Yedim Et Market Sahibi Üretici İsmail Kasap, Kurban Bayramı öncesinde kurbanlıklar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kasap, özellikle bazı marketlerin broşürlerinde yer alan 12-16 kilo arasındaki kurbanlıklara eleştirilerde bulunarak; kurbanlığın en az 45-50 kilo arasında olması gerektiğini söyledi.
“24 LİRADAN 26 LİRAYA ÇIKTI”
Yedim Et Market Sahibi İsmail Kasap, kurbanlık konusunda yaptığı açıklamada, ”Kurban Bayramı’nın Müslüman alemine ve üreticiye hayırlı olmasını Allah’tan niyaz ediyorum. Yaptığım araştırmalara göre şu an iç piyasadaki kurban talebinin kurban sayısına denk geleceğine ve iyi olacağına inanıyorum. Alıcılar da üreticiler de memnun kalır diye düşünüyorum. Fiyatlara gelecek olursak; geçen yıl kilosu 24 lira olan Trakya kıvırcık kurbanlık, 26 lira; geçen yıl 21,5 lira olan büyükbaş dana, bu sene 24 lira. Yem girdi maliyetleri geçen yıla göre yüzde 55-60 arasında arttı. Dolayısıyla aslında tüketici için uygun bir fiyattan satılacak. Kasaptan aldığı fiyata kurban alacaklar. Kurban keseceklerin içi rahat olsun.” Dedi.
“12-16 KİLO KURBANLIK OLMAZ”
Kasap, bazı marketlerin broşürlerinde yer alan kurbanlık ilanlarıyla ilgili olarak da, “Bazı büyük marketlerin kurban broşürlerini senelerdir takip ediyorum ve şaşkınlıkla karşılıyorum. 12 kilo gelen canlı kurbanlıkların, kurban olduğuna ben inanmıyorum. Tarım İl Müdürlüğü ve Bakanlığın bunları göz önünde tutarak; hem kasabı hem de üreticiyi takip etmeli. Ben 47 yıldır bu işin içindeyim. Bunun yanlış olduğunu senelerdir söylüyoruz. Biz kasap olarak 36 kilonun altında karkas eti kesmiyoruz. 36 -40 kilo ve dini vecibesi yerinde kasaplık kuzunun olur. Ama bir bakıyorsunuz 12 kilo olan kurbanlık broşürde yer alıyor. O hayvanlar nasıl kurban oluyor, bunu anlamıyorum. Bu bir katliamdır. Dünyanın hiçbir yerinde kesilmez. Küçük hayvanların kurban vasfı taşamadığını en az 45-50 kilo canlı hayvanın kurban vasfı taşıdığını biliyorum.” ifadelerini kullandı.
Kerem Filiz