SEZEN VEDA ETTİ BEYAZ LİSTE KAZANDI

Trakya Birlik Seçimli Olağan Genel Kurulu cumartesi günü Mimar Sinan Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. 16 yıldan beri Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Rafet Sezen seçime girmezken 333 delegeden 194’ünün oyunu alan beyaz liste zafere ulaştı.

Cumartesi günü gerçekleşen genel kurulda 16 yıldan beri Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Rafet Sezen veda etti. Sezen’in veda konuşmasında duygusal anlar yaşanırken Sezen, 2017-2018 iş yılını 65 milyon lira kar ile kapattıklarını açıkladı. Sezen’in konuşmasının ardından yapılan oylamayla genel kurulun divan başkanlığını Turgut Ersoy, aşkan vekilliği Levent Kızıltan, katip üyelikleri ise Turgay Sakarya ve Ayhan Demirhan yaptı.

2 listenin yarıştığı seçimde 333 delegeden 194’ünün oyunu alan beyaz liste zafere ulaştı. Sarı listenin 84 oy aldığı seçimde, çizikliler 53, geçersiz oy sayısı ise 2 olarak kayıtlara geçti. Zafere uzanan beyaz listenin yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Emre Yılmaz, Şafak Kırbiç, Hilmi Kahraman, Ahmet Akgün, Hüseyin Kocabıyık ve Remzi Kobak Yönetim Kurulu Başkanlığına veda eden Rafet Sezen’in konuşmasından satır başları:

“2017-2018 YILINI 65 MİLYON KARLA KAPATTIK”

“2003 yılında yine sizlerin güveni ve desteğiyle bu salonda seçildiğim görevime yine bugün sizlerin huzurunda veda ediyorum. Çok şükür ki, görevimi teslim edeceğim iş yılında Trakya Birlik tarihinin en yüksek karlılık rakamına eriştiğimiz başarılı bir iş yılına imza atmış olmanın ve uzun yıllardan sonra ilk defa ortaklarına kar payı dağıtıyor olmanın mutluluğu ve gururunu yaşayarak huzurlarınızdan ayrılıyorum. Geçtiğimiz yıl bu salonda yine çok başarılı bir iş yılını sizlerle paylaşmış tarihe altın bir sayfa eklediğimizi belirtmiştim. Bu yıl bu altın sayfalara bir yenisini daha ekleyerek taçlandırmış bulunuyoruz. 2017/2018 iş yılı çalışmalarımız neticesinde 65.102.377,99 TL karla kapatmış bulunuyoruz. Bu karın 36.342.342,75 TL'si ortak içi işlemlerden gerçekleşmek suretiyle bu alanda da tarihimizin en yüksek karlılık rakamına ulaşılarak ortaklarımıza dağıtılacak risturn rakamının daha anlamlı hale gelmesi sağlanmıştır. Çalışma raporlarının müzakeresinde de belirtileceği üzere 2017/2018 iş yılı ortak içi faaliyetlerimizden elde ettiğimiz karın mevzuatımız çerçevesinde 13.466.666,81 TL'si kooperatiflerimizin birliğimizle gerçekleştirdiği ortak içi işlemler oranında dağıtımı yapılacak olup kooperatiflerimizin hesabına düşen tutarların tamamı da kooperatiflerimiz vasıtasıyla şubat ayının ilk yarısında ortaklarımıza alın terlerinin karşılığı olarak takdim edilecektir.”  

“16 YILDA 175 MİLYON TL YATIRIM YAPTIK”

“Görev yaptığımız 16 yıl boyunca fabrikalarımıza yaklaşık 27 milyon Euro bugünkü değerle yaklaşık 175 milyon TL yatırım yaparak fiziki alt yapılarını güçlendirdik, kapasitelerini mevcut alt yapılarıyla uyumlu olarak olabildiğince yükselterek Türkiye'nin en önemli tesisleri haline getirdik. Bugün 2005 yılına kadar 160 bin ton olan kırma kapasitemizi ortalama 300 bin tona, 45-50 bin ton olan rafine kapasitemizi ise gerçekleştirdiğimiz bir dizi yatırımla 3 katından fazla artırarak 165 bin tona yükselttik. Tüm bu yatırımlarımız kadar ve belki de daha da önemlisi, doğru pazarlama satış politikaları ve idari yapılanmayla 48 bin ton seviyesinde teslim aldığımız rafine yağ satışlarımızı şu an yıllık 150 bin tonun üzerinde bir seviyeye taşıyarak ortaklarımızdan aldığımız ürünün tamamını işler ve mamul halinde satar hale getirdik.”

“TARTIŞMASIZ EN İYİ FİYATTIR”

“Ön alım fiyatı & kar payı modeline geçilmiştir. Bu karar doğrultusunda yönetim kurulumuzca % 40 standart yağ oranlı ayçiçeği ürünü için fiyatımız tüm beklentilerin üzerinde 1.720 TL/Ton olarak açıklanmıştır. Açıkladığımız fiyatın etkisiyle de tüm piyasalarda ürün fiyatları 1.700 TL seviyelerine yükselmiş bu suretle Birliğimizin uyguladığı doğru politikalarla çok önemli bir üretim artışı yaşanmasına rağmen fiyat düşüşü yaşanmadığı gibi bir önceki sezona göre de fiyat artışı sağlanmıştır. Ağustos ayında başlayan ve 20 Kasım 2017 tarihinde tamamen sona eren Ayçiçeği alım kampanyasında ortaklarımızın güveni ve teveccühüyle 2006 yılından bu yana en yüksek ürün mübayaası gerçekleştirilerek 348 bin 465 Ton ürün alımı yapılmış bunun karşılığında da ortaklarımıza 650 milyon TL'nin üzerinde ürün bedeli ödenmiştir. Bereketli geçen ürün hasadı neticesinde Birliğimiz mübayasının ortalama yağ oranı %45,57, bunun karşılığında da ortaklarımızın ortalama Ayçiçek fiyatı 1.864 TL/Ton olarak gerçekleşmiştir. Ortaklarımıza dağıtımını gerçekleştireceğimiz risturn payını da yaklaşık olarak hesaba dahil ettiğimizde özellikle tarımsal girdisini kooperatifinden temin eden ortaklarımızın ürün bedeli 1.900 TL tonun üzerinde olacaktır. Yılın genel dengesi içerisinde değerlendirildiğinde oluşan fiyat tartışmasız en iyi fiyattır.”

“BU TARZI TASVİP ETMİYORUZ”

“Geçtiğimiz alım dönemi fiyat politikasıyla ilgili olarak gerek kooperatif yönetim kurulu başkanlarımızla gerçekleştirdiğimiz alım fiyatı bilgilendirme toplantısında, gerek kooperatiflerimize gönderdiğimiz alım talimatı ve paralelinde yaptığımız basın açıklamalarında, gerekse de geçen yıl bu salon da sizlerin de bilgisine sunmuş olmamıza rağmen halen bir takım bilgisizce, asılsız ve ucuz siyasi düşüncelerle Trakya Birlik yönetiminin iki yıldır fark vermediği iddia edilmekte ve bu yönde de basın açıklamaları yapılmaktadır. Trakya Birlik yönetim kurulu değişik defalar gerek kendi tabanını gerekse de kamuoyunu 2017/2018 iş yılında fark fiyatı uygulanmayacağını ön alım fiyatı açıklandığını, iş yılı sonunda elde edilen kardan iş yılına ilişkin genel kurulda esasları belirlendikten sonra risturn & kar payı dağıtılacağını belirtmesine rağmen halen bu konudan siyasi fayda beklemek ortaklarımızı ve kamuoyunu yanıltmaya çalışmak doğru bir yaklaşım olmadığı gibi, bu büyük ailenin alışık olmadığı bir siyaset tarzıdır. Yönetim Kurulu olarak bu gibi yaklaşım ve siyaset tarzının kurumumuz bünyesinde yürütülmesini tasvip etmiyor ve kınıyoruz.”  

“MARGARİN İHRACATI YAPTIK”

“Geçen yıl bu salondan müjdesini verdiğimiz margarin ihracatı konusunda da kurum olarak başarıya ulaşarak 90'lı yıllardan bu yana ilk defa ihracat gerçekleştirdik. 2018 yılında 931 Ton ve 704.711 $ tutarında ihracat gerçekleştirerek Birliğimizin uluslar arası ticaret kültürünü yeniden kazanması yolunda büyük bir adım attık. Bundan sonraki yıllarda da margarin ihracatının artarak devam etmesinin yanı sıra diliyorum ki rafine ayçiçek yağında da dış pazarlara açılarak Birliğimizin bayrağını uluslararası pazarlarda da dalgalandıracağız. Emeği geçen tüm personelimize bu vesileyle teşekkür ediyorum.”

“SON 2 YILDA 125 MİLYON LİRA KAR ELDE ETTİK”

“Özellikle son iki iş yılında yükselttiğimiz başarılı ve karlı grafiğimizi sürdürdükçe ilerleyen yıllarda dış finansman ihtiyacımızda azalacaktır. Özellikle son iki iş yılında elde ettiğimiz toplam 125 milyon TL kar ile Trakya Birliğin nakit ve dönen varlıklarını %25 - %30 oranında artırdık. Bu sayede örneğin buğday gübresi ve kömür olmak üzere kullandırdığımız kredi türlerini de sizlere sunduğumuz limitleri de artırarak taleplerinizi daha rahat karşılar hale geldik. Finansman konusunda son iki yıldır çok çaba harcadığımız ama şu ana kadar başaramadığımız tarım satış kooperatif ve birliklerine ürün alımlarında kullanılmak üzere kredi faiz desteği sağlanabilirse bu Birliğimizin büyümesi ve gelişmesi yolunda çok büyük olanaklar sağlayacaktır.”

“DEVLETTEN BİZ TALEP ETTİK”

“Bu arada geçtiğimiz günlerde Basında da yer alan 300.000 tonluk yağlık ayçiçeği tarife kontenjanı hakkında da sizlere bilgi vermek istiyorum. Devletimizce açılan bu tarife kontenjanı Birliğimizin talebi doğrultusunda hayata geçmiştir. Konunun özü harman döneminde çiftçiden yüksek fiyatla ürün alan Birlikler ve sanayicinin 15 Ekimden sonra kurların gerilemesiyle ithal ürün karşısında ton başına 300 TL civarında büyük bir kaybın içerisine girmesidir. Çiftçiye destek veren üreticinin malını harmanda alan parasını ödeyen Birlik ve sanayiciler bu çiftçiye bu ülkeye önümüzde ki sezon da lazımdır. Bu itibarla en çok kayba uğrayan kurumda Birliğimizdir. Bu sebeple Birliğimiz önderliğinde yapılan başvuru Hükümetimizce makbul karşılanmış içeride çiftçiden mal alan sanayici korunmuştur. Bu 300 bin ton kotadan 50-60 bin ton arası kontenjanın Birliğimiz adına tahakkuk edeceğini tahmin ediyoruz. Buradan gelecek sıfır gümrüklü kontenjanın etkisiyle de bu hassas ve kritik yıla ait Bilanço ve Gelir tablolarımızın bir nebze daha toparlanarak yıl sonu karlılığına olumlu katkı vereceği aşikardır.”

“1 MİLYON EUROLUK GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMI YAPACAĞIZ”

“Karacabey Fabrikamız bizim için stratejiktir büyümeye dönük planlarımız dahilinde geçtiğimiz yıl 8 dönüm ilave yer aldık bu yıl yeni buhar santrali, ilave çelik silo yapımı ve 6 bin metre kareye kadar yatay kapalı depo yatırımlarına başlayacağımız gibi yapacağımız yatay depoların üzerine enerji ihtiyacımızı karşılamak üzere yaklaşık 1 milyon euroluk güneş enerjisi yatırımı yapacağımızı da sizlerle paylaşmak istiyorum

“TRAKYA BİRLİK YÜZ AKI OLMAYA DEVAM EDECEK”

“Bu yatırımlar ve gelişmelerin ışığında Birliğimiz geleceğini sağlam temellere oturtma noktasında tüm imkan ve kabiliyetiyle çalışmaktadır. Bu çerçeve de kooperatif ortakları olarak bizler ortak ve ali menfaatlerimiz etrafında bugünkü gibi bir ve beraber olabildiğimiz müddetçe Birliğimiz Türk kooperatifçiliğinin parlayan yıldızı ve yüz akı olmaya devam edecektir.”

Kerem Filiz

banner8
Haberler