Dün hakim karşısında çıkan Prof. Dr. Gürcan Altun’a Adli Tıp Uzmanları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Edirne Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Edirne Şubesi, Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, Edirne Çocuk Hakları Derneği destek oldu.
TANRIKULU: “ALTUN ‘ZORLA’ MUAYENE ETMEDİĞİ İÇİN YARGILANIYOR”
Edirne Tabipler Odası Onursal Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, “Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Adli Tıp Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gürcan Altun ‘cinsel saldırı şüphesi’ ile yargı tarafından muayene edilmesi istenilen çocukları ‘zorla’ muayene etmediği için yeniden yargılanıyor. 2013 yılında Cumhuriyet Savcılığı tarafından ‘Cinsel istismara’ uğradıkları iddiasıyla mahkeme kararı ile iç beden muayenesi yapılmak üzere Tıp Fakültesi Hastanesine gönderilen üç çocuğu meslektaşımız Prof. Dr.Gürcan Altun muayene öncesi bilgilendirmiş ve çocukların muayeneye izin vermemesi üzerine, muayeneye zorlanmalarının onların ruh sağlığını olumsuz etkileyeceğini öngörerek muayenelerini yapamamış, durumu tutanak altına alıp yazılı olarak adli makamlara bildirmişti. Bunun üzerine hakkında düzenlenen iddianame ile ‘Adli Görevi İhmal’ suçu nedeniyle yargılanmış ve beraat etmişti. Mahkemenin beraat kararının gerekçesi; ‘Her ne kadar sanık hekimin cezalandırılması için kamu davası açılmış ise de, mağdurelerin muayene olmak istememeleri, sanığın mağdureleri ikna etmek gibi bir görevinin bulunmadığı, esasen mağdurelerin doktora sevk edilmeden önce muayeneye hazırlanıp kabul etmeleri durumunda sevk edilmesi gerekirken bu işlemin savcılık aşamasında yerine getirilmemiş olması, zorla muayene durumunda muayeneden beklenecek fayda ile mağdurelerde oluşacak ruhsal yara karşılaştırıldığında travmanın telafisi mümkün olmayan bir sonuç yaratacağı aşikâr olup, sanıkta suç kastı yoktur Bir öğretim görevlisinin göstermesi gereken hassasiyeti göstermiştir. Sanığın atılı suçta suç kastı bulunmadığı anlaşıldığından ve yasal unsurları oluşmayan müsned suçtan Beraatine karar verilmiştir’ biçimindedir.” ifadelerini kullandı.
TANRIKULU: “6 YIL SONRA YENİDEN YARGILAMA KARARI VERİLDİ”
Verilen beraat kararının temyize götürüldüğünü ve 6 yıl sonra Yargıtay tarafından yeniden yargılama kararı verildiğini aktaran Tanrıkulu, “Bu kararı Savcılık Makamı temyize götürmüş ve Yargıtay tarafından 6 yıl sonra aşağıdaki gerekçelerle yeniden yargılama kararı verilmiştir: ‘Sanık hekim hakkında mağdurların kabul etmemeleri nedeniyle gerekli muayeneyi yapmamak suretiyle ihmali davranışla görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılması istemiyle açılan kamu davasında, sanığın mağdurları muayene etmemesi üzerine mağdurların aynı günün gecesinde Trakya Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanlığı, bir kaç gün sonra da Edirne Devlet Hastanesi tarafından muayene edilmiş olmaları karşısında, mağdurlara yönelik cinsel istismar suçundan yürütülen soruşturmanın akıbeti araştırılarak delil kaybına veya gözaltı ya da tutukluluğun uzamasına sebebiyet verilip verilmediğinin belirlenmesinden sonra eylem nedeniyle kamunun zararı veya kişilerin mağduriyetine neden olma ya da kişilere haksız menfaat sağlama biçimindeki objektif cezalandırma koşullarından birinin gerçekleşip gerçekleşmediğinin denetime imkan verecek şekilde karar yerinde gerekçeleriyle gösterilip değerlendirilerek sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle yazılı şekilde hüküm kurulması ve o yer Cumhuriyet Savcısının temyiz itirazları yerinde görülmüş olduğundan hükmün Bozulmasına oy birliğiyle karar verildi” dedi.
TANRIKULU: “HOYRAT UYGULAMALARA SON VERMEYE DAVET EDİYORUZ”
Tanrıkulu, yargı mensuplarını yasa, yönetmelik, genelge ve uluslar arası sözleşmelere uygun davranmaya davet ederek, “Sonuç olarak çocuklar; devletin, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin güvencesi altındadır. Bir kez daha yargı mensuplarını; ulusal yasa, yönetmelik ve genelgelere, bunların yanı sıra devlet olarak imzaladığımız uluslararası sözleşmelere uygun davranmaya, yargılama sırasında çocukların kırılganlığını unutmadan hoyrat uygulamalara son vermeye davet ediyoruz. Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun çocukların üstün yararı ilkesine aykırı uygulamalar yapan sorumlular hakkında değerlendirme yapmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Kerem Filiz