilerin kitaba yeterli ilgiyi gösterdiklerini söyleyen Tunca, konuşmasına şöyle devam etti,”Poyraz Ülger hoca yakınımızda açtığı standında okur beklediğine tanık oldum. Ne yazık ki ilgi gösteren olmadı. Onun önünde bir aşk romanı yazarının önünde binlerce kişiden oluşan kuyruk vardı. Ülger Hocanın yanına gittim kitabımı hediye ettim. Kendisi bana Bahsegel “ülke bu duruma geldiyse bunun önünde okuyucu kuyruğu biriken kitap yazarlarının da rolü vardır” dedi. Böyle aşk meşk, reklamı yapılan yazarların kitapları daha çok okuyucu çekiyor” ifadelerini kullandı.
FUAR AÇILIŞINDA SİYASİ KONUŞMA YAPILMAMALI
Kitap fuarının açılışında milletvekillerinin siyasi konuşma yapmasından dolayı rahatsız olduğunu dile getiren Tunca; “ Bu eleştirimi belediye başkanımıza da ilettim. Kitap fuarlarının ana teması kitap olmalıdır. Bu konular kapsamında konuşmalar yapılmalı. Bir de okurlara ucuz kitap verme imkanı yaratıp bunu slogan haline getirmek olmalıdır. Gelen insanlarımız rahatlıkla kitap alabilmelidir. Böyle yerlerde yapılacak konuşmalar kitabı sevdirme yönünde olmalıdır. Gençleri kitap okumaya yönelik projeler üretilmeli. Her şeye rağmen bu yıl 5'incisi yapılan Edirne Kitap Fuarı bir başarıdır. Bu etkinlik yaşamalıdır. Burada biz Edirnelilere düşen çabayı göstermek zorundayız. Yaşadığımız sürece kitap yazmaya okuyucularla buluşmaya devem edeceğiz “ dedi.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ AÇILIŞA GELMEDİ
Trakya Üniversitesi Rektörünün Kitap Fuarı açılışına gelmemesinden yakınan Tunca; “Bu olabilir. İşi vardır, gelememiştir ama daha sonraki günlerde stantları gezmek için gelebilir. Aslında rektör bu tür kültürel etkinlikleri, fakülteleri gezerek duyurması gerekir. Bu durumu Edirnelilerin de yadırgadığını belirtmek isterim. Bu arada valimiz de gelmedi. Ben bunu köşe yazımda dile getirdim. Bunlar önemli konular. Böyle etkinlikler mülki yöneticilerin sahip çıkmasıyla daha önem kazanır. Bir mülki amir veya rektör bu tür faaliyetlerden uzak kalmamalıdır” dedi
EDİRNELİLER KENDİ BÖLGE TARİHİNE İLGİSİZ
Edirnelilerin Edirne tarihi ile ilgili kitaplara yeterince ilgi göstermediğini ifade eden Tunca; “Bu üzüntü verici bir durum. Yerel çalışmaların önemli talihsizliklerinde biri şudur. Bir başka ilin insanı neden bizim bölgemizi kapsayan bir eseri alsın. Alan olsa da çok azdır. Bu eserlere Edirnelilerin sahip çıkması gerekir. Burada 13 yıldan bu yana gündeme gelen çalışmalar var. Bu çalışmalara neden gereken ilgi gösterilmiyor, bu beni çok endişelendiriyor. Her yöre insanının kendi bölgesi tarihini öğrenmesi gelen kişilere de bunu ifade etmesi gerekir.” şeklinde konuştu.
“EDİRNELİLER BÖLGENİN TARİHİ ESERLERİNE İLGİSİZ”
“EDİRNELİLER BÖLGENİN TARİHİ ESERLERİNE İLGİSİZ”
EditörEdirneli Tarihçi Ayhan Tunca bugüne kadar bölgenin tarihi olaylarını kapsayan kitaplar yazdığını ancak bu eserlerin Edirneliler tarafından yeterli ilgiyi görmediğini söyledi. Tunca ayrıca, böyle önemli bir kültürel etkinliğe Trakya Üniversitesi Rektörünün gelmemesini de yadırgadığını ifade etti.