Edirne İl Genel Meclisi Ekim ayı olağan toplantılarının 5. oturumu dün Mehmet Geçmiş Başkanlığında toplandı. İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıyı ziyaret eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetler Komisyonu tarafından meclise sunulan Edirne Katı Atık Yönetim Birliği Faaliyetleri konulu raporun ardından konuşan Başkan Gürkan, söz konusu tesisin el değmeden dönüşüm sağlayacak ikinci etabının yapımının devam ettiğini söyledi.
“İKİNCİ KISIMDA TAMAMEN OTOMATİK OLACAK”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tesisin kurulumu ve ihale süreciyle ilgili meclis üyelerini bilgilendirdikten sonra yaptığı konuşmada, “3 Kasım 2017’de çöp dökmeye başladığımızdan beri, birlikteki personelimizin maaşı dışında tek bir kuruş harcamadık bu tesis için. İkinci etabın şu an yapımı devam ediyor. Daha önce ilk yapımında elle ayrıştırma olarak koyduğumuz ayrıştırma sistemini bu ikinci kısımda mekaniğe çeviriyoruz. Tamamen otomatik. Yani tartıldıktan sonra çöp kamyonu gelecek, olduğu gibi çöpünü mekanik ayrıştırmaya dökecek. Orada, el değmeden geri dönüşüm malzemeleri, cam, kağıt, plastik, karton vs ayrıştırılacak ve geriye organik atıklar kalacak. Organik atıklar da digester ünitelerine gidecek, orada depolanıp kuru fermantasyon dediğimiz yöntemle içerisindeki metan oranı arttırılacak. O esnada oluşan metan gazı balona götürülecek ve akabinde oluşan çöp suları oradan perküsyon tankında bu sular yeniden bir fermantasyon işlemine tabi tutulacak, oradan da gazlar toplanacak. Geriye kalan organik atıklar da oradan kompost tesisine gübre yapılmak üzere gönderilecek. Böyle bir sistem kuruluyor ikinci kısımda.” dedi.
“ÇÖPÜN HER ŞEYİNDEN PARA KAZANACAĞIZ”
Yıl sonu itibariyle ikinci kısmın tamamlanacağını dile getiren Başkan Gürkan, “Bu bittiğinde bizim saatlik elektrik üretimimiz 2,8-3 mw arasına çıkacak. Bu şu demek; Enerji Bakanlığımızın yıllardır uyguladığı bir yenilenebilir enerji çalışması kapsamında biz buradan ürettiğimiz elektriği 01.01.2019’dan bu yana Enerji Bakanlığı ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde ülkenin enterkonnekte yani şebeke sistemine veriyoruz. Yani bu ikinci kısım da bittiğinde yılda ortalama 1 milyon TL civarında EDİKAB’ın bir geliri olmuş olacak. Giderimiz de sadece personel giderleri. Bu ikinci etabın da tamamlanmasıyla bizim para kazanacağımız alan sadece elektrik üretimi olmayacak. Kompost tesiste gübre üreteceğiz, ondan para kazanılacak. Ayrıştırmada kağıt ambalajdı, camdı, demirdi, metaldi bunlar geri dönüşüme sokulup oradan da para kazanılacak. Yani çöpün her şeyinden para kazanacağız.” ifadelerini kullandı.
Kerem Filiz