“TARIM BAKANI’NIN FİYAT AÇIKLAMASI TRAKYA BİRLİK’E YAPILAN BİR BASKIDIR!”

Geçtiğimiz yıllarda sürekli Trakya Birlik tarafından açıklanan alım fiyatlarının, bu yıl Tarım Bakanı Pakdemirli tarafından açıklanmasını değerlendiren Ayçiçeği Üreticisi Erdal Akgün, “Bilindiği gibi ayçiçeğinde devletin fiyat açıklayacak durumu yok. Çünkü üreticinin kuruluşu olan Trakya Birlik var. Sanki bu bir yandan Trakya Birlik’e ‘Yüksek fiyat açıklamayın’ der gibi oldu. Ben Tarım Bakanı’nın fiyat açıklamasını; Bakanlık tarafından Trakya Birlik’e yapılan bir baskı olarak görüyorum.” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli geçtiğimiz günlerde ayçiçeği alım fiyatlarını 2 bin 500 TL olarak açıklamıştı. Geçtiğimiz yıllarda Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçeği alım fiyatlarının bu yıl Tarım Bakanı Pakdemirli tarafından açıklanması üreticinin aklında soru işaretleri bırakırken; konuyla ilgili değerlendirme yapan Geçtiğimiz dönem Edirne İl Genel Meclis Üyesi ve Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanlığı yapan Ayçiçeği Üreticisi Erdal Akgün, bu durumu Trakya Birlik’e yapılan bir baskı olarak gördüğünü dile getirdi.

“BU DURUM, TRAKYA BİRLİK’E BASKIDIR”

Geçtiğimiz dönem Edirne İl Genel Meclis Üyesi ve Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanlığı yapan Ayçiçeği Üreticisi Erdal Akgün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ayçiçeğinde hasat hızlanmaya başladı. Verimler genel olarak güzel ancak düşük verim alınan yerler de var. Tabii ki 2 bin 500 TL olarak açıklanan fiyat üreticiyi tatmin etmedi. Çok uzun yıllardan beri ayçiçeği fiyatları devlet tarafından açıklanmıyordu. Durup dururken Tarım Bakanı çıktı ve fiyatı 2 bin 500 lira olarak belirlediklerini söyledi. Bilindiği gibi ayçiçeğinde devletin fiyat açıklayacak durumu yok. Çünkü üreticinin kuruluşu olan Trakya Birlik var. Sanki bu bir yandan Trakya Birlik’e ‘Yüksek fiyat açıklamayın’ der gibi oldu. Ben Tarım Bakanı’nın fiyat açıklamasını; Bakanlık tarafından Trakya Birlik’e yapılan bir baskı olarak görüyorum.  Trakya Birlik üreticinin kuruluşudur ve iyi ki vardır. Trakya Birlik olmamış olsa, ayçiçeği piyasasının ne olacağını düşünmek dahi istemiyorum.” ifadelerini kullandı.

“TRAKYA BİRLİK’E GÜVENİYORUZ”

Tüm girdilere zam geldiğini, dolayısıyla açıklanan 2 bin 500 TL’nin yeterli olmadığını aktaran Akgün, “Şimdi öyle bir noktadayız ki; gerçekten de fiyatlardan memnun olmak mümkün değil. Ayda 3-4 defa mazota zam geliyor, tüm girdilere zam geliyor. Hele ki bu yıl ayçiçeğindeki hastalıklarla ilgili müthiş bir mücadele verdik.  5 defa ekim yapan arkadaşlarımız oldu. Bu durumda fiyat 3 bin 500 TL olsa dahi yetmez. Delik büyük ve yamalarla bu delik kapanmıyor. Bu iş çok önceden düşünülmeliydi. Çiftçinin yüzde 90’ı zor durumda. Trakya Birlik’ten şu ana kadar herhangi bir fiyat açıklaması gelmedi. Trakya Birlik’i dedelerimiz çiftçiye yardımı olsun diye kurdu, babalarımız da geliştirdi.  Biz Trakya Birlik’e hep güvendik, inandık. En iyisini yapacaklarını düşünüyoruz. Orada yönetici olanların tamamı bizim gibi çiftçilerden oluşuyor. Trakya Birlik’in piyasayı bir anlamda yukarılara çıkartacağına inanıyoruz. Borsaya çok fazla yüklenmemek lazım, ama fiyat artışları bir yandan da borsada devam ediyor. Piyasa kendi kendine oluşmaya başladı.” dedi.

Kerem Filiz

banner8
Haberler