“ÖNCELİKLE FAYDALARI VE ZARARLARI ARAŞTIRILMALI!”

Ayçiçeğinde yaşanan köse hastalığı ve sonrasında da kurt kesmesi nedeniyle birçok tarlada ekim 2-3 kere bozuldu. Trakya genelinde bozularak yeniden ekilen alanın yaklaşık 200 bin dönüm olduğu ifade ediliyor. Bazı üreticilerin ise yurtdışından getirdikleri ilaçla hastalıkla mücadele etmede başarılı olduğu iddia edildi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bu ilaçla ilgili odalarına bir bilgi gelmediğini belirterek; öncelikle faydalarının ve zararlarının araştırılması gerektiğini söyledi. 

Ayçiçeğinde yaşanan köse hastalığı ve sonrasında kurt kesmesi nedeniyle Trakya Genelinde yaklaşık 200 bin dönüm arazi bozularak, yeniden ekildi. Bazı üreticilerin yurtdışından getirdikleri ilaçların, hastalıkla mücadelede etkili olduğu iddia edildi. Konu hakkında açıklama yapan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Şu anda bize yurtdışından gelen ilaçla ilgili net bir bilgi gelmedi. Kullanan hiçbir arkadaşımızı duymadım. Bu ilaç ne kadar faydalı ya da değil, araştırmak gerekir. Bilmediğimiz konuda yorum yapmak yanlış olur. Araştırma Enstitümüzde araştırıp inceledikten sonra bu ilacı yönlendirmek gerekir.” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM SİGORTA KAPSAMINA ALINABİLİR”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, köseye dayanıklı çeşitlerin en çok 3-4 yıl verimli olduğunu söyleyerek, “Sonra kösenin farklı ırkı, daha dayanıklı çeşitleri çıkıyor. İlacı atıp bu hastalığı önleme gibi bir şansımız yok. Hava şartları çok önemli. Toprak ısısı yükselmediği sürece, ekim yapmayalım. Erken ekim, bu hastalığın çoğalmasını sağlıyor. Çiftçi olarak toprak ısısının uygun olduğu dönemde ekim yapmalıyız. Bu yıl hava şartları uygun gitti. 170 bin dönüm araziden sadece köse hastalığından bozulan araziden bahsettik. Bozup ektikten sonra da ayçiçeğini kesen kurtlar türedi. Buna ilaç atsak da çok etkili olamadık. Bundan dolayı iki üç defa tarlasını bozanlar oldu. Firma yetkilisi arkadaşlara, 'Köseye toleranslı çeşitleri piyasaya sürmeyelim. Daha dayanıklı çeşitler yetiştirelim. Çiftçiyi mağdur etmeyelim.' dedim. Maliyetinin hepsi olmasa da bir kısmını karşılaması için ricada bulundum. 'Bu sadece bizimle alakalı değil hava şartlarından da kaynaklanıyor.’ deyip, kabul etmediler. Tarsim Bölge Müdürümüzle de görüştüm. 'Hastalığın artık sigorta kapsamına alınmasını, çiftçinin mağduriyetinin giderilmesini talep ettim. Şu anda kapsamda değil ama önümüzdeki dönemlerde olabileceğini söyledi.” dedi.

“ARAŞTIRDIKTAN SONRA YÖNLENDİRMEK GEREKİR!”

Arabacı, yurtdışından gelen ve hastalıkla mücadelede etkili olduğu söyleyen ilaçla ilgili araştırmaların yapılması gerektiğini belirterek, “Lalapaşa ve diğer ilçe ziraat odası başkanlarımızla birlikte Tarım Bakanlığı'na, Cumhurbaşkanlığına, Türkiye Ziraat Odası üst birliğimize iletilmek üzere bir dilekçe hazırladık. Toleranslı çeşitlerin piyasaya sürülmemesi, bakanlığımızın dayanıklı çeşitlerin piyasaya sürülmesini kendilerinden talep ettik. Önümüzdeki dönemde hem Bakanlığımızın hem de tohum yetiştirici firmalarımızın daha dikkatli olup özen göstermesini, daha dayanıklı çeşitleri piyasaya sürmelerini bekliyoruz. Şu anda bize yurtdışından gelen ilaçla ilgili net bir bilgi gelmedi. Kullanan hiçbir arkadaşımızı duymadım. Bu ilaç ne kadar faydalı ya da değil, araştırmak gerekir. Bilmediğimiz konuda yorum yapmak yanlış olur. Araştırma Enstitümüzde araştırıp inceledikten sonra bu ilacı yönlendirmek gerekir.” ifadelerini kullandı.  

Kerem Filiz

banner8
Haberler