AVRASYA YOLU’NDA YÜRÜYORUZ

Türkiye’de Likya Yolu, Evliya Çelebi Yolu ve Frig Yolu gibi birçok tarih ve kültür rotaları hazırlayan Türkiye Kültür Rotaları Derneği’nin yürüttüğü, “Avrasya Yolu” projesinde iştirakçi olan Edirne Belediyesi hem kentin tanıtımına katkıda bulunuyor hem de projeye katkı sağlıyor.

Türkiye’deki kültür rotalarının yapımı, bakım ve tanıtımından sorumlu olan Kültür Rotaları Derneği (KRD), Yunanistan’ın kuzeyi ile Balkanlar üzerinden Türkiye’yi İtalya’ya bağlayan sınır ötesi bir kültür rotası olan Avrasya Yolu’nun sertifikalandırılması için Avrupa Konseyi’ne başvurmak için hazırlıklarına devam ediyor. Edirne Belediyesi’nin de iştirakçi kurumlar arasında yer aldığı proje çalışmaları İstanbul’daki açılış toplantısı ile başladı.

Proje çalışmaları daha sonra Avrupa rota yönetimini deneyimlemek için paydaşlarla İtalya ziyareti ile devam etti. Monte Sant’Angelo’da yerel mutfaktan yiyeceklerin ve kasabanın geleneksel ekmeğinin tadımıyla başlayan program kasabının tarihi mekanlarının gezilmesi ile devam etti. Tüm katılımcılar Via Francigena kültür rotasının güney bölümünde ve ayrıca kıyı şeridi boyunca farklı günlerde yürüyüş yapma şansı buldular. Rota boyunca yapılan bu yürüyüşler, rotayı daha yakından deneyimlemek için oldukça faydalı oldu. Ayrıca EAVF temsilcileri ile Bari Üniversitesi’nde iyi uygulama örneklerinin paylaşıldığı verimli bir toplantı yapıldı.

Proje çalışmaları Bursa Nilüfer Belediyesi’nin ev sahipliğinde devam etti. Türkiye ve AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğu (SCD-V) Hibe Programı tarafından desteklenen proje, Misi’de iki gün boyunca masaya yatırıldı. İtalya’dan Avrupa Via Francigena Belediyeler ve Dernekler Birliği, Yunanistan’dan “Trace Your Eco” Doğa Yürüyüşleri Derneği, Hollanda’dan “Egnatia Yolu” ve “Sultanlar Yolu” Vakıfları, Arnavutluk’tan “Tirana Express” Sanat ve Kültür Derneği, İstanbul’dan “Hiking İstanbul” Grubu, İzmit’ten “Hoşgörü Yolu” Derneği temsilcilerinin yanı sıra projenin iştirakçileri olan Edirne Belediyesi ve İzmit Belediyesi’nden yetkililer katıldı.

Etkinlik kapsamında konuklar 9,5 kilometrelik Mysia Yolları üzerinde doğa yürüyüşü de yaparak rotayı görme imkânı buldu. Katılımcılar etkinlik çerçevesinde Misi Köyü Kalkındırma ve Yaşatma Derneği, Nilüfer Misi Kadınları Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Atlas Köyü Kadınlar Dayanışma Derneği’ni de ziyaret ederek, tanışma fırsatı buldu. Doğa yürüyüşünün ardından proje ortakları, Görükle Mahallesi’nde Nilüfer Belediyesi ve Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından kurulan Mübadele Evi’ni gezdi.

‘Avrasya Yolu’nda Yürüyüş’ isimli proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, sözleşme makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi olan ve T.C. Dış İşleri Bakanlığı AB Başkanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu Programı’nın 5. Dönemi kapsamında hibe almaya hak kazanan projelerden biri oldu. Başvuru sahibi Kültür Rotaları Derneği (KRD), bu projeyi İtalya’daki Avrupa Via Francigena Birliği (EAVF) ve Yunanistan’daki Çevrenin İzini Sür Derneği (TYE) ortaklığında yürütüyor.

Haber Merkezi

banner8
Haberler