“KIŞLANIN ÇEVRE DUVARLARI TEHLİKE SAÇIYOR”
Babademirtaş Mahalle Muhtarı Haluk İnağ, yaptığı açıklamada “ Sanayi kışlasın uzun zamandır kaderine terk edildi. Onarım konusunda bir çalışma yapılmıyor. Aldığım duyumlara göre bu tarihi binanın Edirne Müftülüğüne teslim edilmiş. Müftülüğün de bina ve çevresinin düzenlemesi konusunda herhangi bir girişimde bulunmadı. Kışlanın çevre duvarları yıkılma tehlikesi yaratıyor. Allah esirgesin ilerde duvar taşlarının düşmesi ile meydana gelecek kazadan kim sorumlu olacak.? Bu konuda acil olarak önlem alınmalı. Bu tarihi binanın değerlendirilmesi gerekiyor. Bu tarihi eserimiz ihmal yüzünden harabe haline geldi.” dedi.
“HARABE BİNA KÖTÜ GÖRÜNTÜ VERİYOR “
İnağ, mahallenin bir başka sorunun ise Üçşerefeli camisinin arkasında, Karanfioğlu ile Çamaşırcılar sokağı bitişiğindeki eski harabe binanın yıkılma tehlikesi yarattığını belirterek, “Bina bu görüntüsü tarihi eserlerin yanında kötü bir manzara sergiliyor. Edirne’ye gelen yerli ve yabancı turistler su kötü manzarayı görüntülüyor bu da şehrimiz için kötü bir intiba yaratıyor. Burası bir düzene sokuşulması gerekir . Bu harabe binanın yıkılması ile buranın trafiği rahatlayacak.” Dedi. İnağ , “Mahallenin bir diğer konusunun da polis evi ile arada bulunan trafik sıkışıklığı sorun olmaya devam ediyor. Okulların açılmasıyla birlikte sorun daha da artacak. Diğer taraftan buradan çıkan yolun Öğretmenler Derneği ile birleştiği yerde yol tek yönlü olarak kullanılıyor. Bu yolun kenarına uygunsuz olarak araçlar park ediliyor. Bu yoldan geçişi zor duruma bırakıyor, yayalar dar olan bu yoldan güçlükle geçmektedir.
“BALIK GÖZÜ AYNA KIRILIYOR”
Trafik komisyonumuzdan bu yerdeki ulaşımı çözüme kavuşturmalarını bekliyoruz . Çamaşırcılar sokağına giden yolda karşıdan gelen araç sürücülerinin birbirini görmesi için bir balık gözü ayna vardı. Trbet Onu da sık sık kırıyorlar. Harabe halindeki evin yıkılması ile buradaki trafik rahatlamış olacak. Çevre görüntüsü güzellik kazanacak. Yetkililerin bu konuya önem vermelerini bekliyoruz” dedi
“PROJE ONAYLANDI”
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm Sanayi Kışlasının Diyanet İşlerine verildiğini belirterek,” iki yıldan bu yana anıtlar kurulundan projenin onaylanmasını bekledik. Nihayet onaylandı. Üç ay içinde çevre duvarlarının onarılması için çalışma başlatılacak. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu tarihi binayı balkanlara yönelik bir eğitim merkezi olarak kullanmayı hedefliyor.” Diye konuştu
“KIŞLANIN TARİHÇESİ”
Osmanlı döneminde askeri hastane olarak 1878 yılında inşa edilen eskiden hudut taburu olarak kullanılan tarihi metruk bina, yurtiçinden ve Balkanlardan gelecek olan imamlara eğitim hizmeti için kullanılacak.
Babademirtaş Mahallesi Sanayi Kışlası Hudut Taburu’na yıllarca ev sahipliği yapan tarihi bina 2005 yılında Trakya üniversitesinin kullanımına verildi. Kısa bir süre hemşire okulu olarak hizmet veren bina, restorasyonu yapılarak Diyanet Eğitim Binası olarak kullanılacak. Osmanlı döneminde 1878 tarihinde askeri hastane olarak inşa edilen tarihi binada askeriye tarafından duvarına yazılan küçük tabeladaki yazıları ile dikkatleri üzerine çekiyor. Tarihi yapının ana binasında yer alan yazıda; ‘Bu bina geçmişine yaraşır şekilde sonsuza kadar sahip çıkılacağı inancıyla, geleceğimizin teminatı gençleri yetiştiren Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne 3. Mknz. P. Tüm. K.lığı tarafından 21 Mart 2005 tarihinde 1’inci Or.Komutanı . Hurşit Tolon ve 5’inci Kolordu .Komutanı .Hasan Igsız’ın katıldığı bir törenle devredilmiştir.' yazıyor.