Edirne'de Ahilik Haftası, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Edirne Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunması ve Saygı Duruşu'nda bulunulmasıyla devam eden etkinlikte konuşan Yılın Ahisi 79 yaşındaki İsmail Bodur, 55 yıldır esnaf ve sanatkar olduğunu belirterek; 60’a yakın kalfa yetiştirdiğini söyledi.
CİNGÖZ: “ESNAF DÜRÜST VE PAYLAŞIMCI OLMAK ZORUNDADIR”
EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, burada yaptığı açıklamada, “Ahi Evren Veli tarafından kurulan bu teşkilat; sadece para kazanmak masadıyla kurulmamış, toplumla barışık, toplumla iç içe yaşamak ve bazı konularda toplumu eğitmek için kurulmuştur. Esnaf ve sanatkâr dürüst, paylaşımcı olmak zorundadır. Ahi Evren, 'Ben siftah yaptım komşum siftah yapmadı. Gidin ondan alışveriş yapın' demiştir. Haftamızın tüm esnaf ve sanatkârımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
BODUR: “AHİLİK ÇIRAK, KALFA VE USTA YETİŞTİRMEKTİR”
Yılın Ahisi 79 yaşındaki İsmail Bodur ise, “55 yıllık esnaf ve sanatkârım. Kaporta ve boya ustasıyım. İşe çıraklıktan başladım. 60 kadar kalfa yetiştirdim. EDESOB, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanlığı, Belediyede iki dönem başkan vekilliği, Maden Eşya Federasyonunun 25 yıl genel başkan vekilliği, 10 yıl da TESK'te Yönetim Kurulu üyeliği yaptım. İngiltere, İspanya, İtalya, Rusya ülkelerinde esnaf ve sanatkârımızı temsil ettik. Almanya Berlin'de çıraklık okullarında kaynakçılık dersleri verdik. Ben durmuyorum çalışıyorum. Ahilik Haftası'nı tekrar kutluyorum. Ahilik para kazanmak değil; esnaf ve sanatkârlığı idame ettirmek, çırak, kalfa ve usta yetiştirmektir.” ifadelerini kullandı.
ALTUN: “AHİLİK, BÜTÜN GÜZEL MEZİYETLERİN BİRLEŞTİĞİ BİR SOSYO-EKONOMİK DÜZENDİR”
Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun da, “Ahilik, halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. İyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olmakla birlikte; Eğitim, Bilim, Teşkilatlanma, Kalite, Standart, Üretici Tüketici ilişkisi, Denetim vb. konularda yaşadığı dönemin toplumsal yapısını düzenlemiş bir sistemdir. Hacı Bektaş-i Veli'nin tavsiyesi doğrultusunda esnaf dayanışma teşkilatı olarak kurulan Ahilik ilk kez bir kurum haline 13.yy' da Ahi Evran tarafından getirilmiştir. İyi bir deri ustası olan Ahi Evran, Kayseri'de deri işleme atölyesi kurmuş, bir dönem Konya ve Denizli'de yaşayan Ahi Evran, 1206 yılında Kırşehir’e göç ederek Anadolu'ya gelen esnaf ve sanatkârları bir araya getirerek zaman içerisinde 32 çeşit esnafı teşkilatlandırmıştır. Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde Ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları Batıya aktaran birikim Ahilik kültürüdür. Bu itibarla Ahilik yalnızca Türk insanın değil, bütün Dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemidir. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Meslek Liselerinin 9'uncu sınıflarında okutulmak üzere ‘Meslek Ahlaki ve Ahilik’ modulu eklenmiştir.” şeklinde konuştu.
Kerem Filiz