656 YILLIK TARİH, 3 CİLTTE TOPLANDI

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 656 yıllık tarihi, 3 ciltten oluşan almanakta toplandı.

    656 yıldır aralıksız sürdürülen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin tüm belge ve bilgileri Edirne Belediye Başkanlığı tarafından 3 ciltten oluşan almanakta toplandı. Başkan Gürkan, Kırkpınar'la ilgili olarak bilimsel kaynaklarla hazırlanmış bir kaynağın hazır hale geldiğini ifade etti.
    ''TARİHE MAL ETMEK İSTİYORSAN, ARŞİV OLMALI''
    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bir şeyi gelecek nesillere aktarmak için, tarihe mal etmek için arşivinin olması gerektiğini dile getirerek; "2014 yılında göreve başladıktan sonra Ender Bilar başkanlığında Kırkpınar'ın 656 yıllık tarihinin en eksik kısmı olan arşiv bölümü için çalışmalarımız, mücadelemiz başlamıştı. Bir şeyi tarihe mal etmek istiyorsanız mutlaka arşivinin olması gerekiyor. Arşiv olmadı mı, belge olmadı mı bunu geleceğe aktarmanız, gelecek kuşaklara iletmeniz mümkün değil. Bu konuda eksikliği gidermek için Belediyemiz Bünyesinde meclisimizin aldığı kararla Bilgi, Belge Dokümantasyon Merkezi'ni kurduk. Burada Kırkpınar'la ilgili her türlü belgeyi, bilgiyi, fotoğrafı toplayarak, elde ederek dijital ortama aktardık. Sonrasında web portalına çevirdik. 5 dilde yayın yapan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Bilgi, Belge Dokümantasyon Merkezini kurduk. 
‘'119 FARKLI ÜLKEDEN GİRİŞ YAPILMIŞ''
    Merkezle ilgili rakamlar veren Gürkan; ''Yaklaşık iki yıldır gerçekten çok önemli ve değerli bir görevi yerine getiriyor. Bu merkezle ilgili size birkaç rakam vermek istiyorum. İki yıl içerisinde, bu beş dilde yayın yapan merkezimizde 81 bin oturum açılmış. 181 bin sayfa görüntülenmiş. 119 farklı ülkeden bu siteye giriş yapılmış, bu bence en güzel taraflarından biri. Girenlerin yüzde 26'sı seyahat acenteleri, yüzde 21'i haber siteleri, yüzde 7'si eğitim kurumları, yüzde 6'sı fotoğrafçılar, yüzde 40'ı da sporcular ve spor yazarları. Baktığımızda bu merkezin görevini başarıyla yerine getirmekte olduğunu görüyoruz. Bu da tabi verdiğimiz önemin ve yapmak istememizdeki haklı mücadelemizin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. " dedi.
     ''KIRKPINAR İLE İLGİLİ BİLİMSEL KAYNAK HAZIR''
    Başkan Gürkan, Kırkpınar'la ilgili sayfa sayfa çevirilebilecek ve bilgilere ulaşabilecek bir kaynağın olmadığını bu yüzden böyle bir çalışma yapıldığını Bets10 söyleyerek; "Çağımız dijital ve her şey elektronik, kitaplar elektronik, insanlar akıllı telefonlarıyla dünyanın her yere erişim imkanı var. Ama ne kadar elektronik bahis siteleri olursa olsun, hiç bir şey kağıdın, kağıdın kokusunu tutmuyor. O yüzden internetten erişim bu kadar güçlü olmasına rağmen, yerel ve ulusal anlamda gazeteler, dergiler basılıyor. Bu noktadan hareketle düzenleyicisi olduğumuz ve gurur kaynağımız olan Kırkpınar'ın 656 yılını ifade ediyoruz ama elimize alacağımız, sayfa sayfa çevirebileceğimiz ve bilgilere ulaşacağımız bir kaynağımız yoktu. Ender Bilar'ın 3 yılı bulan üstün çalışmaları sonucu dün itibariyle 1361-2017 yani 656 yıllık Kırkpınar'ın tarihini bir almanak haline getirmeyi ve basılı haline getirmeyi başardık. Kırkpınar almanağı 3 ciltten oluşuyor. İlk cildi 1361-1922 yani Osmanlı dönemi, ikinci cildi 1923-1983 ve üçüncü cildi 1984-2017 yılına kadar oluşuyor. Çok güzel bir çalışma oldu. Bin adet basıldı, her birinin kendi orijinal kutusu ve numarası var. Kırkpınar'la ilgili çok sağlam ve bilimsel olarak hazırlanmış bir kaynak artık var. ''dedi.
    ''BELGEYE DAYALI BİR KİTAP OLDU''
    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın danışmanı ve Kırkpınar Almanağı'nın yazarı Ender Bilar ise belgeye dayalı bir kitap olduğunu ve çok büyük emekler verdiklerini belirterek; "Gerçekten büyük emekler verilerek almanak haline getirildi. Ben bu işe başlarken, gözlük numaram 1.20 idi şu anda 3.30 oldu. Bu da ekranda ve arşivde çalışmaktan kaynaklandı. Ama bugün benim için çok güzel ve anlamlı bir gün. Edirne'nin tarihi değerlerini ortaya çıkarmak için uğraşan bir belediye başkanı var ve ben onun danışmanı olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Bu almanak 3 ciltten oluşuyor ve 1132 sayfa, 1145 fotoğraf,  170 Osmanlı arşivlerinden belge, 783 dipnot var. Bulabildiğimiz her kaynağı değerlendirerek, özellikle yerel basın ve Osmanlı arşivlerinin belgelerini kullandık. Belgeye dayalı bir kitap oldu." ifadelerini kullandı. 

banner8
Haberler