KÜLTÜR BİNASINA ÖZEL İDARE’DEN DESTEK

Meriç Belediye Başkanlığı tarafından revize edilmesi planlanan ve İl Özel İdaresi’nden destek istenilen Kültür Binası’yla ilgili araştırma ve incelemeler yapan Turizm Komisyonu, meclise konuyla ilgili raporu sundu. Komisyon Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından sunulan raporda; Kültür Binası’nın ciddi anlamda onarıma ihtiyaç duyduğu belirtilirken, İl Özel İdaresi’nin 5302 sayılı kanun gereği projeye destek olması oybirliğiyle kabul edildi.

Edirne İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı olağan toplantılarının 5. oturumu dün Şenol Kılıç başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste, Turizm Komisyonu tarafından sunulan ‘Kültür Binası Revize Edilmesi Projesi’, Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu tarafından sunulan ‘Köylerimizde İçme Suyu Depoları Bakım, Çevre Düzeni ve Dağıtım Vanaları’ ve Tarım ve Hayvancılık Komisyonu tarafından sunulan ‘Silajlık ve Danelik Mısır Ekim Alanları’ konulu raporlar görüşülerek, karara bağlandı. Söz konusu raporlar oybirliğiyle kabul edildi.

MERİÇ KÜLTÜR BİNASI REVİZE EDİLECEK!

İl Genel Meclisi Turizm komisyonu tarafından meclise sunulan raporda; Meriç’te bulunan Kültür Binası’nın ciddi anlamda onarıma ihtiyaç duyduğu belirtildi. Buna göre; Meriç Belediye Başkanlığı tarafından projeye destek olunması için İl Özel İdaresi’ne yapmış olduğu talep, oy birliğiyle kabul edildi.

Turizm Komisyon Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından meclise sunulan söz konusu rapor şu şekilde: “Meriç Belediye Başkanlığı’nın ‘Kültür Binası Revize Edilmesi Projesine’ 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 64. Maddesi gereği destek sağlanması konulu teklifin komisyonumuzca yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde;
Komisyonumuzca binada yapılan inceleme neticesinde, öncelikli olarak binanın çatı kaplamasının ciddi zarar gördüğü ve bunun neticesinde binanın iç mekanlarına su girdiği, plastik doğramaların ömrünü tamamlayarak yenilenmesi gerektiği, kapı menteşelerinde binanın aldığı su neticesinde bozulmalar yaşandığı, yağmur borularının zarar gördüğü, tam güvenlikli bir iskele kurularak iç ve dış cephenin boyanması gerektiği tespit edilmiştir.
Binanın eksiklerinin giderilerek Meriç halkının kullanımına açılarak; gençlerimizin uyuşturucu, bilgisayar bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklardan kurtulması ve kadınlarımızın da sosyal hayata dahil edilmeleri ve burada alacağı kurslarla evin geçimine katkı sağlaması, bir diğer taraftan da binanın en üst katında bulunan çok amaçlı kültür salonunun Meriç halkının birlik ve beraberliğine katkı sağlayacağı düşünceleri ile binanın bakım ve onarımının yapılması gerekmektedir.
Bu nedenle Meriç Belediye Başkanlığı’nın ‘Kültür Binasının Revize Edilmesi Projesi’ne 5302 sayılı İl Özel İdare Kanununun 64. Maddesi kapsamında destek sağlanmasına komisyonumuzca karar verilmiştir.”

35 KÖYÜN SU DEPOSUNDA EKSİKLER VAR!

Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu’nun yaptığı araştırma ve incelemeler neticesinde Edirne Merkez ve Havsa’ya bağlı köylerde birçok su deposunun eksikleri olduğu ortaya çıktı. Rapora göre; Merkez’de bulunan 37 köyden, 24 köyde; Havsa’ya bağlı 20 köyden 11’inde su depolarında eksiklikler olduğu belirlendi.

Komisyon Başkanı Serdar Çığla tarafından meclise sunulan raporda şu ifadelere yer verildi:

“Merkeze Bağlı Köylere Hizmet Götürme Birliğine Suyu Veren Köylerde;

Ahi Köyü-tel örgü yok, Avarız Köyü- tel örgü yok ve vanaları kötü, Demirhanlı Köyü-tel örgü yok, Doyran Köyü-tel örgü yok, Eskikadın Köyü-tel örgü yok, Karabulut Köyü-tel örgü yok ve boruları kötü, Kemalköy-tel örgü yok ve depoları yetersiz, Sazlıdere-tel örgü yok, Tayakadın Köyü-tel örgü yok ve vanaları çok kötü, Uzgaç Köyü-tel örgü yok, Üyüklütatar Köyü-tel örgü yok, Yenikadın Köyü-tel örgü yok.

Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne suyunu vermeyen köylerde;

Bosna Köyü-su kuyusu, sondaj ve şebeke yok, Değirmenyeni-tel örgü yok, Hacıumur Köyü-tel örgü yok ve vanalar çok kötü, Hasanağa Köyü-tel örgü yok, İskender Köyü-tel örgü yok, Kayapa Köyü-dinlenme deposu ve vanaları çok kötü, Korucuköy-tel örgü yok ve vanaları çok kötü, Köşençiftliği Köyü-tel örgü yok, Muratçalı Köyü-tel örgü yok ve vanaları çok kötü, Sarayakpınar Köyü-tel örgü yok, Suakacağı Köyü-tel örgü yok, Menekşe Sofular Köyü-tel örgü yok ve vanalar çok kötü.

Genel olarak 37 köyden; 24 köyde depoların eksikleri var, 10 köyde depoların eksikleri yok, 3 köyde gruba dahil.

Havsa Köylerinde sular Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından tahsil edilmektedir.

Arpaç Köyü-sondaj ve depoda yok, Bostanlı Köyü-sondaj ve depoda yok, Çukurköy-sondaj da yok, Habiller Köyü-sondaj ve depoda yok, Hasköy-sondaj, depoda yok, sondaj vanaları çok kötü, Kuzucu Köyü-sondaj, depoda yok, Musulca Köyü-depoda tel örgüde yok, ayaklı depo bakımı, vanalar kötü, Naipyusuf Köyü-sondaj da tel örgü de yok, Oğulpaşa Köyü-sondaj, depoda tel örgü yok, vanalar değişmeli, Taptık Köyü-sondaj, depoda tel örgü yok, vanalar değişmeli, Yolageldi Köyü-sondaj, depoda tel örgü yok, vanalar değişmeli.
Genel olarak 20 adet su deposunda; 11 köyün kuyunun, deponun tel örgüsü yok, 9 köyün su kuyuları, depoları sağlıklı.

Komisyon olarak yaptığımız araştırmada Bosna Köyün su sorunu askeri yetkililerle anlaşma yapılarak, askeri bölgeye su getirecek ve köyün su sorunu da kısa zamanda çözüleceği belirtilmiştir.

Merkez Köyler ve Havsa ilçesinde genelde köylerimizin su deposu içleri temizlenmiş ve temizlenmektedir. İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünce Havsa İlçesinde 4-5 köyde tel örgülerin yapımına başlanmıştır. Su depolarının içindeki paslı merdivenler değiştirilmektedir. Su depolarının eksikleri çevre düzeninin en kısa zamanda yapılmasının daha sağlıklı ortama kavuşmasının sağlanması gerekmektedir.”

Kerem Filiz

banner8
Haberler